Vertrouwen in de economische toekomst daalt

16

Nederlanders zijn de afgelopen maand een stuk negatiever geworden over de huidige economische omstandigheden en over hun eigen financiële toekomst. De stemming onder de Nederlandse consumenten verslechterde in mei fors. Een maand eerder waren de consumenten juist iets positever geworden. Door de Griekse perikelen en door de aankondiging van de nieuwe bezuinigingen in het Kunduz akkoord (bekijk hier de belastingverhogingen) daalt het vertrouwen logischerwijs. De indicator van het consumentenvertrouwen daalde met 6 punten en kwam uit op -38.

Het vertrouwen onder de Nederlandse bevolking is daarmee terug op het lage niveau van maart, zoals hierboven te zien in de grafiek. Consumenten waren in mei beduidend somberder over het economisch klimaat dan in april. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen daalde met 8 punten en kwam uit op -61.

Het wordt ook steeds duidelijker dat Nederlanders minder geld uitgeven. Dat is onder andere te zien aan het feit dat er dit jaar door de economische crisis 400.000 minder Nederlanders op vakantie gaan. Desondanks gaat nog steeds 69% van de Nederlanders wel op zomervakantie. De grootste dalers onder de vakantiebestemmingen zijn België (100.000 minder), Frankrijk (75.000 minder) en natuurlijk Griekenland (60.000 minder).

Veel Nederlanders durven het nog niet aan een reisje naar Griekenland te boeken. Tot week 19 waren er ongeveer 13% minder vakantieboekingen naar Griekenland gedaan. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie ANVR. Dat zijn ongeveer 35.000 reizen minder. Niet al te best voor de Griekse economie, want die lopen veel inkomsten mis doordat mensen in de hele wereld hun tripje naar Athene, Kreta en Rhodos uitstellen.

Ook geven Nederland minder geld uit aan de woning. Nu de huizenprijzen minder waard worden en de verkoop van huizen flink daalt, vinden de Nederlanders het klaarblijkelijk minder belangrijk om geld uit te geven aan het huis en interieur. Volgens een onderzoek van het economisch bureau van ing, blijkt dat meubelzaken, bouwmarkten en doe-het-zelf winkel minder omzet draaien in vergelijking met 4 jaar geleden. De omzet van meubelzaken daalde 20%, terwijl de omzet van bouwamarkten met 15% daalde. Ook bezuinigen de Nederlanders op de aanschaf van speelgoed.

De koopbereidheid loopt dus terug. Deze deelindicator van het CBS verslechterde in mei met 4 punten naar -23. Het vertrouwen in de eigen financiële situatie in de komende 12 maanden daalde tevens fors. Het saldo van positieve en negatieve antwoorden op deze vraag zakte 10 punten en kwam uit op -25. Niet eerder was het vertrouwen van Nederlanders in hun toekomstige financiële situatie zo laag. Ook vonden consumenten deze tijd minder gunstig voor het doen van grote aankopen. De wachtmodus is ingezet.