Vertrouwen in de economische toekomst daalt

Nederlanders zijn de afgelopen maand een stuk negatiever geworden over de huidige economische omstandigheden en over hun eigen financiële toekomst. De stemming onder de Nederlandse consumenten verslechterde in mei fors. Een maand eerder waren de consumenten juist iets positever geworden. Door de Griekse perikelen en door de aankondiging van de nieuwe bezuinigingen in het Kunduz akkoord (bekijk hier de belastingverhogingen) daalt het vertrouwen logischerwijs. De indicator van het consumentenvertrouwen daalde met 6 punten en kwam uit op -38.

Het vertrouwen onder de Nederlandse bevolking is daarmee terug op het lage niveau van maart, zoals hierboven te zien in de grafiek. Consumenten waren in mei beduidend somberder over het economisch klimaat dan in april. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen daalde met 8 punten en kwam uit op -61.

Het wordt ook steeds duidelijker dat Nederlanders minder geld uitgeven. Dat is onder andere te zien aan het feit dat er dit jaar door de economische crisis 400.000 minder Nederlanders op vakantie gaan. Desondanks gaat nog steeds 69% van de Nederlanders wel op zomervakantie. De grootste dalers onder de vakantiebestemmingen zijn België (100.000 minder), Frankrijk (75.000 minder) en natuurlijk Griekenland (60.000 minder).

Veel Nederlanders durven het nog niet aan een reisje naar Griekenland te boeken. Tot week 19 waren er ongeveer 13% minder vakantieboekingen naar Griekenland gedaan. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie ANVR. Dat zijn ongeveer 35.000 reizen minder. Niet al te best voor de Griekse economie, want die lopen veel inkomsten mis doordat mensen in de hele wereld hun tripje naar Athene, Kreta en Rhodos uitstellen.

Ook geven Nederland minder geld uit aan de woning. Nu de huizenprijzen minder waard worden en de verkoop van huizen flink daalt, vinden de Nederlanders het klaarblijkelijk minder belangrijk om geld uit te geven aan het huis en interieur. Volgens een onderzoek van het economisch bureau van ing, blijkt dat meubelzaken, bouwmarkten en doe-het-zelf winkel minder omzet draaien in vergelijking met 4 jaar geleden. De omzet van meubelzaken daalde 20%, terwijl de omzet van bouwamarkten met 15% daalde. Ook bezuinigen de Nederlanders op de aanschaf van speelgoed.

De koopbereidheid loopt dus terug. Deze deelindicator van het CBS verslechterde in mei met 4 punten naar -23. Het vertrouwen in de eigen financiële situatie in de komende 12 maanden daalde tevens fors. Het saldo van positieve en negatieve antwoorden op deze vraag zakte 10 punten en kwam uit op -25. Niet eerder was het vertrouwen van Nederlanders in hun toekomstige financiële situatie zo laag. Ook vonden consumenten deze tijd minder gunstig voor het doen van grote aankopen. De wachtmodus is ingezet.

16 reacties

 1. Ja, en dus gaan we mee in de neerwaartse spiraal. Volgend jaar nóg meer bezuinigen als FC Kunduz door kan gaan met regeren. Dus ik hoop dat mensen anders gaan stemmen.

 2. @gaengphed,

  Tenzij je een Grote Geliefde Leider als leider wil hebben, zit er weinig anders op dan “politiek niet correct” stemmen.
  Want de meest verguisde partij is de enige die probeert te voorkomen dat we de sleutels van onze nationale kluis aan Brussel gaan overhandigen.
  Overigens heb ik vorige keer ook geen spijt gehad van het feit dat ik inmiddels niet langer “Politiek correct” ben

 3. Nou kijk…ik ben voor een andere kliek in Den Haag, maar we moeten zeker niet nl-versie hebben van ‘Kim Jung-Il’ , want dat zal op termijn ook niet brengen wat we willen.

  Het grote probleem is dat we zullen moeten kiezen tussen 2 kwaden.
  Of we blijven de Euro hanteren, ergo dat betekent gewoon macht overdragen naar BXL en kost ons een hoop geld.
  Of we gaan uit de Euro (uiteindelijk), en dat gaat ons ook een hoop geld kosten.

  Dat er iets bedacht moet worden lijkt me logisch, maar dan wel graag een meer democratische oplossing. Het kan bv niet zo zijn dat zoiets als het ESM zomaar ons even door de strot gedrukt wordt.
  Ik zie liever dat de regeringsleiders alle EU-burgers een palet aan mogelijkheden biedt en dat ieder dmv een stemming kan kiezen wat de uiteindelijke oplossing wordt.
  Ook de Grieken zouden hierover moeten kunnen stemmen.
  Een mogelijke oplossing/optie op het palet zou bv. Eurobonds kunnen zijn. Prima, zet ESM er ook maar op, maar maak dan iedereen duidelijk waar het voor staat, hoe de werking is.
  Wellicht zijn er ook nog andere oplossingen mogelijk, of combi’s maar geef het volk een stem, want wij zullen uiteindelijk moeten kunnen functioneren binnen de EU.

  Gisteren ook weer op het nieuws dat Geert Wilders zijn kort geding door gaat zetten. En hoe omschreef de nieuwslezer dit: “Geert Wilders is tegen het noodfonds.” Ja wacht even…leg het uit. Maak duidelijk waarom hij erop tegen is (omdat hij vindt dat het belang van ESM onderschat wordt en dat een demissionair kabinet hier niet over zou mogen beslissen), maar kom er dan ook mee voor de dag dat de mensen die het ESM runnen onaantastbaar zullen zijn, dat zij met een druk op de knop van alle lidstaten geld willen zien binnen 7 dagen, ze niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor hun daden. Sorry, dit schiet mij volkomen in het verkeerde keelgat dat mainstream media (MSM) hier met geen woord over rept behalve zeggen “…noodfonds.” Dikke lul 3 bier! Jullie zijn gewoon ‘compromised’ . Sterker nog…jullie zijn eigenlijk gewoon medeplichtig aan het voorliegen/onthouden van belangrijke, zoniet fatale, informatie.
  Ik zie Pechtold het nog wegwimpelen vorige week. Nou…als puntje bij paaltje komt en het blijkt dat hij een grove (inschattings)fout heeft gemaakt dan span ik een proces aan. Bah, misselijk figuur.

 4. Ik lees net dit: http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/12183759/__Duitsland_blijft_tegen_eurobonds__.html

  Door dit soort stellingnames gooien zij (die politiekelingen) de deur dicht voor ALLE mogelijke opties. Het gekke is wel dat ze Griekenland wel bij de EU willen houden.

  Het komt op mij over alsof ze gewoon niets toe willen geven. Da’s leuk, maar over een maand huilie huilie doen omdat Griekenland er mee kapt en vervolgens Spanje het niet meer kan houden.

  Daarom…een palet aan mogelijkheden aanbieden aan de kiezer. En de optie met de meeste stemmen, dat gaat het worden.

  Het is of dit of de boel klapt. Duitsland zal hoe dan ook toe moeten geven of het zal zelf uit de Euro stappen. Ik zie geen andere oplossing op dit moment.

 5. Eurofielen verkopen nog liever hun eigen moeder dan dat ze hun failliete speeltje ; “de euro” opgeven.

 6. GVD en ook op de radio exact hetzelfde verhaaltje over Wilders en ESM. “Tegen het storten van 40 MLD” , is niet de essentie van het verhaal.

 7. @gaengphed
  Nieuwsuur vanavond wordt gewoon een pro-europa praatje. Helaas ontbreekt het de nieuwsuur-journalisten aan voldoende niveau om tot een andere conclusie dan de ‘esm-moet-conclusie te komen.

 8. Maarruuuh vertrouwen van consumenten is gedaald.
  12 jaar geleden kon ik van een aandeel aegon (40 euro, f 88,-) mijn benzinetank nog ruimschoots volgooien.

  Nu anno mei 2012 kan ik nog maar 2 liter benzine kopen voor 1 aandeeltje aegon.

  Het kan verkeren.

  Vertrouwen komt te voet, gaat te paard.
  Vandaag een feestdag op het damrak. 2 % in de plus met de AEX. Ofwel 296 punten.
  In het dagverslag wat ik net bij dft las:

  ,,Positief is dat beleggers nauwelijks meer reageren op slecht nieuws, zoals het rapport van Fitch waarin het ratingbureau stelt dat de Spaanse banken er nog veel slechter voorstaan dat algemeen gedacht wordt.”

  Wat mij opviel afgelopen weekend toen ik het financieel dagblad kocht. Dat ze niet meer de kredietstatus van Spanje aangaven en ook niet van al die afgewaardeerde banken.
  Alleen was te lezen dat ze afgewaardeerd waren. Het zal wel in het perspectief geplaatst moeten dat de VS sinds 2006 de M3-geldgroei cijfers niet meer bekend wil maken omdat het te duur is om dit nog te berekenen.
  Whoehahahahahahahahahahahaha.

  De titanic is geraakt door een ijsschots maarruuuh we maken niet meer bekend hoeveel water het schip binnenstroomt….

  zoiets…

 9. @gaengphed

  Dat is inderdaad bizar.
  De duitsers hadden in februari 1945 ook nog hoop dat ze WOII gingen winnen. Er zouden uitvindingen komen die ze naar de overwinning zouden leidden.

  Nou goed we weten hoe het met de duitsers is afgelopen…

 10. Wat verdienen die politieke (niet) leiders eigenlijk? Want ik vind die lui die daar zitten vullen hun zakken en er komt ook echt niks zinnigs uit hun mond. En maar spekken die portemonnee van ze.Tijd dat ze allemaal diep het bos in worden gestuurd.

 11. @Pim, geen tv vanavond helaas. UPC eruit geklapt. Straks of morgen maar even uitzendinggemist kijken.

  Haha, ja we weten hoe het met die Duitsers is afgelopen. Echter…nu hebben ze wel (weer) de touwtjes in handen, hoewel het wel begint te glippen qua macht voor Merkel.

 12. @ Pim #10: Leuke vergelijking, dat waardeer ik!

  Ik heb er nog eentje. Voor een aandeel SNS kan je nu geen half biertje meer halen. Het aandeel was zelf vorige week even een officiële pennystock (=aandelen die minder dan een euro waard zijn).

  In 2006, toen SNS naar de beurs ging werd een aandeel voor 16 euro verhandeld. Dat waren toen nog ongeveer 8 biertjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: