Vertrouwen in herstel Australische economie daalt

0

Investeerders in Australië verliezen vertrouwen in het sterke economische herstel van de Australische economie en de stijgingen op de aandelenmarkten. Dit blijkt uit de laatste ‘investor sentiment index’, die elk kwartaal wordt gepubliceerd door de Investment en Financial Services Association. Het is voor het eerst sinds een jaar dat het vertrouwen van investeerders in de economie weer afneemt. De investor sentiment index daalde naar 29 punten in het 1e kwartaal van 2010.

Het onderzoek werd gehouden onder 743 investeerders in Australië. Ondanks de daling van de index zijn er Down Under nog steeds meer optimisten dan pessimisten onder de investeerders. Toch is het een indicatie dat er nogal wat onzekerheid heerst over de duurzaamheid van het economisch herstel. De overheid heeft ondanks dat Australië theoretisch geen recessie heeft gekend, toch veel stimuleringsmaatregelen genomen. Zo kreeg een groot deel van de burgers die een bepaald bedrag aan belasting hadden betaald, 900 Australische dollar (€ 625,-) teruggestort van de overheid.

Ook vinden een aantal economen dat de economie van Australië té afhankelijk is van China. Sommigen zijn sceptisch over de dubbelecijfergroei van de Chinese economie en verwachten dat de investeringen van China in Australische grondstoffen eventueel af gaan nemen in het komende jaar. De rente in Australië is al 5 keer met 25 basispunten verhoogd en staat momenteel op 4,25%. Dat de RBA de rente in 2010 verder wil verhogen naar 5,5%, kan volgens een econoom van ‘The Australian’, de grootste krant van Australië, duiden op een hoger dan verwachte inflatie.

Het aantal investeerders dat verwacht dat de Australische economie in de rest van 2010 verder gaat groeien is met 10,3% gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Ongeveer 33% verwacht dat de de groei van de economie zal vertragen. Dit is een stijging van 24,5% in vergelijking met de laatste 3 maanden van 2009. Het aantal investeerders dat denkt dat de economie beter gaat presteren in het komende kwartaal daalde met 8,4%. Van alle onervraagden is 65% niet van plan meer te gaan investeren in de komende maanden. Dit percentage was aan het einde van 2009 nog 61,3%.