Vertrouwen daalt naar historisch dieptepunt

Het vertrouwen onder Nederlandse consumenten in de economie en hun eigen financiële situatie is naar een historisch dieptepunt gedaald. De stemming onder de Nederlanders verslechterde in juni verder. De index van het CBS die het vertrouwen in de economische toekomst meet, daalde met 2 punten en kwam uit op -40.

Consumenten waren in juni somberder over het economisch klimaat dan in mei. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen daalde 4 punten en kwam uit op -65. Consumenten waren vooral negatiever over de toekomst. Door de crises verwachten de Nederlanders nog wel wat tegenspeod in in de komende 12 maanden. Ook reflecterend op het afgelopen jaar kwam hun oordeel over het economisch klimaat negatiever uit.

De koopbereidheid veranderde niet. Deze deelindicator bleef staan op het historisch lage niveau van -23. De consumenten consumeren dus even wat minder. Door de stijgende werkloosheid houden ook steeds meer mensen geen geld meer over om te kopen, ondanks dat ze wel bereid zijn. Het oordeel van de consumenten over de financiële situatie in de afgelopen 12 maanden verslechterde iets.

Het vertrouwen in de eigen financiële situatie in de komende 12 maanden bleef onverminderd laag. Deze indicator staat nog steeds op -25. Ook het oordeel over de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen veranderde niet.

12 reacties

 1. Henry-Ford de automobiel bouwer,zei in de jaren twintig: als het volk zou weten hoe het systeem van banken en macht werkt, breken er morgen rellen uit…

 2. @harry: Dat punt hebben we bijna bereikt hoor. Gelukkig komen steeds meer mensen tot besef dat onze consumptiemaatschappij niet oneindig kan doorgaan. Toch is consumptie wel hetgeen, waardoor de economie groei en het dus schijnbaar weer beter gaat. Het vertrouwen is sinds de kredietcrisis flink afgenomen en ik zie geen reden om ook weer vertrouwen te krijgen. Te veel onopgeloste problemen.

 3. @Dre
  Dat punt bereiken we niet, als we spreken over de massa is dat punt nog niet eens in zicht. Vandaag is de europese bankenunie tot feit gepresenteerd op de G20, waardoor sommige landen zelfs hun eigen soevereiniteit moeten inleveren. Denk niet dat er kritische vragen verschijnen in het nieuws, sterker nog, de media gaat het uiteraard aanmoedigen! En zo blijft de massa slapen en slapen…
  Dus dat punt halen we niet, en dan nog, het is te laat…

 4. @Harry Mee eens. Zoals ik hier al een paar maal eerder betoogde is er nog heel veel rek. Tot die tijd zal alles wat er nog over is in het Noorden naar het Zuiden vloeien. En als het Noorden aan de beurt is is er geen geld meer. Gisteren bleek al dat Duitsland akkoord was met gebruik van ESM geld om waardeloos papier op te kopen. De meeste mensen in mijn omgeving willen niet weten wat er aan de hand is (SEP-field).

 5. @Harry : Daar noem dan ook iemand, Henry Ford.
  Hij schreef “The International Jew”, een super-analyse over de invloed en de plannen van het internationale Jodendom.
  Een jaar of vijf lang kreeg iedere Amerikaan die een nieuwe Ford kocht dit boekje als presentje mee. Serieus.

  Dus lees en word wakker :

  http://iamthewitness.com/books/index.php?dir=Henry.Ford%2F

  En begrijp je ook meteen de juiste context van de jou aangehaalde uitspraak van Ford …

  Sorry !

 6. @Harry: had deze lieve man geen nauwe band met de Nazi’s?
  De analyse heb ik nog niet gelezen. Ga ik niet doen want dan is m’n dag wederom verpest.

 7. @KTM
  Weet ik, gaf de uitspraak alleen aan als teken dat men nog lang niet wakker is. De rellen blijven immers uit…
  Zeg, moet jij je niet eens opgeven voor The Pitch van BNN? Daar wordt gevraagd naar een oplossing voor de crisis… Zal leuk zijn als jij aan de discussietafel komt…

 8. Snap niet zo goed waarom over de betrokkenen bij het FED-gebeuren op Jekyll Island op kerstavond 1913 – waarbij het Amerikaanse geldsysteem in handen van enkele private bankiers werd gelegd (de FED is sindsdien in handen van particulieren) – constant wordt gezegd dat ze joops waren. Wat doet dat er toe? Voor mijn part waren het Eskimo’s. Ze waren ook lang niet allemaal joops. Er zat overigens ook een Nederlander tussen. En waren ze al joops, of khazaars, wat dan nog? Als iemand met rood haar door rood rijdt, moeten dan alle roodharigen een boete krijgen? Is dat het idee?

  Door steeds maar afkomst te noemen, ga je ook voorbij aan de kern van alles. Namelijk het feit dat het niet deugt wat ze toen – op kerstavond onttrokken aan het publieke oog – hebben bekonkeld. Het zorgt ervoor dat mensen die dat afkeuren worden weggezet als antisemieten. Terecht, want het heeft helemaal niks met afkomst te maken.

  Maar dat laat onverlet dat het niet deugt. Maak daar een punt van ipv dat domme gespeel op afkomst. Je maakt jezelf zo ongeloofwaardig.

 9. Waarop moeten we stemmen met de verkiezingen op 12 september as.?

  De VVD denkt alleen maar aan de elite, maakt de samenleving kapot en wakkert het egoïsme alleen maar aan. Het CDA waait met alle winden mee, de SP, PVV en de PvdA hebben de sterke neiging om het begrotingstekort te ver op te laten lopen. Zouden GroenLinks, D66, SOPN en de ChristenUnie veel betere alternatieven zijn?

 10. @Moin
  Wat dacht je van helemaal niet stemmen? Denk jij nou nog steeds dat het enig iets uitmaakt? Dat doet het namelijk niet.
  Onze democratie is als een treinreis, de rails waarop de democratie ligt is al gelegd, die is al bepaald. Onze democratie stelt ons alleen in staat om de kleur van het wagonnetje te kiezen en wie de kaartjes knipt, maar die rails liggen er al!

 11. Mooi gezegd Harry. Zo is het inderdaad. Soms gaat het spoor iets naar links, paar jaar doorreizen en het gaat ietsje naar rechts en vervolgens weer naar het midden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.