Volgens nieuwe ramingen van het CPB zal de Nederlandse economie in 2011 met 1,5% groeien. In 2010 zal de groei naar verwachting uitkomen op 1,75%. Volgens het CPB kan er worden gesproken over een ‘aarzelend economisch herstel’. De economische groei (dus de toename van het bbp (bruto binnenlands product) komt bijna volledig voor rekening van de Nederlandse uitvoer. De geraamde groei van de gezinsconsumptie is matig.

Woensdagochtend publiceerde het CBS cijfers over de consumptie van de Nederlandse huishoudens. In juli werd er op jaarbasis 0,2% meer door de huishoudens geconsumeerd. Deze stijging komt alleen door de toegenomen bestedingen aan diensten.

De economische vooruitzichten voor de Nederlandse economische groei in 2010 en 2011 hebben voornamelijk te maken met de internationale economische ontwikkelingen. Dit was met de recessie in 2008 en 2009 ook al het geval. De CPB noemt de verwachte economische groei van 1,75 in 2010 en 1,5% in 2011 ‘gematigd’ en ‘aarzelend’. De economische vooruitzichten voor 2011 zien er in Nederland echter enigszins hetzelfde uit in vergelijking met Frankrijk, Italie en de Verenigde Staten aldus het planbureau.Ook in die landen is de bbp-groei volgend jaar naar verwachting een fractie lager dan dit jaar. De economische groei in Nederland is aan het eind van de ramingsperiode nog altijd onder het niveau dat bereikt werd in de eerste helft van 2008, vlak voordat de kredietcrisis begon.

De wereldhandel veerde in de tweede helft van 2009 sterk op na de val van eind 2008, maar komt vanaf nu in rustiger vaarwater. Voorlopende indicatoren wijzen erop dat de groei van het wereldhandelsvolume in de tweede helft van 2010 verder zal vertragen. Voor heel 2010 wordt een toename van de relevante wereldhandel met 9% voorzien. Deze groei kan in 2011 afnemen tot 5,25%. Het CPB verwacht de de groei in de eurozone zal uitkomen op 1,75% in 2010 en 1,5% in 2011. Deze cijfers zijn beduidend lager dan het groeitempo dat meestal gehaald wordt na afloop van een recessie.

Er zijn veel problemen met schulden in het eurogebied en het belangrijkste neerwaartse risico is hernieuwde onrust op de financiële markten. Daarnaast is er aanzienlijke beleidsonzekerheid. Europese overheden hebben nauwelijks nog de ruimte voor stimulerend beleid. Dit terwijl ‘de centrale bank in Amerika’, de Federal Reserve deze week heeft aangegeven dat het klaar staat om nog meer geld in de economie van de Verenigde Staten te pompen indien dit nodig is. Een opwaarts ‘risico’ voor 2011 is een sterke opleving van de particuliere bestedingen in hoogontwikkelde economieën, met name in het eurogebied.

Koen Dil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: