We lieten het u al eerder weten: we hebben te maken met een wereldwijde bankencrisis. ‘Financiële instellingen kunnen zoveel risico nemen als ze zelf willen. De overheid (c.q. de belastingbetaler) zal in geval van accute nood toch wel met miljardensteun over de brug komen. Dat is een trend die sinds de kredietcrisis is ingezet. Dat de problemen in de financiële sector nog niet over zijn blijkt ook uit het feit dat De Nederlandsche Bank (DNB) afgelopen maandag bekend heeft gemaakt dat financiële instellingen, zoals verzekeraars, voortaan een gunstiger rentecurve mogen hanteren om hun langetermijnverplichtingen te berekenen. Zo werkt het dus tegenwoordig. Dreigt het mis te lopen? Dan veranderen we de regels toch gewoon?

In een bericht van Dow Jones staat te lezen: ‘In plaats van een rentecurve die is gebaseerd op de actuele marktrente, mogen verzekeraars vanaf het tweede kwartaal 2012 hun toekomstige verplichtingen berekenen met behulp van een zogenaamde Ultimate Forward Rate (UFR) van 4,2%. Dit levert een rentecurve op waarin de verwachte toekomstige eenjaarsrente (de eenjarige forward rates) tussen de looptijd van twintig jaar en die van zestig jaar geleidelijk convergeert naar 4,2%.  Met deze vernieuwing anticipeert de centrale bank op de invoering van het nieuwe toezichtskader voor verzekeraars Solvency II, waarin het UFR-concept al is opgenomen. De aanpassing wordt nu door de Nederlandse toezichthouder vervroegd doorgevoerd, na overleg met het Verbond van Verzekeraars.’

Als gevolg van dit besluit stegen de koersen van financiële instellingen dinsdag fors op de beurs. Delta Lloyd Groep sloot de dag 4,5% in de plus en de volgens sommige in nood verkerende SNS Reaal steeg zelfs ruim 8%. Ondanks deze stijging van dinsdag is de waarde van een aandeel SNS nog altijd 93% lager dan de introductieprijs van het aandeel in 2006. Niet echt een goede investering voor de langere termijn, zullen we maar zeggen. Verder heerste er euforie op de beurzen. De AEX-index staat YTD inmiddels weer in de plus. De beursindex steeg 1,3% naar 314 punten, terwijl de AEX eind 2011 op 312,54 punten sloot. Nu is het afwachten wat de ECB donderdag 5 juli zal gaan besluiten. De meeste beleggers houden rekening met een renteverlaging van de huidige tarief van 1,0%.

8 reacties

  1. Ik denk dat de bankencrisis nog maar net begonnen is. Zelfs rene tissen van rtl.nl nam het woord eindspel in de mond.
    Welliswaar geven de QE acties en de opkoopprogramma’s wat verlichting voor de banken maar zal het genoeg zijn en hoe lang kunnen en willen centrale banken daarmee doorgaan. De oprichting van het efsf en het esm geeft eigenlijks al aan dat de ECB ook tegen haar grenzen is aangelopen van monetaire verruiming en dit werd ook al in 2011 door Nout Wellink gemeld. De noord-europese landen kunnen geen 3000 miljard euro ophoesten. Dus we kunnen binnenkort weer een faillissement verwachten.
    In de documentaire van tegenlicht dat ik gisteravond gezien heb, bleek dat er een franse bank is die nog steeds met 800 miljard aan subprime-hypotheken in haar maag zit en daar op af moet gaan schrijven.
    De crisis begon met de minst kredietwaardige (onroerend goed) leningen in de VS. In europa hebben we nu ook dit probleem met zuid-europees onroerend goed.
    We weten dat banken geld uitlenen aan overhede, bedrijven en burgers.
    Degenenen die van deze 3 groepen geen geldmachine hebben staan (bijvoorbeeld in de vorm van het uitschrijven van obligaties, aandelen etc) gaan als eerste failliet en de banken zullen die leningen als oninbaar moeten boeken en dit moeten afschrijven op hun eigen vermogen.
    Zoals de Friesland Bank al heeft laten zien, en die eerder genoemde franse bank ook, kunnen banken dit nu nog erg goed camoufleren en voor hun uit schuiven maar het houdt een keer op.
    Ik zou wel eens willen weten hoe groot de blootstelling is van oninbare leningen van de ING en de Rabobank.
    Ik weet dat de Rabobank onlangs met 2 stappen is afgewaard.
    Weet iemand of er ook een internetsite is die aangeeft wat voor soort leningen deze banken zoal op de balans hebben staan?
    Weet iemand ook wat de gevolgen zijn voor een bank als het onderpand op een hypotheeklening in waarde daald? Bijvoorbeeld een verstrekte hypotheek voor 200.000 euro die verstrekt is voor een woning met een waarde van 200.000 euro maar de waarde van de woning is nu 180.000 euro.
    Heeft dit invloed op het eigen vermogen van de betreffende bank?

  2. @2
    Willem, Europese banken zijn geleveraged 1:26, banken in de VS 1:13. Een afschrijving op een hypotheek van 10% moet je m.i. vermenigvuldigen met 26 in het geval van een Europees gemiddelde. Hypotheken zijn verpakt in pakketjes en ‘elders’ ondergebracht als onderpand voor een lening of iets dergelijks. De zgn. 700 tot 1000 biljoen ( geen miljard) grote derivatenballon waarvan niemand weet wie welk risico loopt, en vooral wanneer, counter party risk.

    ING met 92 miljard heeft 1300 miljard ‘uitstaan’

    Een faillisement van ING luidt tevens het faillisement in van de BV Nederland. Om maar even aan te geven waarom overheden en banken zo verweven zijn, helaas.

    Alleen een economische reset is de uitweg uit deze schaduw economie beerput. We gaan een ongelooflijke teringzooi meemaken.

  3. brutal austerity + toxic levels of government debt + rising bond yields + lack of confidence in financial system + banks that are massively overleveraged + massive credit crunch, cannot have another outcome than a

    FINANCIAL IMPLOSION OF UNPRECEDENTED AND HISTORIC PROPORTIONS ! ! !

    Wat kan de realiteit af en toe toch zwartgallig zijn, hè ?

    Moet MIJ natuurlijk weer overkomen-gn-gnn …

  4. Boekhoud regels werden aan het begin van de crisis al meteen aangepast voor financiële instellingen.Dit allemaal om betere cijfers te kunnen overleggen voor de buitenwacht. Het probleem is dat de meeste mensen een kort geheugen hebben en gaan denken dat het allemaal wel weer snor zit bij o.a de banken.Eerst dus aanpassingen voor de banken , daarna de hogere rekenrente voor pensioenen en nu weer voor levensverzekeringen…….allemaal voor de bühne. Volksverlakkerij dus!

  5. Meten met twee maten…en verdelen met je maten…da’s Europa.
    Zij die de schulden aangaan verdienen er zwaar aan, maar zij die voor de schulden betalen moeten, hebben van al die giga-terra-mega Euro’s haast geen knaak gezien…..

    “Politics and banking,
    It is about ideals……..
    First I,…… and than the deals !”

    Stem wijs, stem strategisch en reken af met deze euro nachtmerrie op 12 september…….Aan U de keuze, bepaal nu, of klaag nooit meer.

    Adam (vanuit buiten de eu sinds 2005)

  6. Je kunt je bijna afvragen of deze maatregel is genomen als antwoord op de megakortingen, die de pensioenfondsen op hun uitkeringen geven. Zo heeft ABP al een reductie van 18% voor de pensioenen in het vooruitzicht gesteld.

    Al met al is dit een volgende dubieuze methode waarbij de rekenrentes en de werkelijke rentes steeds verder uit elkaar gaan lopen om zo de rotte financiële werkelijkheid, zoals dalende dekkingsgraden van pensioenfondsen te verbloemen,

    Dit alles met de belofte dat het in de toekomst allemaal beter gaat en de rente gaat stijgen, terwijl we eigenlijk met zijn allen op een stevige crash afstevenen.

    Kortom goed weer praatje terwijl er noodweer op komst is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: