In ‘De prijs van de Euro’ zoekt Radar uit hoe het Nederland is vergaan sinds de invoering van de euro. Waarom moest de euro er eigenlijk komen? Kunnen zoveel verschillende landen met zoveel verschillende economieën eigenlijk wel functioneren met een munt?

Antoinette Hertsenberg buigt zich over de vraag wat er met de 240 miljard aan noodhulp is gebeurd die naar Griekenland is gegaan. Uit onderzoek blijkt dat maar 11 procent in de Griekse publiek sector terecht is gekomen. De rest van het geld is hoofdzakelijk terug gevloeid naar buitenlandse banken die geld hadden uitstaan in Griekenland.

Kees Vendrik, lid van De Algemene Rekenkamer, geeft commentaar op de Griekse situatie. Op de vraag of het geld dat belastingbetalers in Nederland voor Griekenland betaald hebben nog terug komt, antwoordt hij:

‘Zoals de vooruitzichten nu zijn, is het fair om te zeggen dat we daar een hard hoofd in moeten hebben.’

Dit staat haaks op de garantie die in 2010 door oud-minister van Financiën, Jan Kees de Jager, werd gedaan. Hij beloofde destijds dat alles met rente zou worden terugbetaald. De Algemene Rekenkamer controleert of het Rijk geld uitgeeft en beleid uitvoert zoals het de bedoeling was. Zij onderzoeken ook hoe De Nederlandsche Bank toezicht hield op de grote Nederlandse banken. Dit toezicht is echter recent de taak geworden van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij houden nu het toezicht op de grootste Nederlandse banken zoals bijvoorbeeld ING, ABNAMRO, RABOBANK en SNS REAAL. Het baart de Algemene Rekenkamer zorgen dat de Europese Rekenkamer niet de bevoegdheden heeft om te controleren of de ECB deze taak wel naar behoren uitvoert. Kees Vendrik:

‘Je zou kunnen denk dat de kredietcrisis ons allen toch heeft geleerd dat je graag wil weten of dat toezicht aan de maat is, of dat toezicht op banken effectief is. Dat is in 2008, en in de aanloop daartoe, niet goed gegaan. De Nederlandse Algemene Rekenkamer heeft in Nederland nooit toegang gekregen tot De Nederlandsche Bank. Gelukkig heeft de huidige minister, Jeroen Dijselbloem, ons toegang gegeven. Maar in Europa bij de ECB dreigt eigenlijk hetzelfde probleem, dat bij onze vrienden in Brussel: dat is de Europese Rekenkamer, dat die geen toegang krijgen bij de Europese Centrale Bank, en dat daar eigenlijk die geschiedenis zich herhaalt.’

De Algemene Rekenkamer heeft de Tweede Kamer op de hoogte gebracht van de zorgen die zij hebben over dit controle-gat. Bekijk hieronder de 2 afleveringen.

[youtube id=”JjiS06RxXqE” align=”center” autoplay=”no”]

[youtube id=”ixeM5zmEGLE” align=”center” autoplay=”no”]

5 Responses

 1. Laten we het ‘controle-gat’ gewoon Euro Gate noemen. Het gaat al lang niet meer alleen om Griekenland. Het is ‘fair’ om te constateren dat heel Zuid-Europa (inclusief Frankrijk) nagenoeg bankroet is. Pleisters en lapmiddelen zijn niet meer toereikend om het gammele gebouw overeind te houden. Brussel moet met gezwinde spoed eigenhandig de beschikking hebben over de belastingbiljoenen, rechtstreeks van de burgers, om de grootste gaten te dichten. Te beginnen in Euroland.

  Merkel en Hollande maken geen geheim van hun plannen dienaangaande. Al zeggen de twee daarmee vooral het ‘saamhorigheidsgevoel’ binnen de EU te willen bevorderen. Het gaat natuurlijk vooral (weer) heel ordinair om de centen.

  Zullen er ongetwijfeld brave burgers vragen wat het uitmaakt of belasting wordt betaald aan Den Haag of aan Brussel. Zij hebben het nog steeds niet begrepen. Want het bijzondere aan onze geliefde euro is juist dat wij niet OF door de hond OF door de kat worden gebeten, maar EN door de hond EN door de kat.

  1. Beste HB,

   Wat gedaan en gebeurd en fout gegaan is in het korte verleden is verleden tijd en kan niet meer veranderd worden.

   “Want het bijzondere aan onze geliefde euro is juist dat wij niet OF door
   de hond OF door de kat worden gebeten, maar EN door de hond EN door de
   kat”.

   Het is de vraag,of er nog wat te bijten valt op zeker moment.
   Roofdieren kunnen ook honger lijden of overlijden door gebrek aan prooidieren of leeg jachtgebied.
   Als je een junk z’n dope ontneemt,sterft hij vaak ook een eenzame dood.

 2. Wederom een oppervlakkige benadering. De kern ligt dieper.

  1. Het geldsysteem is een vermomde schuldenfabriek. Dat gold ook voor het Gulden-systeem.

  http://mario828282.wordpress.com/2013/12/23/fed-bedrog-al-100-jaar-succesvol-monetaire-slavernij-gaat-door/

  2. De Euro is een vermomde Federal Reserve note.

  http://mario828282.wordpress.com/2013/12/24/eurozone-monetaristische-kolonie-van-de-federal-reserve/

  Oplossing: Soevereine Munt.

  Bestendig economisch en financieel beleid: wilnu5.wix.com/wilnu3#!economie/c1wjd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: