Voedselprijzen in de wereld stijgen fors

8

De voedselprijzen in de wereld stijgen sinds een aantal maanden weer in rap tempo. De FFPI (FAO Food Price Index) is in november gestegen naar 205,4 punten een stijging van bijna 4% in vergelijking met oktober. De FFPI is een index die wordt samengesteld door de Food and Agricultural Organisation van de Verenigde Naties.

De FAO Food Price Index bestaat uit 55 verschillende grondstoffen en soorten voedsel die zijn onderverdeeld in een aantal index-categorieën, te weten, vlees, melkproducten, graan, olie & vetten en suiker. Olie & vetten en suiker zijn de grondstoffen die in de afgelopen maand het meest gestegen zijn in prijs. De oil & fat price index steeg met 10,5% ten opzichte van een maand eerder en de sugar price index steeg in november op maandbasis met 7,5%. Er zijn geen dalingen te constateren, slechts de meat price index bleef gelijk ten opzichte van de voorgaande maand. In vergelijking met vijf jaar geleden staan alle voedselprijsindexen dik in de plus. Gemiddeld is voedsel op de wereld in de afgelopen vijf jaar 53,3% duurder geworden. Suiker is wederom de uitschieter met een stijging van 110% over de laatste vijf jaar.De FFPI steeg in november voor de vijfde maand achter elkaar en staat momenteel op het hoogste punt sinds juli 2008, net voordat de kredietcrisis uitbrak. Toentertijd was er ook al sprake van een ‘world food price crisis’, maar de kredietcrisis bracht ‘uitkomst’, omdat de prijzen van grondstoffen door de grote onzekerheid over de economie en ons kapitalistisch systeem mee daalden met de aandelenbeurzen. Twee jaar later en vele honderden miljarden euro’s en dollars aan bailouts en stimuleringspakketten verder, zijn we eigenlijk weer terug bij af. Om het zo te zeggen: de prijs van voedsel staat weer bijna op het niveau van voor de global financial crisis, terwijl de aandelenmarkten nog ver van eerdere niveaus zijn verwijderd.

De stijging van de voedselprijzen is een zorgwekkende ontwikkeling die past bij het beeld van biflatie. Grondstoffen en voedsel stijgen in prijs, terwijl duurdere producten (zoals flatscreen TV’s) en huizen in prijs dalen. De voedselprijzen zijn in 2010 onder andere gestegen door slechte oogsten. Zo steeg de tarweprijs flink, door de mislukte oogsten en het exportverbod in Rusland. Maar de prijzen stijgen ook door de toenemende vraag vanuit emerging markets. In China en India alleen al, lopen momenteel bijna 2,5 miljard mensen rond wiens mond gevuld moet worden.

De belangrijkste veroorzaker van de stijgende voedselprijzen is echter toch de olieprijs. Een vat ruwe olie rolde boven de $140,- de kredietcrisis in en daalde binnen luttele maanden met maar liefst 100 dollar. Hierdoor daalden de prijzen van grondstoffen ook flink. Inmiddels kost een barrel crude oil weer ruim $85,-. Naar verwachting zal de prijs van voedsel in 2011 verder gaan stijgen. Volgens de FAO zal voornamelijk de cereals price index een flinke sprong gaan maken als er niet significant meer graan wordt geproduceerd volgend jaar. Het is te hopen dat de prijsstijgingen van grondstoffen niet door gaan zetten. Dit is uiterst desastreus voor de allerarmsten op aarde. Volgens een schatting van het FAO hebben 925 miljoen mensen op deze wereld chronisch honger. K. Dil

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.