De voedselprijzen zijn tot nieuwe recordhoogtes gestegen. Vooral graan, suiker en olie zijn duurder geworden. Dat heeft de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) woensdag bekendgemaakt. De voedselprijzen bereikten daarmee het hoogste niveau sinds 2008. De FAO Food Price Index, die is gebaseerd op de gemiddelde prijzen van graan, vlees, suiker en oliezaden, kwam in december uit op 214,7 punten. In november stond de index nog op 205,4 punten.

Alle individuele grondstoffen voor het ontbijt zijn in 2010 flink in prijs gestegen. Of het nu gaat om graan, tarwe, maïs, koffiebonen, sinaasappels, zuivel, suiker of zonnebloemolie. Goud, zilver en koper zijn dus zeker niet de enige grondstoffen die het afgelopen jaar omhoog spurtten.

Aan de gestegen grondstofprijzen liggen verschillende oorzaken ten grondslag. Droogte in Rusland vormde een aanslag op de lokale tarweproductie. En Rusland is de tweede exporteur van tarwe ter wereld. Ook in Amerika was droogte een bedreiging voor de oogst, terwijl graanoogsten in Canada en Australië verregenden. Globaal gezien stegen de graanprijzen met zo’n 50 procent. Tarweprijzen zijn dit jaar meer dan de helft omhoog, nadat droogte een gedeelte van de graanoogst in Rusland vernietigde. Rusland was afgelopen oogstjaar nog de tweede tarwe-exporteur na de Verenigde Staten. China en India zijn de grootste producenten maar die exporteren niet. Dit jaar zal het land misschien zelfs moeten importeren volgens schattingen van de International Grains Council, of IGC, de internationale organisatie voor granen. Een verregende oogst in Canada, Australië, droogte in Zuid Amerika en te droge zaaicondities in de VS dragen ook bij aan de prijsstijging. De IGC verwacht dat de tarwevoorraad in de wereld dit jaar zal dalen als gevolg van de mislukte oogst in Rusland. Op de termijnmarkt in Parijs, de referentie voor Europese tarweprijzen, is de koers voor broodtarwe dit jaar 91 procent omhoog gegaan, naar 250,50 euro per ton. In Chicago is de koers 47 procent gestegen dit jaar, naar $7.955 per bushel.

Grotere vraag zorgde voor hogere zuivelprijzen, die met gemiddeld 21 procent stegen. Cornflakes worden duurder nu maïsprijzen in de VS met 50 procent zijn gestegen. De prijzen worden extra opgedreven door grotere vraag uit China, en in de VS, waar ze ethanol maken uit maïs. Cornflakes, daar heb je ook suiker voor nodig. Veel oogsten kampten met overvloedige regen. Gevolg: de suikerprijs stijgt 17 procent. Geen koffie zonder een vers kopje koffie of een glaasje jus. Maar de prijs voor Arabica koffie, een mild bakje, is dit jaar met 75 procent gestegen. De sinaasappeloogst in Florida werd aangetast door teveel vorst, in Brazilië regent het al drie jaar op rij te veel voor een perfecte oogst.

Alleen de zoetekauw komt er nog een beetje gunstig vanaf; cacao werd goedkoper en dat betekent dus een lagere prijs voor hagelslag of chocolademelk. Wie zijn maag dus wil vullen voor een lagere prijs dan vorig jaar, eet één dikbelegde boterham met hagelslag in plaats van twee normaal belegde sneeën. Al resulteert dat op langere termijn in een duurder abonnement voor de sportschool.

Tarweprijzen zijn dit jaar meer dan de helft omhoog, nadat droogte een gedeelte van de graanoogst in Rusland vernietigde. Rusland was afgelopen oogstjaar nog de tweede tarwe-exporteur na de Verenigde Staten. China en India zijn de grootste producenten maar die exporteren niet. Dit jaar zal het land misschien zelfs moeten importeren volgens schattingen van de International Grains Council, of IGC, de internationale organisatie voor granen. Een verregende oogst in Canada, Australië, droogte in Zuid Amerika en te droge zaaicondities in de VS dragen ook bij aan de prijsstijging. De IGC verwacht dat de tarwevoorraad in de wereld dit jaar zal dalen als gevolg van de mislukte oogst in Rusland. Op de termijnmarkt in Parijs, de referentie voor Europese tarweprijzen, is de koers voor broodtarwe dit jaar 91 procent omhoog gegaan, naar 250,50 euro per ton. In Chicago is de koers 47 procent gestegen dit jaar, naar $7.955 per bushel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: