Volgende miljard internetgebruikers komt uit groeimarkten

0

Het volgende miljard internet-gebruikers zal vooral afkomstig zijn uit Brazilië, China, India, Indonesië en Rusland. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Boston Consulting Group. Opgemerkt wordt dat in die regio’s op dit ogenblik ongeveer 610 miljoen mensen geregeld gebruik maken van het internet. Dat aantal zou tegen het midden van het decennium echter verdubbelen tot 1,2 miljard gebruikers. In China zou daarbij een groei worden opgetekend van 384 miljoen naar 650 miljoen internetters, gevolgd door India met een groei van 81 miljoen naar 237 miljoen gebruikers en Brazilië met een toename van 68 miljoen naar 155 miljoen mensen op internet. In Indonesië wordt een toename van 31 miljoen naar 94 miljoen gebruikers voorspeld, terwijl Rusland van 44 miljoen naar 76 miljoen surfers zou gaan.

Ondanks deze groei zal het internet in China over vijf jaar echter nog altijd slechts een penetratie van 47 procent hebben, tegenover 74 procent in Brazilië en 55 procent in Rusland. In Indonesië wordt een penetratie van 37 procent in het vooruitzicht gesteld. In India zou de penetratie nog altijd tot 19 procent van de totale bevolking beperkt blijven. De onderzoekers voegen er aan toe dat op dit ogenblik in Brazilië en Rusland slechts 32 procent van het potentiële publiek over een computer beschikt. In India en Indonesië valt dat zelfs terug tot 5 procent. Het bezit van computers zou in die landen over de volgende vijf jaar echter wel verdubbelen.

De onderzoekers voegen er aan toe dat mobiele telefonie een belangrijke rol zal spelen in deze evolutie. In China wordt verwacht dat de penetratie van mobiele telefoons op vijf jaar tijd van 57 procent naar 85 procent zal stijgen, terwijl in India een toename van 41 procent naar 75 procent zou worden opgetekend. Voor Indonesië wordt een toename van 66 procent naar 107 procent voorspeld. Dat betekent dat een groot gedeelte van de bevolking meerdere mobiele telefoons zal hebben. Dat geldt ook voor Brazilië, waar een groei van 86 procent naar 113 procent wordt verwacht. In Rusland wordt nu al een penetratie van meer dan 140 procent opgetekend.

Bron: Express.be