Heeft euro hetzelfde lot als de goudstandaard?

Tijdens de start van de grote depressie in de jaren ’30 hanteerden de meeste westerse landen de goudstandaard. Nu wil ik niet de discussie starten of de goudstandaard de depressie veroorzaakte, of dat we terug moeten naar de goudstandaard, maar ik wil het vergelijken met de huidige situatie in Europa. Net als een land dat de goudstandaard hanteert, hebben de Europese landen die met de euro betalen vrijwel niets te vertellen over hun monetair en fiscaal beleid.


Waarom lieten landen de goudstandaard los?

In de jaren ‘30 was er hoge werkloosheid en deflatie. Er kon dus geen devaluatie van de munt plaatsvinden of geld worden bijgedrukt omdat geld gekoppeld was aan goud. Economische geschiedenis laat zien dat de landen die als eerste de goudstandaard loslieten en hun munt devalueerde weer het snelst herstelde. Zo liet Frankrijk als laatste de goudstandaard los, en kwam dus pas als laatste uit de diepe depressie. Maar waarom verlieten de landen de goudstandaard en kunnen we daardoor parallellen trekken met de huidige Europese situatie?

In de paper Breaking the fetters: Why did countries exit the interwar Gold Standard? van Wolf & Yousef (2005) word de timing van het verlaten van de goudstandaard getest. In het artikel worden 4 redenen/hypotheses gegeven die zouden uitleggen waarom landen de goudstandaard hebben verlaten, namelijk;

 1. Economische schokken in het land
 2. Kredietwaardigheid/geloofwaardigheid in het land,
 3. Mentaliteit van het land
 4. Politieke variabelen (waaronder sociale onrust).

PIIGS komen mogelijk in een depressie
Nu wil ik verder niet dieper op het artikel ingaan, maar het lijkt mij duidelijk dat voor meerdere landen in Europa alle 4 de bovenstaande redenen/hypotheses gelden. Griekenland bijvoorbeeld; sinds 2008 in recessie (depressie), enorme werkloosheid, sociale onrust, een default eerder dit jaar en echt geloofwaardig/kredietwaardig is het land de laatste 200 jaar nooit geweest (misschien alleen de laatste jaren door de euro). Over de mentaliteit van het land zal ik maar niks zeggen. Maar ook in andere landen, de zogenaamde PIIGS, gelden de meeste redenen.

Het grote probleem is dat de huidige situatie alleen maar zal verergeren; het onderliggende probleem – de te grote verschillen tussen Noord en Zuid Europa – wordt niet aangepakt. De huidige, zogenaamde, oplossingen pakken de symptomen aan, maar niet de oorzaak. De depressie in vooral Griekenland, maar ook in Spanje, Portugal en in mindere mate Italië en Ierland, zal de komende jaren doorzetten (ironisch door onder andere austerity) met nog meer werkloosheid als gevolg.

Verenigde landen van Europa
Deflatie zou een mogelijkheid zijn omdat dan de competitiviteit ten opzichte van de andere landen verbetert, maar dit is een pijnvol en langdurig proces en is het maar de vraag of de politici harde maatregelingen willen nemen. Een andere mogelijkheid is verdere integratie in Europa, waar we het zelfde model als in de Verenigde Staten als voorbeeld moeten nemen; de landen van Europa worden dan zoals de staten in de VS. Maar ook bij deze oplossing heb ik vraagtekens; zijn landen (volk en politici) bereid hun eigen identiteit helemaal op te geven?

De andere oplossing, en de meest voor de hand liggende, is dus het verlaten van de euro. Ik denk dan ook dat de stijgende werkloosheid door een langdurige depressie meer en meer sociale onrust als gevolg heeft, waardoor het volk meer en meer om het verlaten van de Euro zal roepen. Zelfs een revolutie is niet uit te sluiten met alle gevolgen van dien. In dat opzicht verschilt de gouddstandaard van die van de Euro. Het los laten van de goudstandaard bracht weinig kosten met zich meer. Bij het verlaten van de euro kunnen we enkel gokken wat de gevolgen en kosten zullenzijn.

Beter laat dan nooit
Maar, zoals de goudstandaard ons heeft geleerd, hoe eerder een land uit de goudstandaard (of nu euro) stapt, hoe sneller er economisch herstel zou moeten plaatsvinden door de mogelijkheid van onder andere devaluatie. Een exit van Griekenland uit de euro lijkt mij onvermijdelijk. Misschien lachen de Grieken straks wel als laatste. Ze hebben niet meer te maken met de euro, zien na een tijd (dat kan echter best even duren) hun economie weer groeien en zien dan de overige PIIS, – die door de enorme kosten veel moeilijker uit de euro kunnen stappen – nog steeds in een depressie zitten.

Dick van Antwerpen

20 reacties

 1. .
  .
  Hyperinflatiewordpress.
  .
  De overheid liet veel te weinig aan de markt over. Ook in de jaren dertig werden onnodige projecten gefinancieerd die afweken van de goudstandaard.
  .
  Het had niet zozeer met wel of niet een goudstandaard te maken maar meer met de mogelijkheden om de vrije markt zijn werk te laten doen.
  .
  Als de goudstandaard goed wordt nagestreefd en niet teveel afwijkt, dan is dat het meest evenwichtige systeem.
  .
  Ook in een goede goud standaard is de verhouding nooit 100 procent. 80 procent is al aanvaardbaar.
  .
  Er is altijd twijfel,maar je kunt beter zo min mogelijk twijfel gaan zaaien over de goudstandaard. Het is, net als de democratie, het beste wat je kan naleven.
  .

 2. Een monetaire les is hier op z’n plaats. Alleen edelmetaal (Goud en zilver) hebben echte waarde en zijn dat al 5.000 jaar. Als voorbeeld; stel dat je iets in een doosje mag opbergen, om dit over 100 jaar aan je nabestaande te geven. Wat kies je dan 40.000 euro of 1 kilo goud? Volgens mij moet je wel heel erg naïef (nou, zeg maar DOM) zijn als je de Euro’s in het doosje doet. Die zijn absoluut niets meer waard over honderd jaar, als ze niet zijn verteerd of verbrand zijn na 100 jaar. Het blijft waardeloos papier, waarvoor alleen een gemanipuleerde burger iets geeft. De slimmere onder ons zullen goud in het doosje stoppen en 100% gegarandeerd dat dit na 100 jaar nog steeds veel waarde heeft!
  Het wordt tijd dat de waarheid wordt verkondigd en geen onzin. Papieren geld is onzinnig en waardeloos, als daar niets als garantie achter staat. Het is een middel waarmee politici hun kiezers valse belofte kunnen doen . Voorbeeld , ik beloof iedereen het dubbele als ik ,als president word gekozen. Tja, gemakkelijk waar te maken even de geldpers laten draaien en klaar is kees. Kan binnen een uurtje worden gemaakt….Kijk en dat is nu het grote verschil met edelmetaal….om de hoeveelheid edelmetaal te verdubbelen is 60 jaar keihard werken nodig en zelfs dan is het nog maar de vraag!

 3. Een ruilmiddel verliest vanzelf haar waarde als niemand er meer iets tegen wil ruilen.

  Gezien het feit dat centrale banken, en zelfs recent een Japans pensioenfonds, in goud stappen, dan weten we wel waar het heen gaat met de fiat valuta.

 4. De Amerikaanse en Westerse ondergang gaat gekoppeld aan het verval van het monetaire system. Dit verval is mooi samengevat in een sprookje: Once upon a time – and for a very long time – Americans lived in a solid gold monetary system. They owned gold and used it for money. The dollar was literally as good as gold. It was a monetary system so solid that it was like a house of bricks. And then, in 1933, the state decided it wanted all that gold for itself, and it demanded all the gold bricks from the monetary house…
  http://www.fininfo-be.com/2012/05/16/het-sprookje-van-het-westers-verval/

 5. Wellicht de moeite ? :

  http://theeconomiccollapseblog.com/archives/the-bank-runs-in-greece-will-soon-be-followed-by-bank-runs-in-other-european-nations

  Geologics on Silver :

  http://libertyblitzkrieg.com/2012/05/15/silver-plunges-below-marginal-cost-commentary-from-a-retired-geologist/

  Kwootje :

  ******************************
  ” Essentially, silver has been produced below total costs since the 1930′s, which is why only 22% of silver mines subsist on silver alone and the other 78% survive on their other metal production with silver as a mere by-product. No straight silver mine makes money, unless it is very, very high grade. “

  ******************************

  Kunt u nagaan ; in deze super-verrotte economische tijden wordt één van de twee edelmetalen met een monetaire geschiedenis van 5.000+ jaar ONDER de productie-prijs (all in) verkocht..!

  Prijs-manipulaties ? Wablief ?
  Pfff.. nee, gèkker moet ’t toch ècht niet worden in deze kompleet kunstmatige PM-markt, (voorlopig nog) gebaseerd op pampieren pampiertjes .

  Wèl interessant natuurlijk voor hen die geld over hebben dat ze een paar jaar niet nodig hebben : BTFD !!!
  (=Buy The Fucking Dip / officiëel trader-jargon)

  … Deze informatie werd u aangeboden door Ktm, the King of Links … woehaaahhh ! ! !

 6. Het plegen van massale bankruns kun je niet voorkomen wanneer de Europese bevolking op hol slaat. Want banken vallen dan massaal om met pinautomaten buiten werking, grote chaos op straat, voedselrellen, hyperinflatie, enz.

  Dit is vele malen catastrofaler dan welke bezuiniging/lastenverzwaring dan ook.

  Hoe dan ook, de E.U. heeft de Nieuwe Führer hard nodig.

 7. Dat de overheden en politici kiezen voor een gezamenlijke munteenheid is nog tot daaraan toe. Maar als ze dan van de burgers een duidelijk antwoord krijgen dat er geen Europese grondwet moet komen (NEE won duidelijk) en je gaat toch door met het Europa-spel, moet je tot de conclusie komen dat we er als burger toch niets aan kunnen veranderen. Ik hoop maar dat het net zo afloopt met de euro als met de goudstandaard. Wat mij betreft, hoe eerder hoe beter. En ik denk dat wel meer mensen inzien dat een herstel van de eigen valuta pijnlijk zal zijn, maar op lange termijn beter dan om door te gaan met deze euro. Hoeveel miljarden moeten we nog kwijtraken aan griekenland, portugal, spanje?

  En dan heb ik het nog niet eens over de ESM!, Hierdoor worden we allemaal buitenspel gezet!

 8. Weet u nog, beste belegger? Diversificatie? Zo ook geldt dit voor de EU, hoe meer landen en valuta, hoe kleiner het risico op een ‘systeemfalen’.

  Tijd voor politici om risico’s te spreiden. Opdoeken van de muntunie, schuld afstempelen en kleine munten gebaseerd op pm en wellicht een mandje van overige grondstoffen.

 9. Haha! Volgens meneer hyperinflatie ben ik:

  – Een VVD of CDA stemmer
  – Een korpsbal
  – Ik heb een aardappel in mijn keel

  Ga zo maar door. Wat een leuke man!

 10. @M : die 10 landen uit je allereerste reactie zijn zeker de 10 hoorns (=koningen) van de Rode Draak die uit de zee oprees (Apocalyps) , waarvan er één kleine steeds groter en machtiger werd en de overige 9 verdrong, oftewel de anti-Christ ?

  Dan heb ik goed nieuws voor je, M, want de komst van de man des verderfs/Mr666 maak jij vermoedelijk niet meer mee, (k)wa-jongen dagge d’r bent, tenzij je nog zo’n zestig jaar voor de boeg hebt.

  Want zei Paulus niet in één van z’n Brieven : ‘Want er is er één die (de komst van) hem (=de anti-Christ) tegenhoudt’ ?
  Nou, lieve M, zèlfs die persoon (de Spruit van de stronk van Jesse, niet ?) moet nog ten tonele verschijnen, laat staan die Mr 666 van je.

  En waarom ga je met je redeneringen niet naar een Bijbel-site of zo ?
  Ik bedoel, ik hou m’n bek hier toch ook dicht over dat soort onderwerpen ?
  Je moest eens weten …

  Gereformeerde Rakker dagge d’r bent 😉

  O ja, voordat ik het vergeet, M, :
  stop smogging, want anders zult ge geen deel hebben aan Zijn Rijk … oftewel je handjes boven de lakens voor het slapengaan-gn-gnn…!

 11. The Gold Standard and the USD

  [quote]”For the last 40 yrs in Washington, regulate meant manipulate, with the Federal Reserve raising and lowering interest rates and buying and selling assets at its own discretion,” Herman Cain, the former chairman of the Federal Reserve Bank of Kansas City, said in an article published Monday in the The WS-J. “All of this manipulates the value of the dollar,” he noted.
  [/quote]
  http://www.ibtimes.com/articles/341686/20120516/gold-standard-usd.htm

 12. Goed nieuws mensen! Ik lees net dat Wilders de Staat voor de rechter gaat slepen in een kort geding omdat hij niet akkoord gaat met de verwerping van zijn motie om het ESM verdrag! En raad eens wie dit klusje gaat klaren in de rechtszaal… Mr. Mosco!
  Je kan fan zijn of niet van Wilders, maar dat hij dit op deze manier breeduit in de media weet te brengen is natuurlijk een meesterzet.

 13. Hmmm ..; misschien zijn de problemen in Griekenland wel niet zo groot als ‘de media’ ons willen doen geloven…

  Kijk, zo’n olie-vat als Griekenland kan, als de info klopt natuurlijk, nooit ècht naar de kloten gaan, hooguit tijdelijk tot de boortorentjes aan elkaar zijn gebout (-wd) dan :

  ( lees op deze link de tekst onder de foto met die ‘vrouw op ’t strand’ aub ) :

  http://www.aangirfan.blogspot.fr/2012/05/peaceful-revolution.html

  Misschien moeten we Griekenland toch maar ‘er bij’ houden, niet ?

  Ik bedoel, ik ben eigenlijk altijd al een groot liefhebber van gyros geweest, en ook hardstikke dol op ieder van hun 4328 eilandjes, en die opmerking die ik laatst maakte over ‘dat Griekse piratennest eruit gooien” enz… och … toen had ik wat op hè ?

  Zucht … nederlandse genen … ‘ valt er misschien wat te halen-gn-gnn ? ‘

  slijm-slijm … glibber-glibber …

 14. En dan heeft de Griekse centrale bank nog eens schuld aan de andere nationale centrale banken. Het gaat hier om het verrekeningssysteem Target 2, dat de internationale overboekingen tussen banken in Europa regelt. Dit is normaal gesproken een theoretische post, want in de eeuwigheid lopen deze vorderingen en schulden van centrale banken aan elkaar weer glad.

  met Target 2 lopen de vorderingen en schulden in de EU helemaal niet glad! Dat is juist deel van het probleem… !

  http://soberlook.com/2012/02/target2-imbalances-reference-guide.html

 15. Iedereen raad ik aan de 4 economische seizoenen cyclus van Kondratieff te bestuderen. (lange conjuctuur golven)

  Keynes ten alle tijden vermijden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: