De vraag naar olie stijgt in 2011 en in de komende vijf jaar sterker dan eerder voorspeld. Dit blijkt uit een rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Op korte termijn drijven de koude winter en een sterker dan verwachte groei van de wereldeconomie de vraag naar ruwe olie op.

Het is niet voor het eerst dat het agentschap de ramingen voor olie verhoogd. In 2010 komt de wereldwijde vraag naar olie naar alle waarschijnlijkheid uit op 87,4 miljoen vaten per dag, 130.000 vaten per dag meer dan in een eerdere voorspelling.

Het gaat om een stijging met 2,5 miljoen vaten per dag meer dan vorig jaar. Voor het jaar 2011 voorziet het IEA een stijging van 1,3 miljoen vaten per dag. De wereld heeft in 2011 88,8 miljoen vaten per dag nodig. Dit is een stuk hoger dan eerder werd verwacht. Ook voor de jaren 2012-2015 ziet het IEA een iets hogere olievraag dan eerder geraamd. De verhoging van de olieraming komt voornamelijk door de toegenomen vraag in Azië.

De olieprijs bereikte deze week een nieuwe record en stond enige tijd boven de $90,-, het hoogste punt in de afgelopen 25 maanden. Vrijdag sloot de januarifuture voor een vat ruwe olie op $88,-.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: