Over vrijheid en het streven ernaar

8

freedomOver vrijheid en het streven ernaar. De Belg Michel Bauwens is cyberfilosoof, futuroloog, econoom, ondernemer. Vele namen worden hem gegeven om te trachten zijn persoon samen te vatten.  Hij staat niet voor niets bij de 100 meest inspirerende mensen voor een duurzame toekomst van het Post Growth Institute.  Zijn nieuwe boek heet wat bombastisch “De wereld redden“.  Bauwens schrijft over commons of het gemeentegoed; rijkdommen die aan niemand en iedereen (zouden moeten) toebehoren: lucht, water, grondstoffen maar ook publieke ruimtes, bibliotheken, kennis en waarden, taal en zelfs Wikipedia.  Peer-to-peer ook: de capaciteit van mensen om als gelijken samen waarden te creëren zonder daarvoor toestemming te hoeven vragen.  De Wereld Redden is dit soort samenwerking stimuleren, richting een “progressieve, integratieve, emancipatorische samenleving”.  Mensen zijn capabel, inventief, slim – veel meer dan overheden denken.

Voor mensen, door mensen

De verschuiving van bezit van kennis naar het delen van kennis, dit is heel belangrijk en ook een teken des tijd, op gang gekomen dankzij internet, en het mondt uit in Open Access bewegingen, Open Source creaties waardoor je een samenwerking krijgt op grote schaal.  Denk aan Wikipedia, aan Linux, aan de Bitcoin zelfs, deze nieuwe en sterk opkomende alternatieve en digitale munt.  Denk aan carsharing, couchsurfing; allemaal door mensen uitgedacht en buiten de overheid om met al haar wetten, restricties en controle.  Lokaal kan nu globaal worden.  Noem het de nieuwe vrijheid : zelf creëren, zelf beslissen, zelf organiseren, zelf doén.

Het slechte nieuws…

In tegenstelling tot de vrijheid waarnaar mensen, burgers, denkers en doeners op zoek zijn, staat dan de Overheid die wil beperken, verbieden, controleren, inlijven desnoods.  Het nieuwste onfrisse voorbeeld is een Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid die van plan is alle gegevens van reizigers op te slaan: wie gaat waarheen, wanneer en hoe.  ’t Is om de Jihadstrijders die naar Syrië trekken in de gaten te houden, begrijpt u? Maar eigenlijk is het angst om iets niét te kunnen controleren.  En zelfs als dit de ware reden zou zijn – ga je heel de Nederlandse bevolking traceren omwille van misschien 100 fanatici? Hebben we dan niet meer het recht om te gaan en staan waar we willen? Is dit nog een vrij land? Vrijheid? Dat woord staat niet hoog op de lijst van overheidsdienaars…