Vroeg kerstgeschenk vanwege de ECB: €500 miljard

Een cadeau, toch, dit half biljoen euro dat de Europese Centrale bank de markt schenkt. We schrijven donderdag 10 december 2020. En dan nog veel vroeger dan verwacht, want Kerstmis laat nog wel even op zich wachten. Dus waarom zijn sommigen daar helemaal niet mee opgezet? Misschien omdat het lieve sommetje niet op hun rekening gestort wordt? Maar dient om de banken liquiditeit te verschaffen? Partypoopers zijn het. Zijn ze mogelijk van mening dat die Europese (en andere) financiële instellingen al verwend genoeg werden. Idem dito voor de aandelenbezitters, want al dat nieuw gecreëerde fiatgeld moet ergens heen. Iedereen weet toch onderhand dat alle wegen niet naar Rome leiden maar naar de beurs? 

What goes around…doesn´t come around

Inflatie, zelfs hyperinflatie? Ik denk eerder dat de wereld vooral schrik moet hebben van deflatie. Want zoals Jim Rickards en Wim Grommen me hierin bijvallen: zolang de omloopsnelheid van al dit fiatgeld nul is, kan er van inflatie geen sprake zijn. In dit opzicht is er eigenlijk geen teveel aan fiatgeld, maar te weinig. Eens of oneens hiermee, beste lezer? 

Blame it on Corona

De ECB geeft bij monde van Voorzitter Christine Lagarde trouwens net een persconferentie. Het moet nu eenmaal, zegt ze, de plaatselijke economieën blijven ondersteunen. Blame it on Corona! Die veel te grote paraplu komt toch handig van pas, vindt u niet? Het perfecte excuus dat nog wel een decennium mee kan gaan… In ieder geval vinden genoemde aandelenbeurzen het allemaal maar zo-zo. Hadden ze (nog) meer verwacht? Zijn ze blasé geworden want verwacht en gedacht? Of wordt het eindelijk een aha-erlebnis, in de zin van: hoe erg is het met onze economie, alvast de Europese, wel gesteld, dat we er moeten blijven geld in pompen…? Wie het antwoord denkt te weten, mag hieronder altijd zijn en haar commentaar leveren. Alvast bedankt!

4 reacties

  1. Het bankroet voorbij.
    In de laatste stuiptrekkingen van het geldmonster wordt de bazooka ingeruild voor Dicke Berta, zit de Centrale BadBank op de stoel van politieke bestuurders en ondernemers, om tenslotte ook nog de consument rechtstreeks te (moeten) stimuleren. ‘Whatever it takes’ overschrijdt het mandaat schaamteloos en spot met de statutaire afspraken, zonder dat hiertegen wordt geprotesteerd. Sterker nog: de Unie en de lidstaten doen precies hetzelfde: voor rekening en risico van de burgers proberen zij knappende luchtballonnen te vervangen door zeepbellen en bodemloze putten te dempen met behulp van toiletpapier.

    1. Heel interessante link en het klopt nog ook. Zowel M1, M2 en M3 zijn spectaculair gestegen https://fred.stlouisfed.org/series/M1 https://fred.stlouisfed.org/series/M2 https://fred.stlouisfed.org/series/MABMM301USM189S Dit allemaal terwijl de TIPS dalen https://fred.stlouisfed.org/series/DFII30 en ook de rente op overheidsobligaties daalt. https://www.macrotrends.net/2521/30-year-treasury-bond-rate-yield-chart De marktverwachting gaat meer en meer richting een langdurige deflatie

      1. Ik reageer op mezelf met een stukje uit de laatste column van Diederik Schmull : “HET RENDEMENT VAN DE 30-JARIGE U.S. TREASURY IS NA 9 MAANDEN NAGENOEG ONVERANDERD, ONDANKS ALLE HYPE VAN EEN HERSTEL VAN DE ECONOMIE EN EEN TERUGKEER VAN CONSUMENTENPRIJSINFLATIE. ER IS KANS OP EEN VERRASSENDE DOORBRAAK VAN HET RENDEMENT NAAR BENEDEN, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDESTIJGING.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: