VS: 85.000 banen verloren, werkloosheidspercentage 10%

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in december fors harder gedaald dan was verwacht en de werkloosheid bleef op een gelijk niveau. Dit blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid. Het aantal banen in december daalde met 85.000 in de Verenigde Staten, terwijl economen vooraf rekening hielden met een daling van 10.000. Anderzijds werd het cijfer voor november bijgesteld naar een stijging van 4.000 banen, waar eerder werd uitgegaan van 11.000 minder banen. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse economie meer banen opleverde sinds de recessie twee jaar geleden begon. Het werkloosheidspercentage bleef in december gelijk op 10,0%, waar was gerekend op een percentage van 10,1%.

Hoewel de banendaling sterker was dan was voorspeld, laten de cijfers wel een verbetering van de arbeidsmarkt zien. Gedurende 2009 zijn de dalingen van het aantal banen aanzienlijker gematigder geworden, doordat de Amerikaanse economie herstelde van de ergste recessie in jaren. In het vierde kwartaal van 2009 kwam de gemiddelde daling van het aantal banen per maand uit op 69.000. In het eerste kwartaal van vorig jaar lag dat aantal op 691.000.

Analisten zetten voorafgaand aan de publicatie vraagtekens bij het banencijfer. “Het gerapporteerde cijfer is niet minder dan drie keer aangepast, waardoor het uiteindelijke aantal weinig overeenstemming heeft met de originele cijfers”, zegt hoofdeconoom Dan Greenhaus van Miller Tabak & Co. Het aantal banen in de bouw daalde in december met 53.000, terwijl het aantal productiebanen afnam met 27.000. Het aantal tijdelijke banen steeg met 47.000 en de werkgelegenheid in de gezondheidszorg bleef ook in december stijgen, met 22.000. Er wordt niet verwacht dat de stellingname van de Fed dat de rente voorlopig op het lage niveau blijft, zal veranderen als gevolg van dit macrocijfer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.