VS banencijfer valt tegen: 96.000 in Augustus

6

Met de presidentsverkiezingen op 6 november voor de deur is de economie voor beide kandidaten het speerpunt van de campagne. President Obama zal met man en macht proberen om het werkloosheidspercentage onder de 8% te krijgen. Vrijdagmiddag kwamen cijfers naar buiten over hoeveel banen er zijn gecreëerd in de VS in de maand augustus. Het banencijfer was slecht. Met een verwachting rond de 130.000 banen was de werkelijk gerapporteerde 96k een forse tegenvaller. Daarnaast werden de cijfers van juli 2012 met 20.000 naar beneden bijgesteld. Het werkloosheidspercentage daalde van 8,3% naar 8,1%. Dit is vooral een statistische aanpassing en vertelt dan ook het verkeerde verhaal.

Om de werkloosheidscijfers te meten wordt de totale beroepsbevolking gedeeld door het aantal werkende Amerikanen. De reden dat dit percentage alsnog daalde, kwam eigenlijk in zijn geheel omdat 368.000 Amerikanen stopten met het zoeken naar werk en dus niet meer meetelden onder de definitie van beroepsbevolking. Hierdoor daalde ook de participatiegraad onder de gehele bevolking van 63,7% naar 63,5%, het laagste punt sinds 1981. Ook is het aantal Amerikanen dat parttime werkt en dus niet volledig werkt, verdubbeld sinds het begin van de crisis tot 8 miljoen mensen.

De tegenvallende banencijfers hebben echter ook een belangrijk voordeel. Volgens onder meer Goldman Sachs betekenen de tegenvallende cijfers dat de kans dat alsnog een volgende ronde van QE wordt aangekondigd na de komende FOMC vergadering weer is opgelopen tot boven de 50%:

Goldman: “With today’s August employment report showing a nonfarm payroll gain of 96,000 and an unemployment rate of 8.1% because of a drop in the participation rate, we expect a return to unsterilized and probably open-ended asset purchases at the September 12-13 FOMC meeting.We previously forecasted QE3 in December or early 2013. We continue to expect a lengthening of the FOMC’s forward guidance for the first hike in the funds rate from “late 2014” to mid-2015 or beyond.”

Het effect van een mogelijke nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming zal moeten blijken. Het is dan ook maar de vraag of de bijna 19 miljoen Amerikanen die permanent zonder werk zitten hier wat aan hebben. Inderdaad, iets meer dan 18,75 miljoen mensen zitten thuis wanneer men de populatie maal de gemiddelde participatiegraad over de laatste 30 jaar neemt. Hiermee zou het werkloosheidscijfer uitkomen op een schrikbarende 11,7%. Tel daarbij op dat de totale schuldenlast van de Amerikaanse overheid afgelopen week de 16 biljoen is gepasseerd, en men vraagt zich af wat er werkelijk is veranderd de afgelopen 4 jaar. Change we can believe in?