VS klagen klokkenluider Snowden aan voor buitenhangen vuile was

0

Die vuile was, dat is onder meer dat de Amerikaanse administratie zowel vijanden als vrienden bespioneerde. Hoe paranoïde kun je zijn wanneer je overal vijanden ziet. En zelfs bevriende naties waarmee je constant samenwerkt ook wantrouwt? ‘Uncle Sam has filed a civil lawsuit against political exile Edward Snowden for violating CIA and NSA secrecy agreements by writing and speaking about his time at the agencies.’

Bewijzen is overbodig

De VS, jawel, dat is diezelfde natie die onder meer China beschuldigt van spionage. Via Huawei naar verluid, de telecommaatschappij die ze dan ook op de zwarte lijst heeft geplaatst. Geen bewijzen, slechts beschuldigingen. Net zoals die VS Rusland verdenken van inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016. Ook weer geen bewijzen, slechts beschuldigingen. Dat is zoals de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet. Maar om terug te komen op klokkenluiders: die zijn niet echt graag gezien van officiële zijde. Het loopt met de meesten van hen dan ook niet goed af. Hier vindt u de lijst van de whistleblowers in de geschiedenis.

For whom the bell tolls

Edward Snowden is wel een van de meest prominenten in deze. Wikipedia: ‘Booz Allen Hamilton contractor Snowden released classified material on top-secret NSA programs including the PRISM surveillance program to The Guardian and The Washington Post in June 2013.’ Samen dan met Julian Assange, die in september 2019 nog steeds gevangen zit in het VK. Zonder veel twijfel in afwachting van uitlevering aan de VS, waar hem ook zonder veel twijfel een levenslange straf wacht. Het is heel opvallend dat de klok meestal geluid werd en wordt over de Amerikaanse administraties. Maar de whistleblowers zijn in feite nergens graag gezien omdat véél landen boter op het hoofd hebben. Lijken in de kast weet u, die ze niet aan de buitenwereld getoond willen hebben.

Omdat privacy belangrijk is

Snowden heeft in de zomer van 2019 zijn verhaal in een boek uitgebracht, Permanent Record, in het Nederlands ‘Onuitwisbaar. Mijn verhaal’. Het is dit boek, tezamen met Snowdens lezingen er over, die geviseerd worden door de VS. Laten we tenslotte de bekendste klokkenluider ter wereld zelf aan het woord. Bitcoinmagazine: ‘“This ability to act without harming someone else, this is the basis of all rights,” Snowden said during his keynote speech at the Bitcoin 2019 conference. “When you talk about due process, right to a fair trial, freedom of speech, freedom of religion — whatever it is, the reason we have these rights is because they are codifying the right to self. Privacy is that thing that says you belong to you rather than to society.”’

Van moed en durf

Kijk, dat vinden we dan weer heel fijn aan Vladimir Poetin, dat hij Snowden al jaren onderdak biedt. Asiel, politieke bescherming. Want zonder dit zal er nooit meer een klokkenluider zijn of haar stem durven laten horen! Misschien doet de Russische president dit niet zozeer omwille van Snowdens uiterst belangrijke, zeer moedige werk. Maar meest om Trump een hak te zetten. Het belangrijkste is dàt hij dit doet. Wel deze kanttekening: je positie als aanklager van wanpraktijken, mistoestanden en zelfs misdrijven in sommige gevallen, blijft er helaas nog altijd een van ‘bij de gratie van’. Kijk maar hoe lang Equador Assange bescherming heeft geboden in haar Londense ambassade. Tot de druk of chantage vanwege de VS al te groot werd, en het land hem alsnog overleverde. Aan het VK en straks vast aan de Verenigde Staten. Onze sympathie gaat naar beide, zeer moedige mannen. Koop dat boek van Snowden en steun Assange zo u wilt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.