VS: richting een economische, financiële en politieke crisis

0

Dat is toch waar David A. Stockman van overtuigd is. Stockman was in de jaren ’80 republikeins Volksvertegenwoordiger en Director of the Office of Management and Budget onder president Ronald Reagan. Hij was in januari 2019 te gast in het Amerikaanse televisieprogramma ‘The Final Round.’ Hier ziet en hoort u de schrijver van o.m. ‘Peak Trump’ aan het woord.

Einde marktcyclus

De Amerikaanse economie is aan het einde van haar marktcyclus. Er is geen andere weg dan neerwaarts, aldus Stockman. Er is trouwens overal tegenwind. In Azië, Europa. De VS heeft dan nog een enorm fiscaal probleem met $1,8 trillion (= duizend achthonderd miljard) aan obligaties die een bestemming zoekt. De Amerikaanse beurs is slechts gestegen vanwege ‘cheap money’ en die tijd is voorbij, zegt hij. Na 9 jaar van negatieve rentevoeten, gemeten na inflatie, is het tijd dat deze genormaliseerd worden. De VS gaan zowiezo richting een economische, financiële en politieke crisis. Dixit David Stockman. Een zoals die niet meer gezien werd sinds de jaren ’30.

Gevolgen handelsoorlog

Een dame bij het rondetafel gesprek verdedigt Donald Trump fel. De beurs staat hoog, de werkloosheid is heel laag, hij brengt zelfs ‘manufacturing’ terug (= fabricage). Heeft de president dan helemaal niks goeds gedaan? Neen, antwoordt de auteur. Donald Trump heeft geen idee van wat hij doet, hij snapt niets van economie. De gevolgen van zijn handelsoorlog zullen snel te zien zijn door zijn kiespubliek, wanneer zij gaan winkelen bij Walmart. Verder scheldt Trump op de Fed terwijl deze niets anders doet dan wat moet gedaan worden. Trouwens: in maart wordt opnieuw de debt ceiling (= schuldlimiet) bereikt en wat dan…?