VS-Syrië : de stand van zaken

8

syrische vlagGroot-Brittannië (wat is er in hemelsnaam nog “Groot”?) zal een resolutie indienen bij de VN Veiligheidsraad (meer een Oorlogsraad) die het gebruik van chemische wapens (niet bewezen) door president Assad (her en der in de media al “dictator” genoemd) moet veroordelen en “de nodige maatregelen autoriseren die burgers beschermen” in Syrië (zijn fiat geeft voor een oorlog).  Voor president Obama is alles al bewezen, in kannen en kruiken en mag verlammende diplomatie (!) niet in de weg staan van vergelding.

Strafexpeditie?

Eerder maakte het Witte Huis bekend geen regimewissel na te streven maar…wie gelooft die mensen nog? Bij een overheid is het zo : luister niet naar wat ze zegt maar kijk naar wat ze doet.  Dat de VS zullen optreden staat wel buiten kijf, aldus de woordvoerder.  In de Middellandse Zee bevinden zich vier slagschepen die in staat zijn kruisraketten af te vuren.

Propaganda

Korte of langdurige oorlog, weer meer onschuldige burgers zullen sterven.  En dit terwijl én de rebellen én de Syrische troepen elkaar beschuldigen gifgas te hebben gebruikt.  Wie spreekt de waarheid? In ieder geval schrikt de Britse BBC zender er niet voor terug om bij dit verhaal een foto van lijkzakken te tonen die…dateert van 27 maart 2003.  Een foto van fotograaf Marco di Lauro oorspronkelijk getiteld “De nasleep van Saddam Hoessein”. 

Rebellen, weldra vrijheidsstrijders genoemd

Ondertussen zijn er VN inspecteurs in Syrië.   De Russische minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat ingrijpen de hele regio uit balans zal brengen.  VN leider Ban Ki-moon roept opnieuw op tot een diplomatische oplossing voor de burgeroorlog.  Sinds het uitbreken van de opstand tegen president Assad (mede geleid door de VS die geld en wapens sturen aan de rebellen, waaronder duizenden Al-Qaida strijders!) zijn al meer dan 100.000 mensen om het leven gekomen.