Waar gaat het heen met deze wereld?

47

Ik ben zeker geen economisch expert en ik zal absoluut ergens belangrijke informatie over het hoofd zien, maar degene die mij uit kan leggen hoe het toch mogelijk is dat in tijden van zulke economische onzekerheden (hoge werkloosheidspercentages, faillissementen all over the place, torenhoge kosten voor zorg en verzekeringen en wat al niet meer) de beurzen tot recordhoogtes stijgen, mag het laten weten in de comments. Mijn enige verklaring voor de stijgende beurskoersen is het geld dat in de economieën gepompt worden door centrale banken bij de financiële markten blijft hangen en niet de reële economie bereikt. Dit gaat natuurlijk de grootst mogelijke bubbel ooit veroorzaken.

geldcreatie

De geldkranen staan nog open

De afgelopen tijd zijn er wereldwijd 510 renteverlagingen doorgevoerd door centrale banken. De valutaoorlog is in volle gang. Banken krijgen steeds meer nieuw geld voor minder kosten. In Amerika wordt er maandelijks 85 miljard (!) dollar in de economie gepompt zonder dat men weet wat er gaat gebeuren als de stimuleringen stoppen. Bij mij komen bij dit soort berichten altijd de vraag naar boven: hoe lang kunnen centrale banken blijven doen wat ze doen? Ligt hyperinflatie niet op de loer bij dit soort “oplossingen”? Wat is uw verklaring en toekomstbeeld?

Nederlandse staatsschuld

In 2012 betaalde Nederland een dikke 10 miljard euro aan rente. Let wel, want dit is een situatie waaraan weinig tot geen aandacht wordt geschonken, dit betalen wij aan een private instellingen, financiële instellingen. In 2012 gaven wij elke dag 50 miljoen euro meer uit dan er binnenkwam! Dit geld moet dus geleend worden van een private ondernemingen. Wanneer komt dat omslagpunt nou eens waarin wij als land (of zogezegd bedrijf) weer winst gaan maken?

Winsten van banken en verzekeraars

Door al het nieuwe geld dat bij banken terecht komt, is het niet zo gek dat hun winsten weer skyhigh zijn. Hoe het ook gebracht wordt in de media, de winsten van de banken is, zoals ik het zie, direct te linken aan het feit dat de (centrale) banken de macht over de geldcreatie hebben. Tevens, hoe is het goed te praten dat de Nederlandse verzekeringsmaatschappijen weer miljarden winst maken terwijl de zorgkosten voor steeds meer Nederlandse burgers niet meer te betalen zijn? Het eigen risico is inmiddels zo hoog dat ik zelfs bang ben geworden om een kleine aanrijding te krijgen, want voor de kosten hiervan moet ik zelf helemaal opdraaien. Ik vraag me inmiddels af waarom ik me nog moet verzekeren behalve dan voor de echt grote ongelukken of ingrepen. Het is toch pas tien jaar geleden toen je nog gewoon naar de tandarts kon gaan zonder dat je überhaupt nadacht over de kosten?

Corruptie van politici

En ondertussen is de corruptie binnen politieke kringen ook al niet meer bij te houden. Van welk land je de krant er ook bij pakt, corruptie is schering en inslag, ook in ons land. Het wordt dan wel niet zo gebracht natuurlijk, maar wie een beetje tussen de regels doorleest, ziet direct dat dit toch echt niet meer kan? Zoveel ton wachtgeld voor een vrijwel onbekende politicus en zoveel ton salaris voor dit burgermeestertje, het houdt niet op. Wat moeten politici, bankdirecteuren of toezichthoudende nietsnutten nog meer flikken voordat we inzien dat wij als burgers deze strijd aan het verliezen zijn? Waar gaat het heen met deze wereld? Het is wat mij betreft tijd voor actie! Wat denkt u ervan?