Waar moet je op letten als je gaat beleggen?

1

Voor wie wil gaan beleggen, meteen een belangrijke tip: doe voorzichtig, handel niet emotioneel en raak niet platzak aan commissies betalen. We geven deze waarschuwing af uit eigen ervaringen. Wanneer u op de beurs handelt, aan effectenhandelaars of andere tussenpersonen, iedereen wil wat van je. Zoek een broker die goed en goedkoop is!

We keren enkele decennia terug, naar hele andere tijden. De huidige jonge generatie zal 30 dollar voor een transactie in, bijvoorbeeld, Amerikaanse aandelen met ongeloof aanhoren. Misschien zelfs als woeker beschouwen. En toch was dit precies wat wij betaalden om overzeese aandelen of beursfondsen aan te kopen. Goed gek? Andere tijden, we zeiden het al…

beleggen

Those were the days…

De (groot)bank waarmee we handelden, noemen we hier niet bij naam. Moesten handelen, want er bestonden toen weinig of geen alternatieven. Maar ze stond model voor de meeste financiële instellingen waarbij je een beleggingsportefeuille aanhield. Dat waren nog eens tijden? Jawel, achteraf gezien vooral dùre tijden!

We spreken nu van de jaren ’90, helemaal aan het begin zelfs van dat decennium. We belden onze opdracht in. Met een gewone, vaste telefoon (nog zo’n anachronisme voor de jeugdigen?) ‘Koop voor ons 2000 aandelen Activision.’ Een Amerikaanse bedrijf dat computerspellen produceert. Veel later zou het vooral bekend worden met onder meer het Call of Duty game. Voor zo’n order moesten we dan 30 dollar commissie betalen. Let ook: 30 dollar van toen, begin jaren ’90, waren nog méér waard dan nu. Wegens inflatie natuurlijk.

Waar moet je op letten?

De directrice van de betreffende bank, de plaatselijke kantoorhoudster om precies te zijn, gaf dit order door aan haar ‘buitenlandse correspondent.’ Geen idee wie of wat dit precies was. Maar die persoon of organisatie, als tweede tussenpersoon, zette onze aankoop dan in de markt. Of gaf die het op zijn beurt door aan een derde? En tegen mijn gevraagde koers of een andere, die een of meer van die tussenpersonen misschien beter uitkwam? Nogmaals: geen idee. Wanneer de Amerikaanse beurzen open gingen, participeerden we in ieder geval in de actie. Dat was dan de technologiebeurs Nasdaq in het bijzonder. Naderhand, een paar dagen later en via de postbode, ontvingen we telkens een dikke envelop met enkele dichtbedrukte bladen papier. Heel gedetailleerd werden daarop alle gemaakte kosten gestipuleerd.

Handwerk

Al dit handwerk, dit manuele, fysieke doorgeven en plaatsen, diende natuurlijk vergoed te worden. Door de eindafnemer van deze diensten of opdrachtgever: ondergetekende dus. In de jaren nadien zijn dan veel goedkopere alternatieven ontwikkeld en op de markt gekomen. We zijn dan ook overgestapt, armer (nou ja) en wijzer. Want niet uitgegeven geld is alvast uitgespaard, en dus ook verdiend geld, toch? We gaan geen partijdigheid uitspreken maar voor dit artikel deden we objectieve research. (Zoals steeds uiteraard.) Want eigenlijk waren we zelf wel nieuwsgierig om onze eigen broker eens te vergelijken met eventuele nieuwere brokers op de markt. Daarvoor wendden we ons tot twee verschillende vergelijkingssites. Want ook met websites die vergelijken moet je tegenwoordig oppassen. Voor je het beseft sturen ze je misschien naar een ‘goedkoopste’ of ‘beste’ keus. Die in hun belang is, niet in de jouwe! Maar de resultaten hier leken behoorlijk correct. Ook wanneer we hier nog de andere vergelijkingssite op los lieten.

var bol_pml={“id”:”bol_1552986522279″,”baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000060402879&productid=9200000058831579&productid=9200000060402896&productid=9200000095287645&”,”site_id”:”29825″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”link_name”:”beleggen”,”link_subid”:””,”image_size”:true,”image_position”:”left”,”width”:”250″,”cols”:”2″,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#77CB3F”,”link_color”:”#4D80E8″,”border_color”:”#D2D2D2″,”letter_type”:”verdana”,”letter_size”:”11″};

Wij kiezen zij draaien

We kunnen hier tal van voorkeuren opgeven. Dat wat we belangrijk vinden bij het kiezen van een broker of effectenmakelaar. Persoonlijk vinden wij op de eerste plaats veiligheid en betrouwbaarheid het meest important. We willen niet dat ‘iemand’ er met ons zuur verdiende spaar/beleggingsgeld vandoor gaat. Dus ook hoe het zit met gedekt zijn tegen faling van zo’n broker, is van groot belang. Op een gedeelde tweede plaats kijken we naar de kosten (ja, we blijven voor alles Nederlander hé.) Samen met de service. Wat krijgen we terug voor ons geld? Zoveel mogelijk instrumenten om in te handelen. Van trackers tot opties en van turbo’s tot valuta. Met alle soorten ordertypes. En zeker zoveel mogelijk beurzen om op te handelen. Niet dat we de honderd beurzen voorhanden allemaal zullen gebruiken, maar beter is ‘op de groei’ aan te schaffen, nietwaar. Een mobiele app, maar dat is wel een vanzelfsprekendheid. De mogelijkheid van technische analyse. Zo min mogelijk of liever géén al dan niet ‘verborgen’ kosten (de kleine lettertjes, weet u wel.)

Het resultaat

Dat is eigenlijk wel verrassend, moeten we zelf toegeven. Zozeer in feite dat we nu overwegen over te stappen! Twee van de bijna 30 actieve effectenmakelaars werkzaam in Nederland, springen er uit. Op elk gebied dat we belangrijk vinden. Sterker nog: ze bieden méér voor minder. Dat zal dan wel door de vele concurrentie komen, hoewel er toch erg grote verschillen bestaan. We mogen zonder schroom toegeven dat de broker die we nu reeds jaren gebruiken, ‘verouderd’ is in verschillende opzichten. Achtergebleven. En nogmaals, niet te geloven: opnieuw te duur is! Voor wat we ervoor in de plaats krijgen toch. Ons volledig objectieve onderzoek heeft volgende beste brokers van Nederland opgeleverd (maar nogmaals: dit is volgens onze eigen redelijk hoge eisen.) Het zijn: TradersOnly en Lynx. Van deze laatste hebben we nog niet veel gelezen. Van TradersOnly wel, en daar zit zelfs iemand achter die we vaak tegen komen in de media zo blijkt. Niks dan goeds over Cees Smit, een zeer intelligent man en professioneel belegger. Vaak een beer, een short, die wij natuurlijk goed volgen en ook veel interessante dingen tweet!

Wie van de twee?

We hebben op dit moment een lichte voorkeur voor TradersOnly van Cees Smit. TradersOnly biedt namelijk de eerste 500 dollar aan transactiekosten gratis aan. Een mooi toemaatje dus. Ben je nieuwsgierig? Dan kan je hier vrijblijvend een informatiepakketje aanvragen. Maar omdat we alles tot in de puntjes willen weten en ervaren, vragen we ook bij Lynx naar additionele info. Ze hebben overigens zeer concurrerende optie tarieven en een hele uitgebreide informatie database, ook best handig! In ieder geval zijn we zelf van één ding verzekerd: we gaan goedkoper én beter af zijn dan bij ons huidige ‘(beurs)huis van vertrouwen’…

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.