Waarde Apple daalt 20% in 3 maanden

Op een beurs die de laatste weken steeds hoger klimt, is een grote dissonant te herkennen. Apple, voormalig lieveling van menig hedge fund manager, is bezig met een dramatische reeks sinds het aandeel boven de $700,- noteerde. In de afgelopen 3 maanden is het aandeel Apple bijna 20% minder waard geworden.

Grootste daling in 4 jaar

Maar liefst 231 fondsen investeerden in Apple, zo blijkt uit de laatste gegevens van 31 september 2012. Ook veel andere partijen hebben aandelen Apple in bezit, zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen en vermogensbeheerders. Het aandeel Apple daalde woensdag 5 december met maar liefst 6,43%. De totale marktwaarde van Apple daalde hierdoor met 35 miljard op één handelsdag. Het was de grootste daling van de afgelopen vier jaar, terwijl investeerders zich steeds meer zorgen beginnen te maken over de potentiële winstgroei van het bedrijf. Donderdag 6 december noteert het aandeel 0,8% in de plus.

Verschillende oorzaken

Volgens analisten had de ineenstorting van het aandeel te met een mix van factoren. Zo ziet het er naar uit dat de maker van de iPad steeds meer grond dreigt kwijt te raken aan zijn rivaal Android van Google. Tevens kwam er een gerucht naar buiten dat een groot ‘clearinghouse’ de margeverplichtingen voor het aandeel zou verhogen. Ook werd de huidige vrees voor de ‘fiscal cliff’ aangevoerd als reden. De lange termijn zorgen zijn toch wel het grootst. De grote vraag is of Apple de concurrentie in de toekomst nog voor kan blijven.

Niet alleen technologiebedrijf

De maker van de iPhone, iPad en iMac is echter niet alleen meer een belangrijk Amerikaanse technologiebedrijf. Alle winst die door jaren heen gegenereerd is, moet ook aan het werk gezet worden. Daarvoor richtte Apple ook zijn eigen hedge fund op, Braeburn Capital, en verslaat het daarmee alle grote hedge funds gesitueerd in de wolkenkrabbers van New York, Londen of Shanghai. Braeburn Capital is gevestigd in een nietszeggend kantoor in Reno (Nevada) en heeft minimaal 117,2 miljard dollar AUM (Assets Under Management). Met een kaspositie die elk kwartaal wordt vergroot zal het fonds waarschijnlijk groeien en verslaat het voormalig koploper Bridgewater van Ray Dalio.

Wordt financiële tak belangrijker?

Zoals onderstaande grafiek laat zien is de AUM elk kwartaal aanzienlijk gegroeid, met als simpele opgave om de gelden van zijn moedermaatschappij te beheren. Met een verslechterend toekomstperspectief kan het goed mogelijk zijn dat de winst voor een groter deel afhankelijk wordt van de financiele tak van het bedrijf, in plaats van de verkoop van technologische gadgets.

9 reacties

 1. Nasdapple aka the Hedge Fund Hotel. Netjes hoog gehouden tot de herverkiezing van Obama. Mini iPads, lage koers…. Schoolvoorbeeld van financialisering van de economie. Mooi spul trouwens.

  Send from my iPhone

 2. Reggie Middleton aka mr Boombustblog roept al jaren dat aandeel Apple extreem overgewaardeerd is. En tot nu toe is alle ellende die deze man voorspelde haarfijn uitgekomen.

  Ook interessant om te weten dat ze door hun eigen hedge fund de koers van het aandeel natuurlijk manipuleren kunnen. Wat ze natuurlijk ook doen.

 3. @ 1 & 2 : Nogmaals : the whole game is (R-)rigged ; ‘ze’ verdienen er dubbel aan, altijd, dus upwards and downwards, want ‘zij’ bepalen wanneer er ‘wàt’ besloten wordt.

  Heel simpel.

  En als je toevallig aan de ‘goede’ kant van de deal zit als beleggertje, mag je even meerijden-gn-gnn …

 4. @#1 houtskool 06-12-2012 22:54

  Gelukkig zit ik op een formidabel forum!
  Op NuJij komt de productie meestal ergens anders uit….
  Hersenspinsels zijn het dan ook niet te noemen…

  SenT met een t … with my carrier pigeon…

 5. @ 3 Ja, dat was mijn punt dus. Leuk als je als Apple je eigen aandeel kunt manipuleren met je eigen (grootste ter wereld hedgefunds)

 6. zo’n appel-aandeel was vlgs mij net zo’n modeverschijnsel als de spullen die ze verkopen. Sinds ze concurrentie hebben – en velen Samsung zelfs beter vinden – is het einde verhaal. Zo gaat dat in die snelle bizznizz.

 7. Ik heb het altijd al gezegd tegen Eva, investeren in een appel is waardeloos….

  Eindelijk krijg ik gelijk….maar het heeft best lang geduurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: