Waarde Apple daalt 20% in 3 maanden

9

Op een beurs die de laatste weken steeds hoger klimt, is een grote dissonant te herkennen. Apple, voormalig lieveling van menig hedge fund manager, is bezig met een dramatische reeks sinds het aandeel boven de $700,- noteerde. In de afgelopen 3 maanden is het aandeel Apple bijna 20% minder waard geworden.

Grootste daling in 4 jaar

Maar liefst 231 fondsen investeerden in Apple, zo blijkt uit de laatste gegevens van 31 september 2012. Ook veel andere partijen hebben aandelen Apple in bezit, zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen en vermogensbeheerders. Het aandeel Apple daalde woensdag 5 december met maar liefst 6,43%. De totale marktwaarde van Apple daalde hierdoor met 35 miljard op één handelsdag. Het was de grootste daling van de afgelopen vier jaar, terwijl investeerders zich steeds meer zorgen beginnen te maken over de potentiële winstgroei van het bedrijf. Donderdag 6 december noteert het aandeel 0,8% in de plus.

Verschillende oorzaken

Volgens analisten had de ineenstorting van het aandeel te met een mix van factoren. Zo ziet het er naar uit dat de maker van de iPad steeds meer grond dreigt kwijt te raken aan zijn rivaal Android van Google. Tevens kwam er een gerucht naar buiten dat een groot ‘clearinghouse’ de margeverplichtingen voor het aandeel zou verhogen. Ook werd de huidige vrees voor de ‘fiscal cliff’ aangevoerd als reden. De lange termijn zorgen zijn toch wel het grootst. De grote vraag is of Apple de concurrentie in de toekomst nog voor kan blijven.

Niet alleen technologiebedrijf

De maker van de iPhone, iPad en iMac is echter niet alleen meer een belangrijk Amerikaanse technologiebedrijf. Alle winst die door jaren heen gegenereerd is, moet ook aan het werk gezet worden. Daarvoor richtte Apple ook zijn eigen hedge fund op, Braeburn Capital, en verslaat het daarmee alle grote hedge funds gesitueerd in de wolkenkrabbers van New York, Londen of Shanghai. Braeburn Capital is gevestigd in een nietszeggend kantoor in Reno (Nevada) en heeft minimaal 117,2 miljard dollar AUM (Assets Under Management). Met een kaspositie die elk kwartaal wordt vergroot zal het fonds waarschijnlijk groeien en verslaat het voormalig koploper Bridgewater van Ray Dalio.

Wordt financiële tak belangrijker?

Zoals onderstaande grafiek laat zien is de AUM elk kwartaal aanzienlijk gegroeid, met als simpele opgave om de gelden van zijn moedermaatschappij te beheren. Met een verslechterend toekomstperspectief kan het goed mogelijk zijn dat de winst voor een groter deel afhankelijk wordt van de financiele tak van het bedrijf, in plaats van de verkoop van technologische gadgets.