We horen het vaak zeggen, de waarheid komt uit een kindermond. De vraag stelt zich hoe we deze uitspraak kunnen interpreteren, herbergt ze ook waarachtigheid? Anders gezegd, waar is de speelsheid van het kind in ons en zitten we niet gevangen in een haast onmetelijke complexiteit die het leven duister maakt? We moeten de problemen aan de bron aanpakken, we horen het allemaal graag zeggen. Waarom doen we dat niet gewoon en wie is er bij gebaat om het niet te doen? Belangen, handig om achter te verschuilen of is er meer aan de hand? Wat Draghi niet vertelt?

Vereenvoudiging (1)

In een vereenvoudigd model ontdoen we ons van allerhande overtolligheden, het geeft ons meer transparantie over wat er in realiteit gebeurt. In onderstaand beeld een aantal economische agenten, elk heeft een boekhouding die we samenvoegen tot een consolidatie. De situatie is wat ze is en we stellen ons tot doel om alle schulden op te lossen, eenvoudige opdracht. We gaan op zoek naar geld, bij deflatie komt er spontaan geld vrij en gemakshalve maken we dit wiskundig precies aan het bedrag van de schulden. We hebben nu voldoende geld om alle schulden tot nihil te herleiden en gebruiken hiervoor het beschikbare monetaire systeem. Anders gezegd, we passen biflatie toe op het schuldencomplex, een beeld zegt meer dan duizend woorden.

Vereenvoudiging (2)

Deflatie brengt ons de neutraliteit van geld in herinnering, dit wil zeggen dat we de oefening nog eenvoudiger – vooral veel praktischer en efficiënter – kunnen maken. In plaats van om te denken gaan we doordenken, we voegen nu neutraal geld toe ter waarde van de schuld. Ook met deze methode maken we gebruik van het beschikbare monetaire systeem, technisch mogelijk en praktisch toepasbaar. Het resultaat hetzelfde, het beeld compacter.

Eenvoudig complex

What you see is what you get, het valt moeilijk om het eenvoudiger te maken dan dit. We hebben nu twee manieren om het schuldencomplex te herleiden tot nihil. Beiden zijn technisch perfect mogelijk door gebruik te maken van het monetaire systeem. De waarheid komt uit een kindermond, een kind zal zeggen dat er nooit een gebrek aan geld kan zijn omdat geld uit het niets komt. Ergo, biflatie is eenvoudig, we gebruiken deflatie als idee om naar de bron van onze problemen te gaan en we gebruiken het systeem om ons er praktisch van te verlossen. Maar waarom wordt ons dat niet gewoon vertelt opdat een menswaardiger samenleving zich kan nestelen? Die oude man zei daarover het volgende …

elke waarheid doorloopt drie fasen

ze wordt belachelijk gemaakt
ze wordt krachtdadig tegengewerkt
ze wordt als vanzelfsprekend aangenomen

Arthur Schopenhauer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: