Waarom Amerika niet failliet kan gaan

Toch vreemd; terwijl de publieke schuld/BNP ratio van de VS (ruim 100%) van het afgelopen jaar ongeveer net zo groot is als die van Italië, Portugal en Ierland, wordt er weinig gesproken  over de mogelijkheid dat de VS failliet kan gaan. We horen hooguit wat van het schuldenplafond. En dit terwijl de Europese landen veelvuldig in het nieuws zijn door hun schulden problematiek. Is er soms een wezenlijk verschil tussen beide?

Modern Monetary Theory (MMT)

Naast de bekende economische scholen zoals die van Keynes, de Oostenrijkse en die uit Chigago, is er een nieuwe in opkomst; Modern Monetary Theory (voor meer info zie bijvoorbeeld dit artikel in de Washington Post). Deze verklaart het huidige monetaire systeem gebaseerd op fiat money met floating exchange rates, waar veel economische theorieën voort komen uit een systeem met fixed exchange rates. Ik wil niet zeggen dat ik een aanhanger ben van deze school, maar deze heeft wel een paar nieuwe inzichten die bijvoorbeeld verklaren waarom de VS nooit failliet kan gaan.

Altijd vraag naar Amerikaanse obligaties

Het grote verschil tussen de VS en de Europese landen is dat de Amerikaanse overheid zelf geld, de Dollar, uitgeeft terwijl de overheden van de Europese landen de Euro gebruiken. Europese landen kunnen zelf niet geld creëren, dit doet de ECB. In de VS is het zo dat de Treasury het geld gebruikt, maar dat zij altijd geld kan ophalen door obligatie veilingen waar de zogenaamde “dealers” op moeten bieden. En zelfs als deze dealers de obligatie veilingen zouden boycotten, is er altijd nog de FED die de obligaties kan afnemen. Dus volgens MMT kan de VS altijd zijn schulden afbetalen, terwijl dit niet in Europa kan. Hier ligt dus ook het grote verschil tussen beide en ook het grote probleem met de landen die de Euro gebruiken (zie ook mijn vorige artikel).

20 reacties

 1. In het artikel ontbreekt volledig het aspekt dat de US dollar sinds WO2 de enige ‘wereld reserve munt’ is.

  Dit kwam mede door het feit dat de geïndustrialiseerde landen (op Engeland na) over het algemeen forse schade aan industrieën en infrastructuur hadden opgelopen, en de industrie in de VS enorm is uitgebreid agv ‘oorlogsproduktie’ en zelf totaal ongeschonden die Wereldoorlog had overleefd, èn een énorme (opkomende) thuismarkt had.
  Hun militaire dominantie in de wereld (zo’n 800 [u]buitenlandse[/u] bases in bijna 140 landen) hielp daar ook een handje bij. Zeg maar ‘hand’ trouwens.

  Centrale Banken, zelfs van politiek of militair vijandige regimes, zitten wereldwijd dus (vanaf WO2) voor tussen de 30 tot 50% volgepropt met Treasuries en andere dollar-gerelateerde waardepampieren. Sinds een jaar worden er nauwelijks meer Treasuries aan het buitenland verkocht ; de Fed kocht de afgelopen tijd zo’n 70% van de nieuw gedrukte dollars dus maar zèlf op. En dit percentage zal ongetwijfeld gaan oplopen.

  Misschien dat de dollar niet kapot zal gaan in de toekomst, maar wèl is er een (enorme) waardedaling te verwachten, net als voor de euro trouwens.

 2. “Dus volgens MMT kan de VS altijd zijn schulden afbetalen…”

  Het feit dat de Fed de obligaties opkoopt, met nieuw geld, is juist een teken van faillissement: de private partijen weigeren omdat ze de overheid niet meer vertrouwen. Bovendien daalt de dollar door die voortdurende geldcreatie. Ook hier dus geen gratis oplossing.

 3. En laten we het feit niet vergeten dat diverse landen bezig zijn om de dollar vaarwel te zeggen, waaronder China, olie voor goud. Venezuela, Kazachstan. Handel in oosterse valuta onderling. De VS is op weg naar een zombie economie a la Japan. Die kopen ook eigen staatspapier met miljarden tegelijk. Met 40 miljoen aan de voedselbon en een dreigende fiscal cliff, en een tanende greenback ligt er een uitdaging.

 4. Maar hoezo mogen ‘europese landen’ niet zelf geld creeren??? moet zweden ook via centrale banken werken ?? en is het bij wet verboten?? Want vroeger kon NL toch ook met de gulden zelf bepalen hoeveel die wel of niet liet bijdrukken??

  WAT IS HIER SOEVEREIN AAN???
  Als anderen je portemonee beheren dan heb je geen vrijheid.

 5. Van de kop “Altijd vraag naar….” kan ik het niet meer volgen.
  Niet de Amerikaanse overheid creeert geld maar de FED en deze is NIET v/d overheid. En de zinsopbouw VS en de Europese landen doet mij vreemd overkomen , bedoeld wordt m.i. VS en de EU en zoals Texas geen geld kan maken zo kan bv,. Nederland dat ook niet onder de EU paraplu. Ik zie het verschil niet en trouwens geld is behalve betaalmiddel ook een goed dat men kan kopen. Indien er veel dollars zijn wordt de prijs v/d dollar lager.
  China en Japan zijn de landen met de meeste dollars en wanneer zij dit op de markt gaan dumpen dan zal de waarde v/d dollar dalen. Goed voor de export van de VS zou men zeggen maar ook hier helaas want de afgelopen jaren heeft de VS veel van zijn produktieve arbeid ge-outsoorced naar lage loonlanden. Dat is ook het problem in de VS namelijk dat de gegoede middenstand aan het afbrokkelen is. 2 ferrari’s kopen van 1 mln/stuk door 2 superrijken is geen basis voor continuiteit van een economie van welk land dan ook.
  Waar Dick deze info vandaan haalt weet ik niet maar sites zoals :
  Financalarmageddon, the economic collapse, globalsresearch , martin armstromg economics en business insider spreken een heel ander taal over de economische toestand van de VS.

 6. Dat iets niet kan heb ik ook al iets te vaak gehoord de laatste tijd.
  Vervolgens blijkt het gewoon wel te kunnen.

  Feit is dat er dan een groter probleem opduikt dat vervolgens natuurlijk deze keer zeker niet zal gebeuren, want ………..

  Zucht.

 7. @3
  Het is u-naai-us-steeds!

  @11
  Sorry Koen, sorry, mijn schuld, ik ben ook aan het graven en zit nu KTM te onderwijzen.
  Zou er ook een gevangenis zijn in de Amazonas?

  @5
  Van mij plusjes snoezepoes!

 8. Goed stukje Snoes! Wist trouwens niet dat ook Tony Blair bij JPM werkte, en dus ook niet dat dit zaakje nóg méér kon stinken…wat het dus wel doet…

 9. Hoogleraar:

  Citaat:”Wie met pensioen gaat kan zijn huis verkopen aan een woningbouwcorporatie. De verkoper hoeft dan niet te verhuizen, maar gaat huur betalen.”

  Ik zou dan gewoon lekker blijven zitten. Geen woonlasten meer, uitgezonderd van onderhoud..
  Verder wel interessant, maar of het gaat werken…

 10. @Pietjes : Waar al die ‘hacker-aanvallen’ al niet goed voor zijn, hè ?

  Als George Hegel (1770-1831) nù had geleefd was ie vermoedelijk ook een hackertje geworden heh-heh …

  … al was het maar om z’n (overigens uitstekend werkende) theorie te ‘checken’…

 11. Amerika is een monetaire gevangenis met als eigenaar de Federal Reserve. AMERIKA IS GEEN SOEVEREINE ENTITEIT, Amerika is eigendom van de Federal Reserve. Discussieren over een faillissement van een gevangene is 100% non-sense. De EIGENAAR moet onderzocht worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: