Waarom Amerika niet failliet kan gaan

20

Toch vreemd; terwijl de publieke schuld/BNP ratio van de VS (ruim 100%) van het afgelopen jaar ongeveer net zo groot is als die van Italië, Portugal en Ierland, wordt er weinig gesproken  over de mogelijkheid dat de VS failliet kan gaan. We horen hooguit wat van het schuldenplafond. En dit terwijl de Europese landen veelvuldig in het nieuws zijn door hun schulden problematiek. Is er soms een wezenlijk verschil tussen beide?

Modern Monetary Theory (MMT)

Naast de bekende economische scholen zoals die van Keynes, de Oostenrijkse en die uit Chigago, is er een nieuwe in opkomst; Modern Monetary Theory (voor meer info zie bijvoorbeeld dit artikel in de Washington Post). Deze verklaart het huidige monetaire systeem gebaseerd op fiat money met floating exchange rates, waar veel economische theorieën voort komen uit een systeem met fixed exchange rates. Ik wil niet zeggen dat ik een aanhanger ben van deze school, maar deze heeft wel een paar nieuwe inzichten die bijvoorbeeld verklaren waarom de VS nooit failliet kan gaan.

Altijd vraag naar Amerikaanse obligaties

Het grote verschil tussen de VS en de Europese landen is dat de Amerikaanse overheid zelf geld, de Dollar, uitgeeft terwijl de overheden van de Europese landen de Euro gebruiken. Europese landen kunnen zelf niet geld creëren, dit doet de ECB. In de VS is het zo dat de Treasury het geld gebruikt, maar dat zij altijd geld kan ophalen door obligatie veilingen waar de zogenaamde “dealers” op moeten bieden. En zelfs als deze dealers de obligatie veilingen zouden boycotten, is er altijd nog de FED die de obligaties kan afnemen. Dus volgens MMT kan de VS altijd zijn schulden afbetalen, terwijl dit niet in Europa kan. Hier ligt dus ook het grote verschil tussen beide en ook het grote probleem met de landen die de Euro gebruiken (zie ook mijn vorige artikel).