Waarom Bitcoin naar de hoogste koers in 5 maanden is gestegen

De bitcoinkoers schoot begin deze week met 17% omhoog in een half uur tijd. Tot iets boven de 5000 dollar. De verrassing was groot voor de meesten, zelfs voor ons die dagelijks met cryptomunten en blockchain technologie bezig zijn. De originele en grootste cryptomunt nam de meeste altcoins met zich mee omhoog. Er was op het eerste zicht niet echt een reden voor zo’n grote en plotse stijging. Maar we hebben toch de oorzaak ontdekt. Het is heel waarschijnlijk een samenloop van omstandigheden.

Goed nieuws is geen nieuws

Er was wel het ‘gewone’ goede nieuws te rapen in de crypto en blockchain wereld. Het klinkt misschien wat blasé, maar we zijn het al zo gewoon dat er haast dagelijks postieve berichten uitkomen. Het is niet omdat de berenmarkt van 2018 inderdaad wel een jaar heeft geduurd, dat de digitale wereld heeft stilgezeten. Het tegendeel is wel waar. De ontwikkelingen op alle mogelijke vlakken blijven komen. Dan heeft Coinbase, de grootste Amerikaanse cryptobeurs, een nieuwe munt opgenomen. Dan is het weer Binance, de grootste ter wereld naar handelsactiviteit, die haar gedecentraliseerde beurs test. Of rond Basic Attention Token (BAT) circuleren geruchten dat Facebook geïnteresseerd is in een overname. Maar vandaag, op 2 april 2019, was het duidelijk bitcoin die de voortrekkersrol nam. Wat blijkt nu? Een grote shortseller moet vliegensvlug zijn positie opgeven, omkeren, en willens nillens kopen.

Vergelijk alle prijzen op Bitcoinvergelijken.nl

Een grapje, of toch niet

Vast staat dat een ‘mysterieuze koper’ voor 100 miljoen dollar tegenwaarde bitcoins heeft gekocht. Was het inderdaad een enorme shortpositie die moest afgesloten worden? Er bestonden in ieder geval voor een slordige 400 miljoen tegenwaarde in dollar shortposities in bitcoin, dus… Of is het een uit de hand gelopen aprilvis die (met enige vertraging) tot de stijging leidde? Want Finance Magnates publiceerde als één aprilgrap wel dat de SEC onverwacht een ETF (crypto trackerfonds) had goedgekeurd. Een bericht dat de site later introk en als grapje bestempelde. Goedgelovigen die niet goed naar de datum hebben gekeken misschien, die plots als gekken begonnen met kopen-kopen-kopen?

De details

De order van 20.000 Bitcoin kwam vandaag vanuit drie prominente cryptobeurzen. Coinbase, Kraken en Bitstamp. Op Binance, intern, gebeurde een verschuiving van 100.000 BTC. Vergeten we ook niet dat voor elke koper, er een verkoper bestaat. Cryptomakelaar GlobalBlock zag ook een technische reden voor de enorme spurt omhoog. Vergeten we daarom eveneens niet dat het gros van de handel in cryptomunten door middel van algoritmes wordt aangegeven. Eens een koers een bepaald niveau haalt, en daar hoeft niet steeds een expliciete reden voor te zijn, gaan koop- en verkoopsignalen af. Hogere koersen veroorzaken zo technisch nog hogere koersen. Net als kopers worden meegetrokken door andere kopers. FOMO gaat dan al vlug spelen, Fear Of Missing Out.

En nu?

Benieuwd (zoals elke dag) wat morgen zal brengen. Een lichte correctie? Vervolgkopen? We zullen het zoals altijd zien. De allerlaagste koers in het laatste halfjaar, bijna 3000 dollar, staat in de achteruitkijkspiegel alweer. Laat ons duimen dat Anthony Pompliano (‘Pomp’ voor de insiders) van Morgan Creek Digital gelijk krijgt met zijn ‘BITCOIN IS BACK, BABY’.

3 reacties

  1. Bitcoin gaat het helemaal worden. Instituties stappen nu rustig aan in. Dit is een hele grote partij geweest. Een pensioenfonds ofzo. Koop maar wat bitcoin en kijk er 5 jaar niet naar, beste idee ooit met deze centrale banken QE frenzy.

  2. Goud is beter, al moet je dat niet laten beheren door Noutje Wellink, de duurste Nederlander aller tijden die het goud voor 18.000 euro per kilo heeft verkocht, ja, tonnen. Terwijl het nu 37.000 euri per kilo doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: