Waarom zou een mens – iemand met gezond verstand dan wel en een minimum aan financieel-economisch inzicht – bitcoin kopen? Geen financieel advies uiteraard maar… Het uitgebreide antwoord vindt u in de tientallen, honderden artikels in de loop der jaren verschenen hier op Biflatie. Het korte antwoord dan, is samen te vatten in één enkele tweet. Deze dus, van niemand minder dan onze Nederlander, medelander PlanB, wereldberoemd in Cryptoland:

De bitcoinkoers is volatiel

Inderdaad, en ondergetekende is het daar ten volle mee eens. Zeker zullen er zich wild swings, wilde bewegingen in de markt voordoen, zoals net nog, in de nacht van zondag 10 januari op maandag 11 januari 2021. Nou ja, wat is wild. Van een all time hoogtepunt van afgerond 42.000 dollar nog maar enkele dagen geleden naar 33.000 dollar, en op moment van schrijven terug aan 35.000 noterend. Waarbij kan aangetekend worden dat bitcoin beleggen, cryptobeleggen, niet voor watjes of hartpatiënten is. Of wat dacht u van een notering aan 3000 dollar in maart 2020, en dan maal 10 tegen het einde van dat jaar? 

Elon Musk en bitcoin

Zal de rijkste man ter wereld, Elon Musk van Tesla, ooit nog eens in bitcoin stappen? De markt vraagt het zich al langer af, want rijke lieden willen nog wel eens…nog rijker worden. Dan moet de meest lucratieve belegging ooit in de geschiedenis (!) toch een zekere aantrekkingskracht uitoefenen, zou je zeggen. Zo is een fanatieke bitcoin belegger, de stichter en CEO van MicroStrategy, al een poos bezig iedereen van zijn kennissen en relaties warm te maken om net als hij in de oudste en grootste digitale munt te investeren. Zo ook tegenover Elon. Doe je aandeelhouders een plezier, zegt Michael Saylor, en stop 100 miljard dollar in bitcoin. Die is nog niet tot actie overgegaan, maar laat ons zeggen: hij staat niet negatief tegenover bitcoin. En laat zich alvast over het digitale fenomeen voorlichten.  

Italië als cryptoparadijs

Crypto-news-flash.com schrijft over hoe enkele grote Europese landen cryptomunten belastingtechnisch behandelen. Het VK wordt voor het gemak even meegenomen in deze. Want hoewel Groot-Brittannië sinds 1 januari 2021 niet meer tot de EU behoort, blijft Londen wel een van ´s werelds belangrijkste financiële centra. Wie in het Verenigd Koninkrijk zijn munten verkoopt, moet 10 procent over de winst betalen. Voor traders, in tegenstelling tot hodlers (zij die kopen-en-houden), word je zoals in de personenbelasting getaxeerd. Eventuele verliezen mogen dan eveneens ingebracht worden. Ook in Frankrijk wordt een onderscheid gemaakt tussen hodlers en traders. Spanje belast cryptobezitters naargelang de tijd dat ze hun munten aanhouden. Hoe langer je hodlt, hoe minder belasting je verschuldigd bent. In Italië is geen enkel soort belasting verschuldigd, noch door handelaars, noch voor wie zijn munten bijhoudt voor de lange termijn. Italië is dan in Europa wel het paradijs voor cryptobezitters. Slechts één voorwaarde wordt hieraan gesteld: ´provided that their winnings do not exceed the limit of 51,645.69 euros for seven consecutive days.´ In Nederland hangt de hoogte van taxatie af van uw persoonlijke situatie.

Cryptomarkt aan 1 biljoen dollar

Nog maar enkele dagen geleden bereikte de cryptomarkt een all time high marktkapitalisatie van 1 trillion dollar – 1 biljoen dollar. Daar is op heden, maandag 11 januari 2021, 20 procent van afgeschaafd. De diverse commentatoren wijten de verkoop van bitcoin et al. aan winstnemingen. Zij wijzen erop dat de markt met 340 procent gestegen is in de afgelopen 12 maanden. Dus abnormaal lijkt het allemaal niet.

To invest or not to invest in crypto, that is the question

Het VK waarschuwt beleggers voor cryptobeleggen. U kunt er al uw geld mee verliezen! Tja, het tegengestelde is natuurlijk ook waar – je kunt er miljonair en zelfs miljardair mee worden. Zoals deze cryptobeleggers grif zullen getuigen…

Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.

3 reacties

  1. Wat een volk.
    Bezig met nulletjes en eentjes.
    En ondertussen zijn ze hun grondwet al kwijtgeraakt aan een hoop parasieten in Den Haag en Brussel.
    Weg vrijheid.
    Maar ik heb wel een bitcoin………

  2. “Dus abnormaal lijkt het allemaal niet.”
    Tuurlijk niet, jongen. De gokkers zitten op een zinkend cruiseschip en vragen zich af of ze naar het sloependek moeten rennen of toch nog even moeten wachten, omdat de beste whiskey misschien nog geschonken zal worden (Marc Faber).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: