Ondergetekende mag dan wel een ´kleine belegger´ zijn, ik probeer wel altijd a-typische beslissingen in beleggen te nemen. Daarmee ben ik dan een van de uitzonderingen op de regel of vaststelling. Want dat is het: kleine beleggers kopen meestal wanneer de koersen (van aandelen, cryptomunten,…) hoog staan. En verkopen meestal ook wanneer het slecht gaat op de diverse beurzen. Aan lage koersen. Ondanks de wat frivole of ludieke naam van de site – Cryptopotato.com – is er heel vaak écht interessante informatie op te vinden. De dames en heren er achter weten wat ze doen, en melden altijd wel iets zinnigs en intelligent. Zoals nu weer, in een artikel waarin uitgelegd wordt waarom we – ze – doen wat ze doen. Die kleine beleggers, die steeds weer dezelfde fout maken. Ze kopen wanneer koersen hoog staan, en verkopen wanneer ze laag staan. Terwijl iedereen toch weet (?!) dat je alleen maar geld verdient door net het tegenovergestelde te doen. Buy low, sell high, is de meest waardevolle regel in het beleggershandboek.

Solden

Onlangs hoorde ik nog op YouTube een grappige vergelijking in deze. Brad Kimes van Digital Perspectives aan het woord. Hij vertelt: stel dat je naar een schoenwinkel gaat voor een paar sneakers. De verkoper toont je een mooi paar dat je echt wel wilt hebben. Hij prijst ze aan met te vertellen dat ze normaal 120 dollar kosten, maar dat je ze vandaag voor 60 dollar kunt kopen. Waarop jij dan repliceert: hmm, neen dank u, ik kom nog wel eens terug wanneer ze 120 dollar kosten (!!) ´t Is grappig, gek, onnozel, en eigenlijk ongeloofwaardig. En toch is dat precies wat kleine beleggers doen. Staat een waarde, een aandeel, een digitale munt laag genoteerd, dan past hij. Maar pas op wanneer iets duur is, hoog genoteerd staat, want dan is hij de eerste om wél te kopen. Koopjes slaat hij af, maar de volle prijs, of liever nog: een te hoge prijs ziet hij absoluut zitten. 

line_to_buy-min

Cryptopotato.com

Waanzin

De kleine belegger reageert in deze eigenlijk als een waanzinnige. Want de handboek definitie van waanzin is steeds hetzelfde doen, telkens opnieuw – en toch altijd weer een andere uitkomst verwachten. Tja, en daarom verliest hij ook meestal op zijn beleggingen. Koopt hoog en verkoopt laag. Misschien kent hij wel niet voldoende Engels, om correct te kunnen vertalen, want het is wel degelijk: buy low, sell high. Grapje. Maar toch: waarom is die regel dan toch zo moeilijk na te leven? Waarom beleggen ze, of toch de meerderheid, net andersom? 

Achterstand

Cryptopotato geeft de verklaring, en ze is correct en intelligent. Grote beleggers slagen er meestal wel in veel te verdienen met investeren, doordat ze over heel andere middelen beschikken. Ze hebben toegang tot bronnen, informatie die voor de kleine belegger niet of heel moeilijk toegangelijk zijn. Technische middelen ook zoals automatic trading, AI, bots, algoritmen. Waarbij 24 uur op 24 gehandeld wordt en het zijn dan computers die beslissingen nemen, geen mensen. In een split second kopen en verkopen, op technische signalen en dit de klok rond, en ook in verschillende werelddelen, op verschillende beurzen. Allemaal erg moeilijk voor de kleine belegger – om te begrijpen, behappen, imiteren. Ondoenlijk eigenlijk, hoewel op verschillende vlakken zijn achterstand is in gehaald. Op cryptobeurzen bijvoorbeeld staan tools tot zijn beschikking die van de meest geavanceerde zijn. Hij kan succesvolle traders met bewezen successen automatisch imiteren, op eToro bijvoorbeeld. 

Emoties

De kleine belegger gaat teveel in op wat de media toont. En hij is daardoor een slaaf van zijn eigen emoties en instincten. Wanneer zelfs het reguliere avondnieuws meldt dat bitcoin een all time hoogtepunt haalt, dat wil toch wel wat zeggen. Ten eerste over de belangrijkheid ervan, want het is ´nieuws´. Maar ook: wanneer zoiets het gewone journaal haalt, zij het op tv of in de kranten of op het net, dan is het grote geld al verdiend. Zijn de grote beleggers al ingestapt. Hebben zij al twee of drie keer hun investering eruit. Een voorbeeld. Paul Tudor Jones was de eerste van de Grote Jongens, in juni 2020, om in bitcoin te stappen. Vele anderen, institutionelen, zouden hen de rest van het jaar volgen. BTC stond in de zomer van dit jaar nog aan 10.000 dollar, en doet vandaag, 21 december 2020, 22.500 dollar. Een nieuw all time hoogtepunt van 24.000 dollar werd onlangs zelfs aangetikt. 

This time is different

´Deze keer is het anders.´ Dát zijn pas gevaarlijke, verraderlijke en ongeloofwaardige woorden?! Veel en vaak gebezigd, als om een bepaalde situatie goed te praten, te verantwoorden, te bewijzen. Want wat blijkt dan steeds weer, achteraf? Dat het nooit anders is. Dat niets van de stand van zaken, de constellatie, met oorzaak en gevolg, echt veranderd is. De oude regels gelden nog steeds. Want ook deze keer blijkt, is er helemaal niks veranderd of anders. En toch, en toch… En toch durf ik het aan, met nogmaals, en dit keer ´voor echt´, te stellen: Deze keer is het anders! En wat blijkt? De kleine belegger doet ´t toch wéér fout?! Was hij om te beginnen al afwezig bij de opgang van bitcoin et al. in 2020. Dan lijkt hij vandaag plots wél geïnteresseerd in kopen. Nu bitcoin aan of bij het allerhoogste punt ooit staat sinds de creatie, in 2009. Begrijpe wie begrijpen kan…

Cryptopotato: ´Bitcoin could be a perfect example of this, and Google Trends data is typically a good indicator of their behavior. As the graphs below show, the worldwide searches for “bitcoin” and “buy bitcoin” spiked to yearly highs just in the past few weeks – when the asset skyrocketed to and above $20,000.´

Goede raad

Gelukkig is er ook goed nieuws. Voor de kleine belegger, en dus ook voor mezelf. Géén financieel advies, dat weet u! U bent zelf verantwoordelijk voor wat u doet; Biflatie noch ondergetekende kunnen op welke manier ook verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele verliezen! Zo, dat is er toch weer even uit. Moet ook, wettelijk. Maar hier dus mijn two Satoshi´s advies. Koop met regelmaat, bijvoorbeeld elke maand. Dan koopt u hoog, maar ook laag. Koop ook steeds voor hetzelfde bedrag, zeg 200 euro per maand. Of 500 euro, naargelang uw portemonnee diep is. De ene maand zult u bij lage koersen méér van een waarde verwerven. En bij een hoge koers minder. All in all zult u na een jaar merken beter af te zijn. Laat uw emoties in een kast, sluit die goed af en handel met een automatisme. Eén uitzondering in deze, maar dat is vrijblijvend doch lucratief vaak: koop iets méér wanneer er net een flinke koersdaling heeft plaatsgevonden. Tijdens een crash of mini-crash. Herinner u dat nog in maart 2020 bitcoin aan 4.000 dollar stond. Had u toen niet beter gekocht, ja zelfs iets méér gekocht dan anders? Quod erat demonstrandum.

Troost

De ene na de andere institutioneel gaat volgen. De ene brengt de ander zelfs op ideeën. Voormalige tegenstanders van bitcoin et al. worden fervente voorstanders. Ja, gaan zelfs andere klanten (kopers) ronselen! Zo probeert de CEO van MicroStrategy, na al voor meer dan een miljard dollar bitcoin te hebben gekocht, Elon Musk zo ver te krijgen hetzelfde te doen! Eén van de rijkste mensen op aarde, stel je voor als die zou instappen?! Mooier dan dit kun je ´t niet verzinnen. Het wil zeggen: het is nu toch hoog tijd dat de kleine belegger in deze niet achterblijft. De Grote Jongens en Meisjes gaat volgen. Maar doe het gedisciplineerd, met automatisch kopen. Bitcoin, BTC,  is net met een paar procent gecorrigeerd, en biedt misschien wel een goed instapmoment. Dat is wat ik doe, maar nogmaals: u ziet maar! Geen financieel advies, geen verantwoordelijkheid. Try this at home of don´t try this at home. This time is different? Hmm, ja, toch, ik denk het wel…

´Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.´

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: