Waarom denken steeds meer mensen vandaag de dag na over het kopen van een verzekering, maar weten zij niet welke nodig is?

Het goed afdekken van risico’s door middel van verzekeringen is erg verstandig. Het beschermt u tegen vervelende financiële situaties wanneer er onvoorziene gebeurtenissen plaatsvinden, denk hierbij bijvoorbeeld aan schade, letsel of diefstal. Wanneer u ervoor kiest een verzekering af te sluiten, worden de kosten in een dergelijke situatie betaald vanuit uw verzekeringsmaatschappij in plaats van uit uw eigen zak.

Nederlanders hebben gemiddeld zo’n 8 actieve verzekeringen lopen en onderzoek toont aan dat steeds meer mensen in Nederland ervoor kiezen om zich goed te verzekeren. De afgelopen jaren zijn er bijvoorbeeld veel meer schadeverzekeringen afgesloten dan voorheen en ook zien we dat er steeds vaker voor een rechtsbijstandverzekering wordt gekozen. In Nederland zijn er tientallen verzekeringsmaatschappijen te vinden die klaar staan om uw financieel op te vangen wanneer er bijvoorbeeld onverwachts schade is ontstaan. Naast het grote aantal verzekeraars in Nederland zien we ook dat er steeds meer verschillende soorten verzekeringen bijkomen.

Vandaag de dag is het goed om u bezig te houden met het afsluiten van een verzekering, maar aangezien het aanbod steeds groter wordt, wordt het ook steeds lastiger om precies te weten welke verzekeringen wel en niet nodig zijn. U vraagt zich waarschijnlijk af, “Welke verzekeringen heb je echt nodig en welke kun je overslaan?” Daarom hebben wij voor u een overzicht gemaakt van de meest belangrijke verzekeringen en de wat minder essentiële verzekeringen die u zou kunnen weglaten.

Verplichte verzekeringen

In Nederland bent u wettelijk verplicht om een aantal verzekeringen af te sluiten. Dit zijn onder andere de (basis)zorgverzekering (ook wel ziektekostenverzekering genoemd) en een WA-verzekering wanneer u een motorrijtuig aanschaft. Daarnaast zijn er verzekeringen die verplicht kunnen worden gesteld door hypotheekverstrekkers, bijvoorbeeld een woonhuisverzekering wanneer u een koopwoning in bezit heeft en de overlijdensrisicoverzekering. Hieronder hebben wij alle verplichte verzekeringen op een rijtje gezet.

1.Zorgverzekering

Iedere inwoner van Nederland van 18 jaar en ouder is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Met een basispakket bent u verzekert wanneer u medische zorg nodig heeft zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis en medicijnen. Daarnaast heeft u de optie om te kiezen voor aanvullende verzekeringen. Hiermee kunt u zich verzekeren wanneer u bijvoorbeeld vaak naar de fysiotherapeut of tandarts gaat of wanneer u een bril of lenzen nodig heeft.

2.WA-verzekering

In Nederland bent u verplicht een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering) af te sluiten wanneer u in het bezit bent van een motorrijtuig zoals bijvoorbeeld een auto, motor of brommer. Deze verzekering dekt de schade die u bij een ander veroorzaakt met uw auto. Ook hier heeft u de keuze om voor een uitgebreider pakket te kiezen. Met een all-risk verzekering wordt bijvoorbeeld ook de schade gedekt die een ander bij u veroorzaakt.

3.Woonhuisverzekering

Een woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering genoemd) wordt door de meeste hypotheekverstrekkers verplicht gesteld. Deze verzekering dekt de schade aan uw huis door bijvoorbeeld brand, water of diefstal. Het is belangrijk om te onthouden dat enkel de schade aan het huis zelf wordt gedekt en dus niet schade aan de losse spullen in uw huis, zoals bijvoorbeeld kleding, meubilair en apparaten.

4. Overlijdensrisicoverzekering

Sommige hypotheekverstrekkers stellen deze verzekering verplicht. Met de overlijdensrisicoverzekering voorkomt u dat u of uw partner in een lastige financiële situatie terecht komt, omdat met deze verzekering (een deel van) de hypotheek kan worden afgelost wanneer u of uw partner komt te overlijden.

Andere belangrijke verzekeringen

5. Reisverzekering

Wanneer u veel reist, is het afsluiten van een reisverzekering aan te raden. Hiermee bent u namelijk verzekert tegen allerlei vervelende situaties die u tegen zou kunnen komen tijdens uw vakantie. Denk hierbij aan onder andere het kwijtraken van uw bagage, het niet aan kunnen komen op bestemming wegens vertraging, het vroegtijdig moeten verlaten van de bestemming wegens bijvoorbeeld een overlijden of ziekte en de kosten voor medische zorg.

6. Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering zorgt u ervoor dat de losse spullen in uw huis zoals bijvoorbeeld laptops, televisies, kleding en meubilair gedekt zijn tegen schade of diefstal. Zoals eerder genoemd valt dit niet onder de woonhuisverzekering en daarom is het verstandig om ook uw inboedel te verzekeren.

7. Aansprakelijkheidsverzekering

Tot slot is er de aansprakelijkheidsverzekering. Met deze verzekering bent u verzekerd voor de schade die u bij anderen of de spullen van anderen veroorzaakt en waarvoor u dus aansprakelijk bent.

Minder belangrijke verzekeringen

Er zijn talloze andere verzekeringen die u kunt afsluiten. Het is goed om eerst na te gaan welke verzekeringen het beste aansluiten bij u en uw wensen en behoeften. Bent u enorme fan van oude auto’s en heeft u een aantal oldtimers in de garage staan dan zou een oldtimerverzekering zeker bij u passen. Of wanneer u geïnteresseerd bent in het starten van beleggen, kunt u overwegen een beleggingsverzekering af te sluiten. Door goed in kaart te brengen welke verzekeringen passen bij uw leven, voorkomt u dat u overbodige verzekeringen afsluit. U heeft bijvoorbeeld geen dierenverzekering nodig wanneer u geen dier heeft, geen bruiloftverzekering als u niet van plan bent te gaan trouwen en zonder tuin is een tuinverzekering ook niet nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: