Waarom dumpt Pfizer CEO zijn aandelen?/Het Corona debat

Volgens de CEO van genoemde farmareus haalt zijn Corona vaccin de zeer hoge 90 procent effectiviteit. Op het nieuws dat maandag 9 november 2020 uitkwam steeg PFE op de NYSE wel met 16 procent. Om vervolgens lagere regionen op te zoeken rond de 38 dollar d.d. 11 november. Misschien omdat volgens de Securities and Exchange Commission filing, Pfizer CEO Albert Bourla 62% van zijn aandelenpakket verkocht? Het lijkt een ongewone actie, zo net voor de verwachte reuzenbestellingen van het Corona vaccin. En waarom zoveel aandacht van de wereldmedia voor Pfizer, wanneer Eli Lilly zoveel verder staat?

Spoedgoedkeuring

Eli Lilly kreeg, toevallig ook op 9 november, spoedgoedkeuring (emergency use authorization) voor haar ´neutralizing antibody bamlanivimab´. De resultaten van de tests werden tevoren in een van de meest gezaghebbende medische tijdschriften gepubliceerd, het New England Journal of Medicine. Lilly wil iedereen waar ook behandelen, tegen als het even kan nul euro of dollar. En overheden slechts laten betalen naar vermogen. LLY ging, eveneens op de NYSE, van 140 dollar naar 149 dollar om vandaag, 11 november 2020, te settelen rond 146. Het middel dat Lilly ontwikkelde is bedoeld voor na een besmetting, personen minder ziek te maken zodat ze niet naar een ziekenhuis hoeven. Het vaccin van Pfizer is een behandeling om te voorkomen dat iemand ziek wordt. Hoogstwaarschijnlijk zijn beide middelen noodzakelijk.

De harde cijfers

Het aantal besmettingen en overlijdens in de VS heeft recent respectievelijk de kaap van de 10,5 miljoen bereikt. Met 245.000 doden ook tot gevolg. Wereldwijde cijfers dan: bijna 52 miljoen besmette personen en bijna 1,3 miljoen overlijdens. In Nederland dan volgens het RIVM, neemt in de week van 3 tot en met 10 november 2020 het aantal overlijdens toe. Maar het officiële aantal nieuwe meldingen van besmettingen daalt fors, net als het aantal ziekenhuis opnames, ook op intensieve zorgen. Hopelijk maken we niet opnieuw de grote fout na de eerste Corona golf, door nu zorgeloos te worden en te denken dat het vanaf nu alleen maar beter wordt. We hebben dit allemaal als burgers in de hand, dus voorzichtigheid, waakzaamheid blijft de boodschap!

Niet te enthousiast worden

Pfizers ontwikkeling van een Corona vaccin, in samenwerking met het Duitse BioNTech is ook nog slechts in fase 3. Meer tests op een groter publiek zijn noodzakelijk om de effectiviteit te bevestigen (of tegen te spreken). Die worden verwacht half november 2020, dat is dus een van de volgende dagen. ´“I don’t want to dampen any enthusiasm for this vaccine. I just want us to be realistic,” Osterholm said. “For a vaccine to really have maximal impact, it’s going to have to also reduce severe illness and death. And we just don’t know yet.”´ Aldus Michael Osterholm, ´director of the University of Minnesota’s Center for Infectious Diseases Research and Policy.´ Geen andere wetenschappers hebben het al kunnen bestuderen. Er zijn neveneffecten zoals pijn en koorts. Voor 2020 zullen ook slechts 50 miljoen doses beschikbaar komen. 

Transport problemen

Het zal nog een hele onderneming zijn om genoemd vaccin te transporteren naar alle uithoeken van de wereld. Omdat de bewaring op een superlage temperatuur noodzakelijk is. Hier ziet u alle bedrijven die in enig stadium van ontwikkeling van een COVID-19 vaccin onderzoek zitten. 

CEO´s verkopen

De CEO van Pfizer kondigde bij de SEC reeds in augustus de verkoop van zijn aandelen aan. Er kan dus weinig verdachtmaking opkomen rond een eventuele verkoop met voorkennis (wat strafbaar is). Toch verkopen nogal wat collega´s in de branche/concurrenten momenteel eigen aandelen. Zerohedge.com: ´Other pharmaceutical companies such as Moderna, also producing a COVID-19 vaccine, experienced similar insider selling over the summer around vaccine news – where insiders dumped tens of millions of dollars of stock. Under the cover of Rule 10b5-1, corporate insiders at some pharmaceutical companies are already running for the exits by dumping their stock, of course, it’s easier to commit to pre-plan sales of stock when you know you can pump the price by simply publishing a press release.´ Toch blijft het vreemd: een zo groot deel van je aandelen verkopen, wanneer de toekomst voor Corona vaccins nooit zo schitterend lijkt…

Het Corona debat

´Ad Verbrugge en Gabriël van den Brink voeren een tweegesprek over de coronacricis. In het debat nemen zij allebei een andere positie in. In dit gesprek onderzoeken ze wat de verschillen zijn en in hoeverre ze elkaar kunnen vinden. — De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek.´
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: