Waarom lenen mensen geld?

Het aflopend krediet waaronder de persoonlijke lening is de meest gekozen leenvorm. Hierna volgt autolease en het doorlopend krediet. Waarom lenen mensen geld? Dit heeft verschillende redenen. De meesten doen het om verbouwing van de woning of aankoop van een nieuwe auto te financieren. Er zijn echter nog veel meer redenen.

De populairste leenvormen

Wanneer je kijkt naar de hoogte van uitstaande kredieten dan wordt er het vaakst voor de persoonlijke lening gekozen (ruim 2000 miljoen euro). De tweede leenvorm is autolease, hiervan staat een dikke 200 miljoen euro open. Het doorlopend krediet is met 185 miljoen euro iets minder populair.

Hiervoor lenen mensen geld: de auto

Je kunt je afvragen waar er zoveel geld voor geleend wordt. Van de ondervraagde consumenten heeft 77% de afgelopen 12 maanden een grote aankoop gedaan. Veel mensen lenen geld voor een auto. Hier is de persoonlijke lening zeer geschikt voor. Sommigen willen zelf geen auto kopen maar kiezen liever voor financial lease. Ook dit is terug te zien in de cijfers.

Verbouwing van de woning

Nog een reden om geld te lenen: verbouwing van de woning. Denk hierbij aan een nieuwe badkamer of keuken, een aanbouw of misschien wel de zolder tot slaapkamer verbouwen. Ook energiebesparende maatregelen vallen hieronder.

Een verbouwing kost al snel tussen de € 10.000 en € 30.000. Omdat niet iedereen zoveel spaargeld heeft wordt er vaker terug gevallen op een lening. Ook nu weer is de persoonlijke lening populair. Het doorlopend krediet wordt vooral gekozen door mensen die langdurig gaan verbouwen.

Inrichting en consumentenelektronica

Ruim 39% van alle consumenten geeft aan dat ze het afgelopen jaar geïnvesteerd hebben in consumentenelektronica. Een nieuwe televisie, wasmachine of smartphone, het mag allemaal wat kosten. Ook de inrichting van de woning kost wat geld. Je moet al snel tellen op € 5000-€ 15.000.

Persoonlijke leningen zijn zeer geschikt voor inrichting van de woning of aanschaf van elektronica. Dit komt omdat de persoonlijke lening bedoeld is voor goederen met een beperkte levensduur. Wanneer de goederen hun levenseinde naderen loopt de persoonlijke lening ook vaak af. Zo is het mogelijk om weer een nieuwe lening af te sluiten.

Een persoonlijke lening heeft een vaste rente en looptijd. Dit biedt meer zekerheid, iets dat consumenten juist prettig vinden.

Zo zit het met het doorlopend krediet

Het doorlopend krediet werkt iets anders. Hierbij ontvang je een geldbedrag en betaalt dit in maandelijkse termijnen tegen een variabele rente af. Reeds afgeloste bedragen zijn opnieuw opneembaar. Daarom is het doorlopend krediet vooral geschikt voor mensen die vaker geld nodig hebben. Bijvoorbeeld bij een langdurige verbouwing of wanneer er meer uitgaven op de planning staan.

Het doorlopend krediet heeft niet alleen een variabele rente, ook ligt de rente wat hoger. Daarom is deze leenvorm minder populair.

Geld lenen om huidige lening af te betalen

Nog een reden waarom mensen geld lenen: om de huidige lening af te betalen. Dit noem je ook wel het oversluiten van de lening. Hierbij wordt de oude lening in zijn geheel afgelost en ontstaat er een nieuwe lening. Maar dan wel een nieuwe lening tegen een lagere rente. Dit brengt de maandlasten flink omlaag, vaak met enkele tientjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: