‘Waarom plegen bankiers opeens zelfmoord?’

35

Wanneer we het hebben over bankiers die zichzelf van het leven beroven, roept dat herinneringen op aan de tijden van de “Grote Depressie” in het begin van de vorige eeuw. Maar het gebeurt gewoon nu in Londen, Engeland, in januari 2014. Een vice-president bij het hoofdkantoor van JP Morgen in Londen sprong vanaf de 33e verdieping zijn dood tegemoet en viel 165 meter lager te pletter. Een ooggetuige meldde dat er “heel veel bloed was”. Dit volgt op het nieuws van afgelopen zondag dat een voormalige manager van de Deutsche Bank zichzelf had opgehangen in zijn huis in Londen. Waarom gebeurt dit? Oké, de markten zijn in 2014 flink gedaald, maar zijn zéker niet gecrasht.  Zit er méér achter deze sterfgevallen dan het zo op het oog lijkt? Je weet het maar nooit. Het is wel zo dat er de laatste tijd een heleboel rare dingen zijn gebeurd in de wereld. Maar vóórdat we hier verder op ingaan, nemen we eerst een kijkje bij deze sterfgevallen.

JP Morgan

De JP Morgan bankmanager die afgelopen week zijn dood tegemoet sprong ging door het leven als Gabriel Magee. Hij was 39 jaar en zijn dood heeft in Londen een shock veroorzaakt. Hij was vice-president van JP Morgans “Corporate and Investment Bank Technology Department” sinds 2004 en verhuisde in 2007 vanuit de Verenigde Staten naar Groot-Brittannië. Wat kan een man, die in zijn eerste werkjaren zit en ongelofelijke kapitalen verdient, bewegen om zoiets te doen?

Deutsche Bank

De dood van afgelopen zondag van de voormalige Deutsche Bank manager, Bill Broeksmit, is ook een mysterie. Volgens de “Daily Mail” beschouwt de politie zijn dood niet als ‘verdacht’, wat zoveel betekent dat ze geloven dat het een zelfmoord is en geen moord. Het lichaam van William ‘Bill’ Broeksmit werd afgelopen zondag kort na de middag in zijn woning door de politie gevonden vanwege een melding dat er een opgehangen man was gesignaleerd. William Broeksmit was februari 2013 met pensioen gegaan en was een voormalig top senior manager die nauwe banden had met de co-CEO van Deutsche Bank, Anshu Jain. De hoofdstedelijke politie zei dat zijn dood als ‘niet verdacht’ is verklaard.

Swiss Re AG

Bovenop deze gegevens meldt “Business Insider” dat een Britse directeur communicatie bij de Zwitserse verzekeringsbank “Swiss Re AG” vorige week plotseling is overleden. De doodsoorzaak is niet bekend gemaakt.

Toeval of….?

Misschien is het gewoon toeval, deze sterfgevallen zo dicht op elkaar, mensen sterven immers de hele tijd. En Londen is deze tijd van het jaar nogal somber. Mensen worden gemakkelijk depressief van het eindeloos druiligere weer, zéker als ze uit meer zonnige en warme gebieden afkomstig zijn.  Wanneer de beurzen vorige week gecrasht zouden zijn dan konden de zelfmoorden wel verklaard worden. De wereld herinnert zich zeker wat er gebeurde tijdens de crash van 1929. Historisch gezien kunnen bankiers worden gestereotypeerd als de meest waarschijnlijke om zelfmoord te plegen. Dit heeft alles te maken met de beruchte beurscrash van 1929, die resulteerde in 1.616 banken en méér dan 20.000 bedrijven die failliet gingen. Het aantal bankiers die zelfmoord pleegden direct na de crash wordt geschat op ongeveer 20, met nog eens 100 zelfmoorden van mensen die hun geld verdienden in de financiële sector, binnen een jaar. Maar de markt is op het ogenblik nog niet aan het crashen, we lijken zeker te zijn aangekomen op een keerpunt, maar de markten zijn op zijn minst gezegd nog enigszins stabiel. Een goede vraag die dus gesteld kan worden is: “Waarom plegen bankiers nu zelfmoord?”. Lees verder op Gewoon-Nieuws.