Waarom we de OESO niet serieus moeten nemen

11

Om nog maar eens even te illustreren dat we vooral niet alles moeten geloven wat er allemaal wordt gezegd, gaan we even in op de de nieuwe ramingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling die woensdag naar buiten zijn gekomen. Volgens de OESO zal de Nederlandse economie in 2013 met 0,9% krimpen. Dat is een veel negatievere outlook, dan wat het Centraal Plan Bureau en het Internationaal Monetair Fonds ons eerder wilden laten geloven. De twee laatste genoemde instellingen gingen er namelijk vanuit dat de de economie met 0,5% zou krimpen. Het feit dat we de ramingen van de OESO met een kilo zout moeten nemen, blijkt voornamelijk uit de verwachtingen voor de werkloosheid in Nederland.

OESO nederland

OESO loopt achter de feiten aan

De werkloosheid in Nederland is in 2013 al fors gestegen. Steeds meer bedrijven zien geen andere optie meer dan te snijden in het personeel. Het zijn niet meer alleen de banken en andere multinationals die bezuinigen op personeelskosten, ook steeds meer MKB-bedrijven zijn intern aan het saneren. Het Nederlandse werkloosheidspercentage kwam volgens het CBS in april 2013 uit op 8,2%. Let wel, dit is volgens de maatstaven van ons statistiekenbureau en de onzichtbare werkloosheid worden in deze cijfers niet meegerekend. Ondanks de explosie van de werkloosheid gaat de OESO er vanuit dat het werkloosheidspercentage in Nederland in 2013 zal uitkomen op 6,4%. Ze lopen dus nu al bijna 2%-punt achter de feiten aan. Of ze moeten er vanuit gaan dat de werkloosheid in de tweede helft van 2013 opeens flink zal dalen, maar dat zou vreemd zijn aangezien bedrijven bij bosjes failliet gaan.

Niet realistisch

Ook voor volgend is de raming over de werkloosheid alles behalve realistisch. De internationale organisatie verwacht dat het gemiddelde werkloosheidspercentage in 2014 zal uitkomen op 7,0%. Nog meer wishful thinking staat geïllustreerd in de raming voor de economische groei. In 2014 zal deze volgens OESO uitkomen op 0,7% in 2014. Dit terwijl het grote feest van bezuinigingen en stijgende lasten nog maar net is begonnen. Het enige waar we ons nog enigszins in kunnen vinden is de waarschuwing voor de Nederlandse huizenmarkt zeepbel. De OESO ziet namelijk nog wel wat risico’s met betrekking tot onze huizenmarkt, als de prijzen blijven dalen, zullen ook de bestedingen achterblijven, wat natuurlijk weer een negatief effect heeft op de groei. Zo, dat is pas rocket science van de bijna 50 jaar oude instelling die voornamelijk met en voor overheden werkt. Op naar de volgende ‘voorspelling’.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie