Waarom wordt de zorg steeds duurder ?

Is het u ook opgevallen? De zorg wordt duurder in Nederland. Allereerst is er de basisverzekering, dan de aanvullende, het eigen risico én heel veel zaken die inmiddels helemaal niet meer onder de verzekering vallen en dus óók gewoon zelf moeten worden afgerekend.

zorg duurder

Oplossing lastenverhoging en marktwerking

Voor de regeringen is het tot nu toe het simpel geweest. Lastenverhogingen was het ei van Columbus en marktwerking zou ook haar deel bijdragen door de kosten omlaag te brengen. Over de echte oorzaak van de problemen, namelijk de almaar oplopende kosten, waarvoor een structuurverandering nodig is wordt niet of nauwelijks gepraat.

Waarom niet? Omdat men dit maar moeilijk vindt. Het heeft te maken met de angst voor de dood, voor sterven, dikke salarissen van ziekenhuisbestuurders en artsen, met de oppermachtige medicijnindustrie en zeker niet als laatste met de bouwers van ziekenhuizen en de ontwikkelaars en verkopers van alle technische apparatuur als CT- MRI- en PETscanners, röntgenapparatuur, bestralingsrobots, complete operatiestraten, ICT systemen en nog zo heel veel meer. De levenscyclus van nogal wat apparatuur is maar kort, niet omdat ze versleten zijn maar omdat nieuwe modellen krachtiger zijn, betere resoluties leveren. Wie wil er niet het beste van het beste als het er op aan komt?

Ziekte als een technisch probleem

Naar mate er meer apparatuur is gekomen is de menselijk zorg, de tijd voor verzorging en een praatje, het hand vast houden of een knuffel of aai, in de bureaucratie verdwenen. Het is als lopende band werk geworden. Elke patiënt komt in een wolk van diagnose en behandel combinaties terecht (DBC’s), want er moet immers worden geregistreerd en afgerekend. Omdat er zo veel gebeurt en zo veel éénmalige spullen worden gebruikt wordt afrekenen een feest. Alle doktoren, verpleegkundigen en assistenten moeten het hunne krijgen. Het labwerk moet worden betaald. De operatiekamer moet worden gehuurd, worden schoongemaakt en ontsmet. De instrument  die niet eenmalig worden gebruikt moeten in de sterilisatie. Tienduizend euro is helemaal niets zeker niet als er ook nog eens een aantal artsen een rol hebben gespeeld die in een eigen maatschap werken.

Een knap staaltje van grijpen wat er te grijpen valt was vanmorgen op GeenStijl te lezen. Nederlanders geven gratis bloed. De organisatie zonder winstdoelmerk Sanquin regelt het. De drie leden van de raad van bestuur van Sanquin blijken per jaar bijna 300k, 250k en ruim 200k binnen te halen. Ook hier blijkt hebzucht zijn eigen leven te leiden , al zal men er wel een prachtige en verheven omschrijving voor klaar hebben liggen.

Lobbyisten & Marketing

De verzekeraars, de geneesmiddelen- en apparatuurindustrie geven per jaar miljarden uit om de overheid, de artsen en de markt te bespelen. Wie een gruwelverhaal wil lezen moet maar eens in het boek van Geert Mak “Reizen zonder John” kijken hoe het in de VS gaat en ging. Enorme subsidies aan partijen en politici, gekochte inzet van massamedia voor óf tegen politieke voornemens. Mak: “De Verenigde Staten hebben veel hogere gezondheidskosten dan ieder ander ontwikkeld land. De kosten omlaag brengen en de belastinginkomsten verhogen lukt niet omdat de Amerikaanse politieke lobby’s – in dit geval van de medische industrie en de diverse coalities van rijke belastingbetalers – zo groot en machtig zijn, dat ze het normale democratische besluitvormingsproces volstrekt uit de rails kunnen duwen”.

Volgens een rapport van Harvard University uit 2009 stierven per jaar zo’n 45.000 Amerikanen enkel omdat ze zich geen ziekteverzekering konden permitteren. President Obama wilde dit veranderen.

De lobby’s van de verzekeraars en de farmaceutische industrie besteedden in 2009 en 2010 echter zo’n anderhalf miljoen dollar per dag! om de wetsvoorstellen in hun richting om te buigen.

Obama kon zijn Health Care programma dat er voor zou gaan zorgen dat deze allerarmsten ook verzekerd zouden zijn er alleen door krijgen door een enorm aantal toezeggingen te doen aan de echte machthebbers om er voor te zorgen dat deze geen nadelen zouden gaan ondervinden van het Health Care programma

En Nederland?

Gelukkig is het in ons land (nog) niet zo erg als in de VS. De ontwikkelingen daar zijn wel een duidelijke waarschuwing voor ons. Ook hier spelen er steeds meer belangen die niets met ziekenzorg te maken hebben maar alles met macht en verdienopties. Enorme organisaties van verzekeraars, zorgkantoren, zorgverleners, apothekers, de farmaceutische industrie, de raden van bestuur en toezicht, artsen als vrije ondernemers met alle belangen van dien. Aanpassing van de bestaande modellen en situaties zal niet helpen is mijn voorspelling. De kosten zullen in een rap tempo blijven stijgen, de complexiteit zal blijven toenemen, waardoor aanpassingen en ingrepen bijna of helemaal onmogelijk worden. Het is net zo iets als mikado. Als je op één plek iets beweegt kan de hele constructie in-een vallen.

Op naar een nieuwe aanpak?!

Als het aan mij zou liggen dan wist ik het wel.
1.    Weg van de puur technische aanpak van problemen die samen hangen met gezondheidsproblemen, ziekte en ziek zijn;
2.    Op naar een integraal model waarbij de mens als geheel centraal staat. Zorgzaamheid, aandacht, eigen verantwoording en de kwaliteit van leven worden de rode raad voor behandeling en zorg;
3.    We kiezen voor praktische, robuuste en kostengunstige gebouwen en voorzieningen die aansluiten op organisch, natuurlijk leven;
4.    De schaal waarop de voorzieningen georganiseerd worden blijft beperkt en overzichtelijk;
5.    Artsen zijn tegen een redelijk salaris in loondienst of werken tegen vaste vergoedingen. Zij worden hun leven lang gestimuleerd om zich breed te ontwikkelen en praktisch vast te stellen op welke gebieden hun talenten liggen voor één of enkele specialisaties;
6.    Systemen gebaseerd op collegiale toetsing en supervisie zorgen er voor dat ieder scherp blijft, zich verder kan ontwikkelen en om raad kan vragen;
7.    De eigen verantwoording van ieder om zijn best te doen om gezond te leven wordt als een kerntaak gezien. De overheid zorgt door voorlichting, toetsing en begeleiding voor de nodige prikkels;
8.    De verzekeringspremie en een flink eigen risico worden binnen grenzen inkomensafhankelijk;
9.    Alles wat hier nog niet genoemd is en toch kan helpen.

Ten slotte

Met heel veel praten komen we er niet. Gewoon doen. Het grootste deel van de mensen is van goede wil en de veranderingen zijn hard nodig.

34 reacties

 1. Weer een onderwerp naar mijn hart.
  Even nog wat harde cijfers erbij om het drama goed te laten voelen.
  Circa 50% NL nu chronisch ziek t/o Circa 33% Brazil nu chronisch ziek
  Circa 40% EU nu hersenaandoening (van ADHD tot depressie en van schizofrenie tot dementie) t/o marginaal in Brazil
  Circa 700.000 NL nu burnout t/o marginaal in Brazil
  Circa 1,7 miljoen NL nu bijna burnout t/o marginaal in Brazil
  Circa 7 miljoen rechtszaken per jaar in NL t/o marginaal in Brazil
  Kind in NL wordt geboren met Circa 25.000 euro schuld t/o marginaal in Brazil
  Nederlander moet 1,1 miljoen euro in zijn leven aan belasting betalen t/o marginaal in Brazil
  Circa 52.000 zelfmoorden per jaar in de EU t/o marginaal in Brazil
  Circa 40% slikt zelf voorgeschreven medicatie in NL per 14 dagen
  Circa 37% slikt voorgeschreven medicatie in NL per jaar
  Bron: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2005/2005-048-pb1.htm
  Cijfers Brazil ken ik niet maar ook te hoog in ieder geval!

 2. Elk nadenkend mens weet waarom de kosten exploderen.
  Heel eenvoudig steeds meer ouderen en die hebben nu eenmaal VEEL zorg nodig.

  Gemiddeld gebruikt een mens in het laatste levensjaar 95% van zijn kosten in de zorg.
  Voorbeeld terminale patient kanker gaat elke maand langer leven al gauw 10.000 kosten, dat is als hij een jaar overleeft 120.000. Helaas is de afloop altijd hetzelfde, namelijk patient overleden!
  De kosten die hij in de rest van z’n leven heeft gemaakt zijn opgeteld over 70 jaar nog geen 10.000.
  Nu begrijpt iedereen het probleem, meer ouderen (eind fase levensloop) VEEL MEER KOSTEN.
  De vergrijzing is ENORM…..van 2.800.000 bejaarden naar 3.700.000 bejaarden in 10 jaar (Stijging van 100.000 per jaar). Nu ga ik een geheim vertellen als er 100.000 bijkomen gaan die 100.000 ook sterven en als die elk 120.000 euro kosten in hun laatste jaar is dat totaal ;12 Miljard.
  Gelukkig zijn sommige dingen erg simpel.

  O, ja ,de regering rekent natuurlijk anders, immers verstaan we onder bejaarden niet meer de mensen van 65 jaar en ouder, maar 68 jaar en ouder. Het aantal bejaarden neemt dan nauwelijks toe, dus dat kan de oorzaak niet zijn?

  O, ja we worden allemaal ouder…..Een broodje aap verhaal, want statistiek toont juist het omgekeerde aan…we gaan korter leven. Reden is heel simpel ,we moeten harder werken!

  Kortom list en bedrog. De oplossing is eenvoudig werk minder hard (ook veel korter) en leef gezond, zonder stress en met veel sport en ontspanning. U wordt 100 jaar in een uitstekende gezondheid!

 3. @1 moerstaal

  De armoede in ”Brazil” is ook verschrikkelijk, net als de criminaliteit. De vele moorden in dat mooie Brazil is gewoon debiel te noemen.
  Maar wat een prachtige vrouwen daar, dat dan weer wel.

 4. En dan meteen hetzelfde doen met die pensioenfondsen. Al die dure directeuren,gebouwen,managers en andere nietsnutten weg!
  Als we hun salarissen bekijken lijkt het wel of het de beste beleggers ter wereld zijn maar integendeel!!!!!

  Gewoon iedereen zijn eigen pensioen op een eigen rekening waar niemand het recht mee heeft om te speculeren.

  Het wordt met de dag schandaliger op deze wereld. Bekijk al die gebouwen van die zorgverzekeraars eens, bekijk hun jaarcijfers eens,hun salarissen etc etc. Dat komt allemaal uit onze premie en dat is een goudmijn zeg ik jullie.
  Wat is er mis met 1 ziekenfonds???? We hebben het hier over mensen met ziektes en onze regeringen zien ons als niets anders dan een product die geld moet opleveren.

  Deze schepsels zijn de kluts kwijt, walgelijke schepsels zijn het!

  Banken,zorgverzekeraars,regeringen zetten aan de lopende band gebouwen neer die honderden miljoenen kosten. Laten we daar eens over praten ipv de schapen weer eens te scheren!

 5. @3
  Zucht… vooroordelen en achterhaalde feiten…

  Geweld vindt voornamelijk in de steden plaats, waar er een groot verschil tussen rijk en arm is. Eigenlijk hetzelfde systeem als jullie hebben en weet je gelijk dus waar jullie naar toe gaan… :-p
  Overigens is de criminaliteit in hoog tempo aan het verdwijnen nu er legio mogelijkheden zijn voor de arme Brazilianen zoals gratis Internet, gratis onderwijs, gratis gezondheidszorg, verplicht Engels voor kinderen, kinderbijslag, minimumloon, goedkope ziekenfonds, meer wetshandhaving, nieuwe woonwijken met echt betaalbare woningen en niet van die speculatieve Vinex-wijken zoals in die polder, permacultuur projecten ook in de favela’s , meer werk voornamelijk vanwege binnenlandse groei maar ook vanwege de worldcup en olympics … et cetera…

  Wat betreft rijkdom durf ik stellig te beweren dat mensen in de arme landen per saldo rijker zijn. Immers, je hoeft geen hypotheek af te sluiten, betaalt nauwelijks of geen belastingen, wordt niet geboren met collectieve schuld, wordt niet opgeleid tot slaaf en daarna gedwongen tot productie en consumptie. Bij gezinsuitbreiding bouwt men er een kamertje bij voor de volgende generatie. Er is genoeg ruimte in die landen, het klimaat werkt ook nog eens mee zodat je niet van die op elkaar gestapelde bunkers hoeft te bouwen zoals in dat HOL-land. Gezien de ruimte hebben ze vaak in de arme voorsteden nog wel ruimte voor een tuintje. Wat Brazilië betreft heb je nauwelijks verschil tussen seizoenen (alleen uiterste zuiden beetje), vruchtbare grond en in vrijwel alle deelstaten overvloedige regen. Kortom, alles bloeit en groeit welig.
  Generaties wonen bij elkaar, oma hoeft niet in een bejaardentehuis, kindjes hebben geen ADHD. Mensen leven volgens hun eigen levenstempo.

  Ik wil jou en andere mensen aanraden eens naar Latijns Amerika op vakantie te gaan en dan de steden, toeristengebieden en stranden te mijden. Er gaat een wereld voor je open.
  LA is vooral 500 jaar de achtertuin van de elite geweest.
  Na 500 jaar uitbuiting is het volk eindelijk heer en meester.
  Van onze democratie kunnen jullie nog een puntje zuigen.
  Denk aan gekozen burgemeester, gouverneur en president maar ook de vele ‘grass root’ organisaties en de vele transparantie initiatieven met websites waar referendums plaatsvinden en mensen inzage hebben in de bestedingen. Porte Alegre is niet voor niets de socialistische hoofdstad van de wereld. En de LA landen scoren niet voor niets het hoogst in de Happy Planet Index.
  En hou ajb op over die vrouwen.
  De ArkeFly vluchten zijn altijd afgeladen met die opgeblazen zaadballen…
  Brazilianen spugen daarop. Dit soort Nederlanders verpest het voor de anderen…

 6. Moerstaal die zei: Zucht… vooroordelen en achterhaalde feiten…

  Idd moerstaal, je kan er niks van zeggen tot je het zelf gezien hebt…helemaal waar.

  Komt nog bij dat de media zeer veel staatspropaganda uit zend om de mensen dom te houden zodat je blijft zitten waar je zit…wie houden ze anders over om te plukken…

  Ik denk niet dat sire een clipje maakt dat je beter naar welk land dan ook kan gaan omdat het daar beter is voor je….

 7. Helemaal mooi aan de andere kant van de oceaan maar voor ons is het hier te doen. Hier wordt door neoliberale graaiers de zorg onder elkaar verpatst. Dat kan wel de wens zijn voor hen die op de VVD of PVDA gestemd hebben.. (hoewel,als ze graai-prijzen voor hun verzekering moeten betalen zijn ze er niet mee eens..??) maar dat is slechts een klein gedeelte van het stemvee geweest.. de grootste groep Nederlanders heeft gelukkig een andere mening.. echter worden zij afgeleidt door programma’s als The Farth Of Holland en So You Think You can Farth? .. ook erg belangrijk.. Dit bovenstaande verhaal is zo belangrijk dat iedereen het moet weten.. hoe idioot is het dat men wekenlang kan praten over niet te veel willen betalen voor iets waar je als VVD’er zelf voor gekozen hebt.. maar het niet in je opkomt.. (of als een echte graaier het niet in je op laat komen) de vraag te stellen waarom nou precies die zorg zo vreselijk duur aan het worden is.. wie heeft daar belang bij? Naar wie gaat dat geld en waarom kan dat niet goedkoper.. of sterker waarom doen we het zelf niet?

  Top onderwerp! Dank.

 8. @#1 moerstaal

  Nu de “welvaartsmaatschappij” instort is het met die welvaartsziekten en modieuze kwalen vast en zeker gauw gedaan. In Brazilië hebben ze er (nog) geen geld voor.

 9. Deze week een documentaire gezien over het “kiwi-model”. oftewel de Nieuwzeelandse aanpak. De medicijnen kunnen in ieder geval 10x goedkoper!

 10. @7 Madman,
  Erger nog, als je verzuimd aan te geven dat je emigreert dan krijg je iets van 325 euro boete bij terugkomst…
  Welkom terug, hier met die poen!
  http://www.rnw.nl/nederlands/article/uitschrijven-uit-nederland-strakker-gecontroleerd
  Ook hoe NEEderland omgaat met “illegalen” is mensonterend. Een gevangenis is er niets bij. Zelf gezien! Meer iets voor vluchtgevaarlijke TBS gedetineerden…
  Maar ach, was Schip-HOL ook niet nummer één qua doorvoer wapens en CIA vluchten om her en der opgepakte mensen in landen als Libië te laten martelen?
  Nu ik toch bezig ben met mijn tirade.
  Die bananen monarchie heeft EU referendum naast zich neergelegd. Ze weet van gebruik verarmd uranium. HOL-land heeft als een van de weinige landen niet tegen gebruik clusterbommen gestemd. Broertje Balkenende is CEO van Tenaris welke gas en oliepijpleidingen in Afghanistan aanlegt.
  Brazilië mag dan meer criminelen kennen maar jullie hebben de grootste criminelen aan het roer. Van Bilderbea tot Balkenende en van Stronthoop Beffer tot onze kindervriend…
  Koen, deze blijft staan hè?
  Jullie vragen er om!
  De waarheid moet af en toe, al is het maar een korte reactie, gezegd worden!

  Okay, beetje ontopic dan (economisch nieuws).
  Wist u dat veel van uw pensioenen in ontwikkeling van wapens is gestopt waar winst mee is gemaakt terwijl u minder pensioen gaat krijgen?
  Wist u dat het zelfs wapens als clusterbommen betreft waar vrijwel alle landen ter wereld tegen hebben gestemd?

  Brazilië crimineel?
  HAHAHA, wat een grap.
  Die stinkpolder is pas crimineel!

 11. @7 Zucht… vooroordelen en achterhaalde feiten…

  Hou op zeg, ik noem dit wegzetten van kritiek.

  Tot 6 jaar geleden kwam ik jaarlijks in dat mooie ”Brazil”
  Wat ik daar heb gezien en begrepen, kun je niet simpel wegzetten als ”vooroordelen”.
  De schande daar is erger dan het huidige Griekenland.
  Misschien gaat het nu iets beter in Brazil, maar het aantal zelfmoorden daar is nog steeds mindblowing.

  Maar hey, ga lekker geloven in een roeptoeter op het internet, dan is het natuurlijk wel echt waar.
  Ik vind alles best, en ik geloof alleen wat ik echt weet.

 12. @9 VanZaken,
  Inderdaad gaat het in de ontwikkelingslanden ook de verkeerde kant op. Met de komst van ‘welvaart’ of te wel het kwantitatieve deel dan, komen de welvaartsziekten vanzelf in het kielzog mee. Die discussie wordt regelmatig gevoerd met andere emigranten.
  Laat Brazilië maar zichzelf zijn en laat de tredmolen maar aan ons voorbijgaan. Nou denk ik dat het mijn tijd wel zal duren hier in het binnenland maar als je in de grote steden kijkt is het reeds van hetzelfde laken een pak…

 13. @13 KTM
  Weliswaar niet ontopic maar ach dat ben ik ook vaak niet maar inderdaad schokkend!
  @15
  Ook schokkend!
  Ik weet er weinig van maar wat ik weet is dat er oerwoud verdwijnt door illegaal afbranden, verbouw soja voor veevoer, verbouw biobrandstoffen, onderwater zetten tbv. waterkrachtcentales en door langere periodes van droogte. Alles bij elkaar is het schokkend en wereldwijd een groot probleem. Ik hoop dat iemand anders er meer over weet. Wij zijn er wel mee off topic…

 14. Weet je moerstaal, we zijn het meer dan eens over ”nederland”.
  Het is hier een stinkende puinhoop, met ontelbare beerputten. Maar ga geen onwaarheden vertellen over hoe geweldig het in ”Brazil” is.
  Heb je geld dan is het daar een paradijs, maar de mensen met pech wanen zich serieus in de hel. Ik heb ze gesproken en hun wanhoop gezien

  Overigens heeft de regering aldaar besloten, om wille van het geld, het tropisch regenwoud met man en macht te kappen.
  Het is niet te bevatten wat daar gebeurt
  Dit is een milieuschade die we als mensheid niet kunnen bevatten.

  En ja, ik ben toch een beetje jaloers op je. Net als mijn vrouw. die graag terug wil naar haar geboorteland.

 15. Moerstaal

  Wat wil je meer weten, het zegt toch alles?

  “Door de opkoop worden onder meer kleine boeren verdreven van hun land, stelt Oxfam Novib. De landroof gaat vaak gepaard met geweld, zonder overleg of compensatie. ”Arme mensen lijden daardoor meer honger”, waarschuwt Van der Lee. ”De investeringen in land moeten leiden tot meer voedsel in ontwikkelingslanden en niet tot nog meer armoede.”
  Dit doet de wereldbank dus! De FARC in Colombia zijn hier niks bij.

  De wereldbank koopt van onze centen alle landbouwgrond op op deze wereld. Wie de voeding onder controle heeft heeft de macht.
  En dan nog de rol van Maxima bij de wereldbank. Haar microkrediet functie. Boeren kunnen via wurg kredieten en monsanto zaden hun geroofde land weer gaan verbouwen.

 16. @19 moerstaal

  ”Waar komt jouw eega vandaan als ik vragen mag?”

  Voor een KLM opdracht 2 weken in Rio mogen verblijven, voor een polder jongen een behoorlijk vormende ervaring. En dan ook nog die prachtige sensuele vrouw uit Volta Redonda.
  Mijn leven begon toen.

  Je bent OK moerstaal

 17. Papalou, thx,
  Nog even dit linkje:
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:-YeSjxAYhjIJ:utopianist.com/2011/01/brazils-poor-income-rising-at-7-times-the-rate-of-the-rich/+brazil+poor+or+rich&cd=3&hl=nl&ct=clnk&gl=nl

  In het begin was ik geschrokken van de armoe. Maar gaandeweg heb ik Brazil leren kennen, van de amazone tot het haast Duits – Italiaanse zuiden. Ik ben nooit verliefd geweest op het land. Aan de oppervlakte ziet het er heel arm uit maar zoals de rest van LA zit de schoonheid van binnen en zijn de mensen, ook al hebben die het niet in de gaten, nog enigzins vrij.
  Groetjes

 18. Mijn ex collega (mogge hij in vrede rusten) warschuwde mij 10 jaar geleden al voor de zorg en dat de Nederlander uiteindelijk een flink bedrag zou moetsne ophoesten om gebruik te mogen maken van de zorg, uiteraard kmen de daadwerkelijke kosten er dan nog bij. De man was een uitgesproken Libertarier en ik moet zeggen dat al zijn voorspellingen met betrekking tot overheid gereguleerde gebiedne heeft hij gelijk gekregen. Daar waar de overheid zich ermee bemoeit gaat kwaliteit achteruit en gaan de kosten onevenredig omhoog…GEEN ENKELE UITZONDERING. Haal de overheid uit de zorg en na een woelige periode zal het tientallen stukken goedkoper en beter worden.

  Waarom kan ik in Thailand voor nog geen 1500 Euro 8 dagen in het ziekhuisliggen (een verdomd goed ziekenhuis) en een operatie (amandelen) ondergaan. De apparatuur is er moderner dan in Nederland en de artsen minimaal even bekwaam. Antwoord: geen overheids bemoeienis.

 19. Ook de Zorg is een goed voorbeeld van ons “systeem”. Een klein clubje wordt er flink beter van. Ik noem dit clubje de “elite”. Iedere sector heeft zo’n “elite” die schathemeltje rijk worden omdat het “systeem” het nu eenmaal toe laat. Kortom verander het “systeem” eerst. Overigens een prima artikel wederom.

 20. #22 en anderen.

  Ja, veel lezers op deze site doorzien het “systeem” en erkennen de absurditeiten etc. ervan. Maar ondertussen gaat het gewoon door. Van de “elite” hoeven we niet te verwachten dat ze veranderingen gaan aanbrengen, dat zou hun bevoorrechtte positie ondermijnen.

  En > 99% van de “slaven” zijn zodanig gehersenspoeld en opgevoed dat ze niet eens hun eigen positie doorhebben. Zoals het leven / het systeem georganiseerd is, vinden ze ‘normaal’. Ze zijn eraan gehecht en kunnen/willen/durven een nieuwe richting niet aan. Ze begrijpen niets of zien niets in de uitspraak van Jacque Fresqo: [b]This shit has got to go…[/b]

  Hoe gaan we zo snel mogelijk de grote groep van “slaven” wereldwijd doen bewust worden? Hoe krijgen we ze wakker?

  Hoe krijgen we het voor elkaar dat de massa de handen ineen slaat en eensgezind richting kiest waarmee de mensheid echt gediend is?

 21. tsja, ‘wakker’, maar wakker in welke wereld? En wakker waardoor? Zij die roepen dat ze het systeem doorzien doorzien kennelijk op heel diffuse wijze. Sommigen wijzen naar een elite, en anderen wijzen naar ‘het volk dat de leiders krijgt die het verdient’. Ik ga eerlijk gezegd voor het laatste. Een elite zonder steun van het volk bestaat niet lang. Zo zie je in die video dat iedereen roept ‘ik heb toch niks te verbergen’. (Maar als je ze vraagt waarom ze gordijnen in huis hebben beginnen ze te stamelen…).

  Ach, zie de mens…

 22. Hoe krijgen we het voor elkaar dat de massa de handen ineen slaat en eensgezind richting kiest waarmee de mensheid echt gediend is?

  – Wellicht mond tot mond reclame? Te beginnen met het feit dat we naar een kwalitatief ruilmiddel toemoeten.
  – Kijken naar de manieren hoe geloofsideologieen en politieke ideologieen in de markt zijn gezet. En dan het juiste moment afwachten. Zeg maar de jaren 30 in duitsland maar dan moet er een leider gefinancierd worden die de juiste stappen wil nemen om voor de meesten een beter leven te krijgen in plaats van elkaar de hersens in te slaan.

  Onder het mom: ‘een betere wereld begint bij jezelf’ Probeer ik continue mensen in mijn omgeving uit te leggen hoe geldproductie werkt en hoe groot de invloed, van geldproductie door middel van leningen van banken, is op een individueel mensen leven.

  Maar ook dat we collectief steeds weer een beetje voor de gek worden gehouden.

  Als voorbeeld dit bericht:
  De Nederlandse economie is in het afgelopen kwartaal met 1,1% gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Ten opzichte van een jaar eerder was er zelfs sprake van een terugval van 1,6%. Daarmee dreigt ons land in een nieuwe recessie te belanden.

  ( bron: http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21075160/__Nederlandse_economie_krimpt_fors__.html)

  In januari 2009 heeft men de berekening van de economische groei ook enigszins moeten aanpassen zodat er weer een plus uitkwam.
  Van de ene kant heeft dit als gevolg dat men geld blijft uitgeven. Van de andere kant is het een beetje lullig voor de ondernemer die dit soort cijfers in zijn ondernemersplan opneemt en na 3 tot 5 jaar al weer kan ophouden met ondernemen.

  Zorg wordt dus ook mede duurder doordat er geen prikkel is om efficienter en effectiever te werken want men kan gewoon de consument meer zorgkosten laten betalen.
  Maar ach de keerzijde is dat een hele hoop mensen werk hebben in een inefficient functionerd zorgsysteem en die mensen laten het geld wel weer rollen.
  Er zijn inmiddels heel veel doctoren en medici die een te hoge hypotheek hebben afgesloten op hun huis en hun praktijkruimte.
  Dit soorte van mensen halen soms de vreemdste capriolen uit om een bepaalde geldstroom binnen te laten komen. Ondanks de eed die ze gezworen hebben na hun afstuderen…

 23. @#20 Fluminis 15-11-2012 06:57
  Wat jij beschrijft doet me denken aan Brazilië alhoewel hier de wachtkamers altijd afgeladen zijn. Geen idee hoe dat komt overigens. Het stikt hier van de banken, postkantoren en ziekenhuizen maar toch moet je altijd uren wachten…

  @#23 Word Wakker 15-11-2012 11:49
  Dat is vechten tegen evolutionaire ballast en duizenden jaren van religieuze selectie en fokprogramma’s.
  Kijk, dat is nou een samenzweringstheorie waar ik in geloof, namelijk dat de kerk baat had bij dom volk. Gaat heen en vermenigvuldigt u!…
  En die met de beste repressie en het succesvolste fokprogramma kwam bovendrijven…
  Dus zoals #24 dave 15-11-2012 12:35 schrijft:
  Jullie verdienen de crisis bitchezzz.
  Sorry maar de eerlijkheid gebiedt mij dit te schrijven!
  So eat it gn-gn-gna

 24. LOL
  Ach dave, als je er toch niets aan kan veranderen dan is leedvermaak nog het minst slechte wat je kan doen…
  Heb je nog in ieder geval lol!

 25. Zorgpremie moet staan in relatie tot gezondheidrisico’s.
  Ik wil niet langer solidair zijn met hen die onnodige gezondheidsrisico’s nemen !!

 26. Hanky, dank voor je links.

  Dit is wat we nodig hebben om de massa wakker te maken.

  En bedenk dat behalve dit chemie-kartel-van-elite nog vele andere elite-kartels,op soortgelijke wijze , wereldwijd de mensheid gigantische schade berokkenen.

  De werkelijkheid waarin wij mensen leven is ontstellend ontluisterend. Het ziet er oppervlakkig gezien nog aardig uit maar als je het afzet tegen welk menselijk potentieel nog altijd onderdrukt zelfs vernietigd wordt……

  Het wordt de hoogste tijd dat de massa dit gaat onderkennen en manieren vindt om dit niet meer te laten gebeuren.

  Tot nu toe heeft de mensheid haar groei met veel pijn en tergend traag bewerkstelligd.

  Met de huidige communicatie mogelijkheden is de hele wereld een dorp waarin we met elkaar kunnen optrekken. Het is tijd dat we rotzooi gaan ruimen. Dat moet de massa doen. Er is geen leider te vinden die de kar gaat trekken want de huidige leiders/machthebbers worden alleen leider vanuit elite-kartels.

  We moeten willen weten wat precies rotzooi is. We moeten zorgen dat tegenover elk stuk rotzooi een factor 1000x grotere massa rotzooi opruimer staat. Nu is het precies omgekeerd.

  Als de massa zich gaat opstellen als rotzooi opruimers en het potentieel van mensen werkelijk de ruimte krijgt, ligt iets onvoorstelbaar moois in het verschiet….

 27. De oplossing is rete simpel.

  Haal gezamelijk al uw geld van de bank en los uw schulden af.

  Maar dat mag ik u niet vertellen, want dat is strafbaar bij wet.
  Dus doe ik dat natuurlijk niet.

  Weet u trouwens waarom dit strafbaar is bij wet?

  Omdat een bankrun het enige effectiefe middel is om de banksters kapot te maken en hun macht te breken.

  Dus hou ik mijn kop, want ik wil natuurlijk de wet niet breken.

 28. In de zorg word veel te veel geauwehooerd, ga eens wat doen! Wij eten samen aan tafel, met 13 man, voor we eens klaar zijn is het 1 uur later. Vrouwen kunnen 3 dingen teglijk, ik merk daar weinig van aan tafel. Als ik hulp nodig heb, bij de douchen, 20 minuten wachten, al dat water loopt wel door,
  In het kort, minder lullen, meer werken, dan bent u zo aan de beurt bij de kassa, w.p.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: