Wall Street stemt op Mitt Romney

11

Op dinsdag 6 november kiezen de Amerikanen een nieuwe president. Een dag voordat de stembussen opengaan is de strijd tussen Barck Obama en Mitt Romney nog niet beslist. Volgens de laatste berichten gaat het spannend worden. Uit een peiling van de Wall Street Journal blijkt dat Obama net aan zal gaan winnen. 48% van de Amerikanen kiest voor Obama, terwijl 47% op Romney zal gaan stemmen. Leuk om naar de percentages te kijken, maar inmiddels weten we dat die percentages er eigenlijk niet echt toe doen. Het gaat bij de Amerikaanse verkiezingen voornamelijk om de kiesmannen.

obama romney 2012

Het gaat allemaal om de kiesmannen

Je kan in Amerika de verkiezingen winnen terwijl je minder stemmen hebt gekregen dan de ander. Tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2000 was dit het geval. Toentertijd kreeg Al Gore 48,4% van de stemmen en George Bush 47,9% van de stemmen. Toch werd Bush president, omdat hij 271 kiesmannen achter zich wist te krijgen, terwijl Gore slechts door 266 kiesmannen werd gekozen. Er is in 2012 zelfs een mogelijkheid dat beide kandidaten een gelijk aantal kiesmannen achter zich krijgt. Lees: The road to 269? How Obama and Romney could tie on Nov. 6.

Wall Street kiest voor Romney

Volgens dit onderstaande overzicht van WSJ stemt Wall Street dinsdag op Romney. Mitt kreeg bijna $3,3 miljoen aan donaties binnen, terwijl het bedrag voor Obama bleef steken op $658.000. Een duidelijke keuze van Wall Street zo lijkt het dus. We gaan het afwachten. Nog een saillant detail over Romney: uit een onderzoek van FTM blijkt dat Mitt Romney belasting ontduikt met zijn private equityfonds Bain Capital, via een Nederlandse sluiproute.

wall street romney