‘Walmart China Blockchain Traceability Platform’ : investering van 1 miljard dollar. Om te beginnen…

0

Het grootste distributiebedrijf ter wereld zou het grootste distributiebedrijf ter wereld niet zijn geworden als het niet zou investeren. Investeren in de toekomst wel. (Niet zoals sommige presidenten investeren in het verleden, door voorgoed verloren industrieën als kolen trachten nieuw leven in te blazen.) Die toekomst is zoals verondersteld gekend: blockchain. We belichtten hier op Biflatie reeds dat één bepaald blockchainbedrijf daar met haar munt…munt uit gaat slaan. Maar Walmart gaat nog veel méér investeren dan één miljard dollar. In China, jawel, net het land dat door die bepaalde president geviseerd wordt in zijn ‘America First’ queeste.

Afbeelding van icondigital via Pixabay 

SCM

Het draait alles om SCM, supply chain management. Noem het optimaal voorraadbeheer. Het betekent ook een product volgen van allereerste oorsprong tot allerlaatste bestemming. Samenstelling, inhoud, verpakking, vervaldatum; het wordt allemaal constant bijgehouden in de blockchain. Onveranderlijk, onvervalsbaar, een bewijs ingeval van problemen met een bepaald product, in dit geval voeding. Ook diefstal, verloren gaan om welke reden dan ook; het is allemaal bewijs en controle. “By scanning the desired products, customers can acquire detailed information, including the source of the scanned products and geographic location received by Walmart, logistics process, product inspection report, and many more data points. Data collection and data availability are to be continually added to the scale of the platform and its use of blockchain technology.”

Doet u er zo nog maar tien

De eerste bestemming van dat gigantische bedrag is een ‘1 million-square-foot warehouse in Dongguan, China.’ Voor verse, diepvries en diverse manieren van opslag. In maart 2019 opende Walmart reeds een opslagruimte in Huanan. Het bedient 100 winkels en kan tot 165.000 dozen per dàg verzenden. Want niet alleen levert het aan fysieke winkels, maar ook voor online bestellingen van voeding. Een snel geëvolueerde e-commerce in China trouwens met bijzonder veel competitie. Zo ver zijn wij in het Westen nog niet, maar wie weet… Wat de toekomst betreft nog, plant Walmart zelfs tien andere dergelijke warenhuizen over de komende 10 à 20 jaar. Twintig jaar, het is precies hoe lang de distributiegigant reeds in dat land aanwezig is. Zo zien we maar weer: de politiek wikt maar de economie beschikt! Natuurlijk is het opnieuw een boon voor de blockchain technologie. Die, moest er nog ergens een verloren ziel aan twijfelen, wel degelijk hier is om te blijven

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.