“Waneer de situatie écht slecht wordt”

6

Dan kunnen we altijd nog aandelen opkopen, aldus een hint van ‘ECB policy maker Madis Muller, the governor of the Bank of Estonia’. ‘“Right now, we are doing unconventional things,” he told students at a Bundesbank event in Frankfurt on Saturday. “You could – of course – imagine even more unconventional things if the situation gets really bad”‘. Na het opkopen van obligaties vervolgens aandelen opkopen? En daarna…tja, dat zien we dan wel. Vastgoed misschien, wie weet. In ieder geval vernemen we nu dat ’t nog gekker kan. 

The mess

In ieder geval ook mag duidelijk zijn dat de Europese Centrale Bank (en zij niet alleen) er àlles aan wil doen om het kaartenhuis van de (wereld)economie recht te houden. Om Oliver Hardy te parafraseren: “Here’s another nice mess you’ve gotten us into”. Maar waarom stelt Dr. Ron Paul dan toch de vraag: “Is the Mother of all Bubbles about to pop?”

Spel

Het miljarden dollars pompen in ‘het systeem’ door alvast de Federal Reserve zal blijven voortduren. Moéten blijven doorgaan. Dit is QE op steroïden. Het lijkt wel alsof de enige persoon in Washington (in de VS?!) die om de deficieten geeft en de immer aanzwellende nationale schuld, Dr. Paul is. Respectievelijk 1000 miljard dollar and counting en 23.000 miljard dollar and counting. Niet president Trump zegt Paul, niet in een verkiezingsjaar. En al even onwaarschijnlijk zou deze voor een tweede keer verkozen worden. Niet de Democraten, want die hebben al een uitgavenplan klaar van ‘trillions of new government programs’. Ach, ’t is allemaal maar ‘een spel’.

Party Poopers

Het is ook een leuk spel. Mogen uitgeven (Other People’s Money of course) zoveel je wilt, waaraan je maar wilt. En niémand die ooit de rekening, de eindrekening, de afrekening voorgeschoteld krijgt. Niemand betaalt écht. Of dit spel (dat geen spel is maar jongleren met de toekomst van honderden miljoenen of zelfs miljarden wereldburgers) tot in het oneindige kan blijven duren? De dag is nadend dat mensen als Dr. Paul en genoemd strategist van Blackstone Investement Firm als party poopers gezien worden. Spelbedrevers. En dàn pas wordt het game over