“Waneer de situatie écht slecht wordt”

6

Dan kunnen we altijd nog aandelen opkopen, aldus een hint van ‘ECB policy maker Madis Muller, the governor of the Bank of Estonia’. ‘“Right now, we are doing unconventional things,” he told students at a Bundesbank event in Frankfurt on Saturday. “You could – of course – imagine even more unconventional things if the situation gets really bad”‘. Na het opkopen van obligaties vervolgens aandelen opkopen? En daarna…tja, dat zien we dan wel. Vastgoed misschien, wie weet. In ieder geval vernemen we nu dat ’t nog gekker kan. 

The mess

In ieder geval ook mag duidelijk zijn dat de Europese Centrale Bank (en zij niet alleen) er àlles aan wil doen om het kaartenhuis van de (wereld)economie recht te houden. Om Oliver Hardy te parafraseren: “Here’s another nice mess you’ve gotten us into”. Maar waarom stelt Dr. Ron Paul dan toch de vraag: “Is the Mother of all Bubbles about to pop?”

Spel

Het miljarden dollars pompen in ‘het systeem’ door alvast de Federal Reserve zal blijven voortduren. Moéten blijven doorgaan. Dit is QE op steroïden. Het lijkt wel alsof de enige persoon in Washington (in de VS?!) die om de deficieten geeft en de immer aanzwellende nationale schuld, Dr. Paul is. Respectievelijk 1000 miljard dollar and counting en 23.000 miljard dollar and counting. Niet president Trump zegt Paul, niet in een verkiezingsjaar. En al even onwaarschijnlijk zou deze voor een tweede keer verkozen worden. Niet de Democraten, want die hebben al een uitgavenplan klaar van ‘trillions of new government programs’. Ach, ’t is allemaal maar ‘een spel’.

Party Poopers

Het is ook een leuk spel. Mogen uitgeven (Other People’s Money of course) zoveel je wilt, waaraan je maar wilt. En niémand die ooit de rekening, de eindrekening, de afrekening voorgeschoteld krijgt. Niemand betaalt écht. Of dit spel (dat geen spel is maar jongleren met de toekomst van honderden miljoenen of zelfs miljarden wereldburgers) tot in het oneindige kan blijven duren? De dag is nadend dat mensen als Dr. Paul en genoemd strategist van Blackstone Investement Firm als party poopers gezien worden. Spelbedrevers. En dàn pas wordt het game over

6 REACTIES

 1. Citaat: “En niémand die ooit de rekening, de eindrekening, de afrekening voorgeschoteld krijgt. Niemand betaalt écht.” Toch vrees ik dat de rekening al via centrale banken bij ons burgers is neergelegd. Burgers die hun reserves hebben gestald bij banken en pensioenfondsen. Ons geld dat nu aangetast wordt door het repressieve beleid met negatieve rentes op obligaties en min 0,5 procent voor de banken. En bijna nul op onze spaarrekening. Na aftrek van inflatie teren we in op ons zuur verdiende kapitaaltje. In steeds meer landen wordt de pijn gevoeld van de inkomensongelijkheid bij de massa en de inkomensachterstand bij gepensioneerden.

  Het is een langzaam proces. De excessieve kredietberg drukt al zodanig op het BBP van zoveel schuldenstaten dat daardoor te weinig geld op de begrotingen overblijft voor fiscale maatregelen om burgers te compenseren voor de inkomensachterstand. Het is vrij simpel. Teveel schuld neemt teveel inkomsten weg van het BBP voor de afbetaling. Er is geen ruimte meer voor de leuke dingen. De rekening ligt nu al bij de burger. De eindafrekening komt straks als ook de FED in de VS haar rentetarieven verder laat dalen naar nul. En de rente op staatsleningen ook in de VS naar negatief daalt. De aloude truc om geld via de bank te laten renderen wordt vervangen door een andere truc. Renderen voor de superrijken, en interen voor de massa. De schulden in de samenleving zijn de bezittingen van de rijken.

  Echter vrees ik dat het foefje van onze monetaire beleidsmakers door steeds meer mensen wordt doorzien. Ook hun slimme opkooptrucje van effecten wordt straks ontmaskerd als het foefje om ongezien het kapitaal van de vermogenden te laten groeien ten koste van de massa. Zo simpel is dat. Het monetaire beleid van centrale banken bevoordeelt alleen het grootkapitaal. Helaas, of gelukkig moet ik zeggen, krijgen mensen dat zachtjes aan in de gaten. De inkomensongelijkheid gaat z’n tol eisen. Sociale onrust is al sterk in opkomst en komt dan zelden alleen. Behalve de repressieve maatregelen van de ECB worden we hier in NL al vroeg geconfronteerd met de beteugelende maatregelen die de overheid ons oplegt ter bescherming van klimaat en milieu. Beroepsgroepen en zo meteen alle burgers die de pijn gaan voelen van de opeenstapeling van narigheden van monetaire en politieke bestuurders. Een ongeluk komt nooit zelden alleen.

 2. het is weer bijna het einde van het jaar en de financiële voorspellingen komen er weer aan deze reeks vindt ik wel verrast deze bankiers en economen zijn overtuigd: “In 2020 komt er nieuwe crisis”
  zie link https://www.hln.be/geld/eco
  De globalisering heeft volgens hem de middenklasse in China rijker gemaakt, maar in Europa en de VS geldt het omgekeerde.
  Iedereen die een beetje het financiële nieuws volgt leest dit al sinds 2008 met het verschil dat de rente bijna op 0 staat of zelf zal onder 0.
  De schulden nu een veel fout zijn van 2008 en er nog geen einde aan het stimuleren komt van de centrale banken allen ingrediënten voor de perfecte storm en ook een getal dat lang zal heugen 20 20 het rampjaar…

  • Weet ik zo net nog niet: Trump zal er alles, maar dan ook alles voor doen om de markten koest te houden ….. in zijn verkiezingsjaar 2020 …..
   Daarna, als hij herkozen is …… breekt de pleuris uit …..

   • Trump heeft niet alles in de hand het kan ook andersom dat ze de boel laten klappen en dan Trump de schuld geven zo kom je ook van hem af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.