Wanhoopsactie ECB: Rente nóg lager

21

De Europese Centrale Bank heeft deze week onverwacht het belangrijkste rentetarief naar beneden bijgesteld, van 0,50% naar 0,25% . Monetair gezien volgt de ECB nu duidelijk de Federal Reserve. De bedoeling is het economisch herstel (voor zover dat er al is) te “ondersteunen”. Tevens moet de inflatie worden aangewakkerd. De eurozone heeft momenteel namelijk al een tijdje te maken met desinflatie. Dat is de daling van de inflatie. Hieronder de ontwikkeling van inflatie in de eurozone, via tradingeconomis. Wat betekent deze historisch lage rente voor de Europese burger?

desinflatie eurozone

Inflatie in eurozone nu 0,7%

De ECB ziet de inflatie het liefst zo rond de 2%, maar de inflatie in de eurozone blijft maar dalen. Inmiddels is de inflatie teruggevallen naar 0,7%. Mario Draghi vond het mede daarom tijd voor actie en er wordt zo weer een kwartje van de rente afgesneden. Het is wel een soort van laatste redmiddel, want veel speling heeft de ECB nu niet meer. Of is het wachten op een negatieve rente?

Bang voor deflatie

Je zou het een wanhoopsactie van de ECB kunnen noemen; de vrees voor deflatie zit er duidelijk goed in met een rente in Europa en in de VS die zo goed als op nul staat.  In de praktijk worden de zeepbellen nog verder opgeblazen. Geld is inmiddels zo goed als gratis – voor de bankiers wel te verstaan want probeert ù maar eens een lening los te peuteren – u zult schrikken van de rente die u moet betalen. Toch proberen de centrale banken op deze manier weer het geld aan het rollen te krijgen. Maar of dit gaat lukken?

Directe gevolgen

ecbVia LangleveEuropa.nl –> “Praktisch gezien: De waarde van ons geld en ons werk wordt hierdoor minder. Maar omdat er geen waarde aan de economie wordt toegevoegd, en dit geld wordt omgezet in  schulden, verdwijnt het echte geld (dat geld waarvoor wij moeten werken) daardoor hard in de zakken van bankiers. Een grote stroom gratis geld voor de Top Bankiers zorgt vreemd genoeg voor deflatie problematiek in de reële economie / normale samenleving. Door de ontwaarding, door de schulden-spelen, door de hier beschreven effecten verdwijnt effectief uw geld naar bankiers, een verhaal van deflatie“.

Gratis geld

De bankiers kunnen dit gratis geld natuurlijk altijd goed gebruiken. Ze kunnen er de aandelenbeurzen verder mee oppompen en ermee speculeren. De spaarrente voor de burger vermindert natuurlijk weer, jammer voor die brave spaarder. De bankenwereld leent overigens steeds minder uit aan de bedrijfsleven. Dit is weer een knieval naar de bankiers van de wereld toe en je mag je wel afvragen wie het eigenlijk voor het zeggen heeft. Stichter Mayer Amschel van de super-bankiersfamilie Rothschild zei het eigenlijk al: ‘Geef mij de controle over het geld en het zal me worst wezen wie de wetten maakt’