Wanneer gaat Ben Bernanke de rente verhogen?

9

Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft verklaard dat het moment om de historisch lage rente te verhogen afhangt van de economische omstandigheden, maar dat het klaarstaat om in te grijpen. ‘De opeenvolging van stappen en de combinatie van instrumenten die de Federal Reserve gebruikt om zijn huidige, zeer inschikkelijke beleidsstandpunt te verlaten hangt af van de economische en financiele ontwikkelingen’, aldus Ben. Bernanke zei tevens dat ‘de Amerikaanse economie vooralsnog de ondersteuning nodig blijft hebben’ van een ultra-lage rentevoetbeleid. Hij herhaalde de belofte om de exceptioneel lage rente voor een ‘verlengde periode’ te behouden.

In reactie op de wereldwijde financiele crisis verlaagde de Fed de belangrijkste rentestand tot 0% , en pompte het geld in de markten om de geldkranen open te houden en langetermijnrentestanden te verlagen. De Amerikaanse economie groeide de afgelopen 6 maanden, maar veel economen vrezen dat het herstel niet duurzaam is. Bernanke wil de rente laag houden totdat de economie de grip hervindt en dat terwijl de inflatie stijgt.

De verwachtingen van Fed-volgers over wanneer de Fed precies zijn monetaire beleid zal verkrappen lopen ver uiteen. Sommige geloven dat de Fed geen stappen zal ondernemen tot 2012. Maar de meerderheid denkt dat de lage rentevoet een noodsituatie is en dat de Fed de rente nog dit jaar wil verhogen.

De angst is dat de extra liquiditeit op bankbalansen zal zorgen voor inflatie. Om deze perceptie te ondermijnen spreken Fed-vertegenwoordigers tot in detail over hun exit-strategie, in een poging om de markten te overtuigen dat ze een geloofwaardig plan voorhanden hebben. Bernanke gaf veel nieuwe details, waarbij hij zelfs een mogelijkheid uiteenzette hoe een verkrappend monetaire beleid kan worden gevoerd.

Hij zei dat de Fed zou kunnen doorgaan met het uitproberen van instrumenten om geld uit het financiele systeem te trekken, om dit op grotere schaal toe te passen zodra de tijd voor verkrappende maatregelen aanbreekt. Het ‘eigenlijke verstevigen’ zou kunnen gebeuren door middel van een verhoging van de rente die de centrale bank betaalt aan banken voor hun overtollige reserves.

Dit is slechts ‘een mogelijke scenario’, aldus Bernanke die benadrukte dat de Federal Reserve sneller het ruime monetaire beleid zou kunnen verlaten indien dit nodig mocht zijn.


Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.