Wanneer krijgt Nederland 5G (want zelfs koeien hebben die al?)

De Tweede Kamer heeft in ieder geval gestemd dat de nieuwste telecommunicatienorm 5G er komt. Zij het zonder deelname van Huawei. Het Chinese bedrijf ligt namelijk onder vuur. Er is ook grote druk vanuit de VS omwille van de vermeende spionage activiteiten van Huawei. Verschillende kamerleden riepen op tot voorzichtigheid. Bij twijfel: niet doen. Tot er meer duidelijkheid is omtrent Huawei. Ook om eerder uit te kijken naar soortgelijke Europese bedrijven, die het gat desgevallend kunnen vullen. Het zou wel belangrijk zijn de technologieboot niet te missen.

Wat betekent 5G?

Volgens specialisten is de nieuwste telecommunicatienorm meer dan een upgrade van het bestaande 4G. Het zou wel eens een game changer kunnen betekenen. De snelheid zou 100 tot 200 keer die van het bestaande netwerk inhouden. Elke nieuwe norm zorgt voor een snellere uploadtijd. Dankzij 4G kunnen o.m. video’s in hoge kwaliteit gestreamed worden. Het zorgde voor de populariteit van diensten als Facebook Live, Facetime, Tik Tok, YouTube en Netflix. 5G betekent onder meer de realisatie van de zelfrijdende auto. Sensoren op containers die in real time de locatie bepalen. En tal van toepassingen waarvan we nu nog geen idee hebben zelfs, naar verluid.

Wat nu met Huawei?

Het bedrijf weert alle beschuldigingen af. Die trouwens in hoofdzaak vanuit de Verenigde Staten komen. Er werd nog geen enkel bewijs van geleverd immers, dat Huawei in opdracht van de Chinese overheid zou spioneren via het nieuwe netwerk. Ook de producten van die andere Chinese producent van 5G, ZTE, mogen de VS niet binnen. KPN heeft een bestaand contract met Huawei om voor 5G te zorgen. Alleen een handtekening hoeft nog geplaatst te worden. Wat hoogstwaarschijnlijk nu dus niet door kan gaan. ‘Dat maakt het een lastig dossier dat Apple ook voor een dilemma zet.’ ‘De VS, China en Zuid-Korea zijn al bezig met de installatie van het netwerk van de toekomst.’ En in een dozijn Europese landen werden de licenties reeds geveild. Het wachten is nog op ons land…

Geen oude koeien…

Het Amerikaanse Cisco test in deze eerste maanden van 2019 5G reeds uit in het Verenigd Koninkrijk. Op drie bepaalde boerderijen, jawel. Melkrobotten zouden zo weten waar een koe staat die gemolken moet worden. Het gebruik van autonome drones en tractoren ook voor precisie agricultuur wordt o.m. onderzocht. En monitoring op grote afstand. De menselijke factor zal op termijn zo goed als verdwijnen. Boerderijen die steeds meer op fabrieken gaan lijken. Tjonge jonge, waar gaat de wereld naar toe…

5 reacties

 1. Vraag me af of de gezondheidsaspecten hierbij in aanmerking genomen, buiten alle spionagemogelijkheden, nog aan bod komen of getest worden?

 2. Toets op Google maar eens in de woorden 5G en gezondheid.
  Het is “bewezen’ dat 5 G niet schadelijk is; precies hetzelfde als tot 1994 bewezen was dat asbest niet schadelijk was voor je gezondheid.

 3. Ooit op netwerk een aflevering gezien van de straling van een gsm mast. Na uitvoerige metingen, bleek dat niet té hoog of gevaarlijk te zijn.

  Echter toen men een gewone gsm op een statief zette en toen ging meten, bleek de straling 50(!!) Keer zo hoog te zijn dan bij de meting van de mast.
  Men zou er op terug komen in een andere uitzending:

  Nooit meer iets van gehoord..

  Al die straling kan nooit goed zijn. Geloof ik geen bal van.
  Zo heeft men ook rontgenfoto’s gemaakt van onze hersenen tijdens het bellen met een gsm. Het gedeelte aan het oor, warmt flink op. Dat was goed te zien op rontgenfoto’s.

  1. Nederland heeft het op een na hoogste aantal kankergevallen van Europa. Er zijn vermoedens dat dit te maken heeft met onder andere de hoge WiFi penetratie in ons land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.