Wanneer kunnen we QE3 verwachten ?

4

geldcreatie
Zoals Koen Dil al aangaf in zijn recente artikel ‘van desinflatie naar deflatie?‘, daalde het inflatiepercentage in de VS naar 1.75%. De wereldwijde economische terugval, het uitblijven van injecties van centrale banken, maar ook de bezuinigingen in de Westerse wereld zorgen er voor dat zowel de geldcreatie (money supply) als de omloopsnelheid van geld (money velocity) dalende zijn. Beiden leiden dus naar dalende inflatie en zelfs mogelijk deflatie (overigens moet er wel worden bijgezegd dat de stijgende voedselprijzen nog niet in deze cijfers zitten verwerkt).

Deflatie: Making Sure It Doesn’t Happen Here

Ja, ik schreef daar deflatie, iets wat Ben Bernanke vreest. In zijn bekende speech Deflation: Making Sure It Doesn’t Happen Here uit 2002 beschrijft hij dat de FED eventueel geld uit helicopters zou gooien om te zorgen dat deflatie niet zou kunnen gebeuren (hieraan dankt hij zijn bijnaam Helicopter Ben). Door de recente tegenvallende economische groei en de hoge Amerikaanse werkloosheid (U6 15% tegen officiële U3 8%.) werd een nieuwe ronde QE3 verwacht. Tijdens de laatste FED bijeenkomst werd de wereld echter teleurgesteld: geen QE3 (Quantitative Easing), alleen Operatie Twist (OT) zal worden voortgezet.

Kijk naar inflatieverwachtingen!

Maar kijkt Helikopter Ben wel naar bijvoorbeeld de werkloosheid om te bepalen of een nieuwe ronde QE nodig is? Indien we naar de onderstaande grafiek kijken, zien we dat we juist op de inflatieverwachtingen moeten letten.

QE3 grafiek
Het is een wat technisch verhaal, maar de 5 years forward breakeven inflation rate (hier te vinden op bloomberg) houdt simpelweg het gemiddelde jaarlijkse inflatiepercentage dat voor de komende 5 jaar word verwacht en lijkt een goede voorspellende waarde te geven voor een nieuwe ronde QE.

QE3 komt vroeg of laat

Nu desinflatie/deflatie weer de overhand krijgt, lijkt QE3 dichterbij te komen. Zelf denk ik dat QE3 onvermijdelijk is omdat grofweg 70% van de  Amerikaanse economie in een zogenaamde balance sheet recessie zit. Maar ondanks dat QE3 de inflatieverwachtingen omhoog zal brengen, zal het geen positieve invloed hebben op de reële economie. Dat heeft QE2 wel laten zien, zelfs voor aandelen en grondstoffen; een jaar na QE2 waren deze terug bij af. Indien de markt beseft dat QE3 net als QE2 niet zal werken kunnen aandelen wel is tegenvallen. Ik zit dan liever in goud en zilver.