Wanneer zal Bernanke QE5 aankondigen ?

13

ben bernankeHet was voor niemand echt meer een verrassing. QE4 werd woensdag 12 december door Ben Bernanke himself aangekondigd, tijdens de FOMC bijeenkomst van de Fed. In september 2012 werd QE3 nog uit de hoge hoed getoverd. Dat is slechts 3 maanden geleden. Toentertijd liet Helicopter Ben weten dat de FED voor 40 miljard dollar per maand aan ‘MBS’ (Mortgage-backed securities) zou gaan kopen. QE4 behelst nog meer kwantitatieve verruiming (c.q. geldcreatie). Bernanke zal vanaf heden elke maand voor $45 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties gaan opkopen, dit terwijl de Fed momenteel al 90% van de nieuwe obligaties opkoopt.

QE4 bovenop de MBS

Het is overigens geen vervanging van de vorige QE. Die gaat gewoon door. Er zal dus naast de $40 miljard aan MBS nog eens $45 miljard per maand worden gespendeerd. Hoort u de printers al draaien? Nieuwigheid in het geheel is dat Bernanke heuse targets hanteert. Zolang het werkloosheidspercentage in Amerika niet onder de 6,5% daalt en het inflatiepercentage onder de 2,5% blijft zal Ben blijven printen. Indien nodig zullen ze vast wel iets veranderen aan de berekening van de werkloosheid. Zo worden alle Amerikanen die het zoeken naar een baan uit ellende hebben opgegeven niet meegerekend in de werkloosheidscijfers. Dan schiet het natuuurlijk wel op. Voor een alternatief beeld van de werkloosheid in Amerika, kijkt u een op Shadowstats.

qe5

QE5 komt eraan, maar wanneer?

Op Zerohedge wordt stilgestaan bij de tijdsduur tussen de aankondiging van nieuwe stimuleringen. Er is een duidelijk trend zichtbaar in de afbeelding hierboven. Tussen de aankondiging van QE1 en QE2 zaten zo’n 600 dagen. Tussen de aankondiging van QE2 en LTRO verstreken ongeveer 400 dagen. Op QE3 moesten we ongeveer 280 dagen wachten, nadat LTRO was begonnen en tussen QE3 en QE4 zat nauwelijks 3 maanden! QE5 zit eraan te komen. Maar wanneer? Het is aan ons om hierover een voorspelling te doen, dus roept u maar.

13 REACTIES

 1. Dat is vast heel goed voor John with the Hat dat een falend systeem overeind wordt gehouden ten koste van de waardevermindering van zijn munt! Lekker bezig Ben! Ik ga weer wat zilver inslaan.

 2. @ Silvester

  Dan ben je niet goed geïnformeerd. Kijk even in de tabel op http://goldprice.org/

  In 9 verschillende valuta is goud bijna elk jaar gestegen. Dat zegt op zich niets over de toekomst natuurlijk, maar wel dat het beleid niets is veranderd.

 3. Nieuw op de markt, De Banken Unie. Onze ongekozen leiders hebben een akkoord bereikt. Mijn grote vriend Dick Darlington meldt op Twitter het volgende…lees en huiver…

  Next piece of EUSSR debt slavery union in place. Politicos scratching their masters’ backs by promising more taxpayer money.

  ESM is the governments. Even though it’s beyond any democratic control or legitimacy, it’s another huge liability for govts.

  It does nothing to break the sick symbiosis btwn banks and sovereigns. Quite the opposite.

  But who gives a damn abt Greek banks’ NPL’s? Now EUSSR has another piece of slavery mechanism in place to make german taxpayers pay for it.

  All in the name of democracy, peace and stability of course. Brought to You by unelected bureaucrats.

  ECB who keeps the insolvent banks “alive” is now supposed to be the supervisor of the said banks. LOL

  And of course ECB is independent and supervisory is strictly separated from mon pol. LOL

  What it’s really all abt is concentrating power beyond any democratic control. All in the name of forcing the €-elites’ utopia.

  Kortom…er wordt vaak gezegd, ook door Biflatie-schrijvers, luister niet naar wat de policy-makers gezegd wordt…maar naar wat ze doen.
  En dan kan je maar tot 1 conclusie komen, en dat is dat onze democratie op de schop gaat.

  Derhalve…zou Dave nog wel eens gelijk kunnen krijgen dat wanneer het gros van de mensen overstapt van fiat naar goud en/of zilver dat het ondemocratisch gekozen zootje in de EU de waarde van goud en zilver zal gaan schermen, verboden zal maken.

  Maar, indien ze dat doen…zal goud intrinsiek alleen nog maar meer qua waarde toenemen. Niemand zal fiat nog willen en men wil toch eten, drinken en overige eerst levensbehoeften willen hebben. En dan zal men toch kiezen voor datgene wat in de oudheid altijd waarde heeft gehad.
  Buiten dit…goud en zilver zouden dan mogelijk in de EU en de US verboden worden…in Azië, en met name in China, zal dit zeker NIET het geval zijn. Sterker nog…de goudkopers daar zullen schatrijk worden. Goederen gemaakt in de Westerse delen van de wereld zullen spotgoedkoop worden voor de Chinezen, want zoals duidelijk blijkt uit de cijfers over de totale en telkens oplopende goudvoorraad in China….zullen zij beschikken over de goudstandaard, geheel of gedeeltelijk.
  Gevolg: Veel westerlingen met bezit van goud en zilver zullen wegtrekken uit de EU en de US, en wel naar Azië, waar zij net zo rijk zullen zijn als de Chinezen.

  Dit mijn vrienden…is wat ik opmaak uit alles wat gaande is. En het verklaart ook waarom Jim Rogers zijn kinderen en kleinkinderen verhuisd heeft naar China, en bakken met goud heeft gekocht. Dáár moet je zijn eind dit decade, want hier zal het kommer en kwel zijn…en daar ben je schatrijk.
  Als je maar goud koopt, en zilver.

  Gaengphed.

 4. @2 Silverster, prijzen worden gemanipuleerd. Wellicht zelfs door Aziatische landen die via off shore hedge funds de prijzen omlaag drukken door te shorten. Aziatische landen weten ook dat de westerse valuta fors aan koopkracht gaan verliezen en accumuleren goud en zilver. Door de papieren pm prijzen te drukken kunnen ze goedkoop fysiek inslaan.

  @4 gangpad, er is reeds door landen aangegeven dat een eindoordeel over bepaalde acties bij banken bij de lidstaat zelf blijft. En geen Europees deposito garantie stelsel. Lege huls nr.
  zoveel.

  En vwb QE5, geen idee. Zonder QE’s halveert de S&P, en daarmee de pensioenen van veel Amerikaanse babyboomers, die ze echt niet kunnen gebruiken bij het werklozenleger. Overigens daalt komende jaren de koopkracht doordat babyboomers massaal met pensioen gaan in de VS, net als hier. Dat zet de interne markt verder onder druk. M.i. gaat QE door, in welke vorm ook, totdat de waarde van de dollar ‘0’ is en je 1000 oude kunt inleveren voor 1 nieuwe. Gebaseerd op een goudstandaard, als de cb’s tenminste niet teveel goud hebben uitgeleased….. De sukkels.

 5. Hoe lang tot QE5 ?

  Nou, een weekje of zes tot acht zouden ze het toch wel moeten kunnen uitzingen, dunkt me …

  De situatie is inmiddels kompleet krankzinnig geworden.

 6. Hier…chew on this one!

  http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/het-decennium-van-financiele-repressie-is-aangebroken

  Citaat:
  “Vaak betekent dit dat de centrale banken in het Westen begrotingstekorten van hun overheden direct of indirect financieren. Dat gebeurt ook in die landen waar een negatieve reële rente onmogelijk is, omdat de rentes op de kapitaalmarkt door angst onder beleggers om belabberde economische vooruitzichten veel hoger zijn dan de inflatie, zoals in de zwakke eurolanden. Directe maar ook indirecte monetaire financiering van de schulden geldt sinds jaar en dag als dé doodzonde voor een centrale bank. Het beleid van kwantitatieve verruiming door de Fed en Bank of England of het OMT-programma van de ECB, zijn echter niets anders dan eufemismen voor directe, dan wel indirecte monetaire financiering. Kwantitatieve verruiming en OMT zorgen in combinatie met het Basel III-raamwerk voor financiële repressie.”

  Het document voorspelt grote schade op (middel)lange termijn. Gezellig!

 7. De grote vraag is wat Treasury Yields nu zouden zijn geweest zonder alles QE-LTRO-OperationTwists. De vraag naar obli’s blijft bestaan, zolang de Fed blijft kopen, dus de illusie van een veillige haven blijft intact. De 2years staat nu op 0,25%. Dit was voor de kredietcrisis nog 3%, zie de 5-jaars grafiek hier. http://www.bloomberg.com/quote/USGG2YR:IND/chart/

  Ik gok zelf overigens dat er rond 1 maart 2013 wel weer meer bij moet.

 8. U R Welcome ! 🙂

  In reaktie op 8, dat betekend dat de opvolgtijd steeds korter wordt tussen de QE’s. Wat gebeurt er als ze besluiten er mee te stoppen omdat het schadelijke gevolgen heeft? Duikt dan alles meteen de afgrond in of gaat het geleidelijk net zoals de teruglopende economie-cijfers?

 9. Grappige is dat alle grootmachten momenteel geld printen op grote schaal.
  Ze zullen niet stoppen .Tis een wereldwijd nog nooit vertoond experiment .
  Terug kunnen ze niet.Althans voorlopig niet.
  De bazooka’s zijn afgevuurd.Zowel van de FED als de ECB Nu is het wachten sja…op wat eigenlijk.Hoop doet leven 🙂
  Vermoed dat een grote oorlog ons van deze virtuele dans zal afleiden.

 10. @11 Harski
  Een van de meest voorspellende boeken op dit vlak is Currency Wars van jim Rickards. Hij beschrijft precies wat er al jaren gaande is en wat nog moet gaan komen.

  Currency wars -> trade wars -> real wars -> big reset

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.