Wanneer zal Bernanke QE5 aankondigen ?

13

ben bernankeHet was voor niemand echt meer een verrassing. QE4 werd woensdag 12 december door Ben Bernanke himself aangekondigd, tijdens de FOMC bijeenkomst van de Fed. In september 2012 werd QE3 nog uit de hoge hoed getoverd. Dat is slechts 3 maanden geleden. Toentertijd liet Helicopter Ben weten dat de FED voor 40 miljard dollar per maand aan ‘MBS’ (Mortgage-backed securities) zou gaan kopen. QE4 behelst nog meer kwantitatieve verruiming (c.q. geldcreatie). Bernanke zal vanaf heden elke maand voor $45 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties gaan opkopen, dit terwijl de Fed momenteel al 90% van de nieuwe obligaties opkoopt.

QE4 bovenop de MBS

Het is overigens geen vervanging van de vorige QE. Die gaat gewoon door. Er zal dus naast de $40 miljard aan MBS nog eens $45 miljard per maand worden gespendeerd. Hoort u de printers al draaien? Nieuwigheid in het geheel is dat Bernanke heuse targets hanteert. Zolang het werkloosheidspercentage in Amerika niet onder de 6,5% daalt en het inflatiepercentage onder de 2,5% blijft zal Ben blijven printen. Indien nodig zullen ze vast wel iets veranderen aan de berekening van de werkloosheid. Zo worden alle Amerikanen die het zoeken naar een baan uit ellende hebben opgegeven niet meegerekend in de werkloosheidscijfers. Dan schiet het natuuurlijk wel op. Voor een alternatief beeld van de werkloosheid in Amerika, kijkt u een op Shadowstats.

qe5

QE5 komt eraan, maar wanneer?

Op Zerohedge wordt stilgestaan bij de tijdsduur tussen de aankondiging van nieuwe stimuleringen. Er is een duidelijk trend zichtbaar in de afbeelding hierboven. Tussen de aankondiging van QE1 en QE2 zaten zo’n 600 dagen. Tussen de aankondiging van QE2 en LTRO verstreken ongeveer 400 dagen. Op QE3 moesten we ongeveer 280 dagen wachten, nadat LTRO was begonnen en tussen QE3 en QE4 zat nauwelijks 3 maanden! QE5 zit eraan te komen. Maar wanneer? Het is aan ons om hierover een voorspelling te doen, dus roept u maar.