Een artikel van Ancilla van de Leest over het einde van contant betalen: minder vrijheid, minder privacy en minder geld. Ancilla zet zich in voor privacybescherming. In deze long read legt ze uit wat de verstrekkende gevolgen zijn van het afschaffen van contant geld. Stuk voor stuk schoffelt ze alle argumenten om over te stappen op ‘pin only’ onderuit. Pinnen lijkt gemakkelijk maar leidt in werkelijkheid tot minder vrijheid, minder privacy en zelfs minder geld.

Vorige week ging ik vol goede moed voor het eerst naar een Amsterdamse yogaschool. Helaas zag ik ik op de deur het gevreesde bordje ‘pin only’, dat je steeds vaker ziet in winkels en bij bedrijven. Dit bleek de zoveelste onderneming die klanten met contant geld gewoon de deur wijst.

In Amsterdam kun je nu in veel buurten niet meer met je contant geld terecht bij de bakker, de koffiezaak, de pizzeria, de supermarkt, de boekenwinkel, de slijterij, de telefoonzaak, de stomerij, parkeerautomaten en nu dus ook de yoga school.

alleen pinnen

NO CASH, PIN ONLY

Het probleem breidt zich in het hele land uit: Nijmegen kondigde in 2012 trots aan een ‘primeur’ te hebben met hun grote elektronisch betalen campagne, in Almere zijn al proeven aan de gang met Pin Only en in Leiden zijn ze zelfs al begonnen met mobiel betalen. Rond de feestdagen in december ging er amper een dag voorbij dat het nieuws niet berichtte over het gigantisch aantal pinbetalingen. Want iedereen met een beetje marketing en/of psychologie ervaring weet: geef de indruk dat ‘iedereen’ iets doet, en de meeste mensen zullen niet willen achterblijven.

De landelijke campagnes om ons ervan te overtuigen dat betalen zonder cash geld een goed idee is komen van alle kanten. Draaiboeken voor ondernemers en cursussen voor medewerkers, pr-slogans als ‘klein bedrag, pinnen mag’ en ‘pinnen, ja graag!’

Het doel moge duidelijk zijn: een cashvrije maatschappij. Volgens de consumentenbond kunnen we binnen 5 jaar alleen nog maar pinnen of met mobiel betalen. Inmiddels zijn we allemaal doodgegooid met de de voordelen: gemak, kostenbesparing, veiligheid, en – mijn favoriet – hygiëne. Maar is pinnen wel daadwerkelijk zo veilig…? Omdat ik het gevoel heb dat er het één en ander schort aan deze kortzichtige redenering neem ik de argumenten graag wat beter onder de loep.

‘Goedkoper’

Is cashvrij betalen echt goedkoper voor ondernemers? Mwah… Bij een grote bankstoring, zoals bijvoorbeeld begin 2013 plaatsvond, worden gemiste inkomsten niet vergoed. Dagelijks gaat er in de detailhandel ongeveer 250 miljoen euro om. Als er door de storing ook maar 1 procent minder omzet wordt gedraaid, heb je het dus al over enorme bedragen. Ieder uur dat iDeal niet werkt kost webwinkeliers tussen de 5 en 7 miljoen euro.

Het argument ‘goedkoper’ gaat sowieso niet op voor de consument. Wanneer de cassière een fout maakt. geeft ze je niet even simpelweg het geld terug en kunnen er weken overheen gaan voordat je het teveel betaalde teruggestort krijgt. Erg vervelend wanneer je op een krap budget moet leven.

Volgens de universiteit van Leiden geven mensen sneller meer geld uit wanneer ze geen overzicht hebben, wat eerder optreedt als ze geen geen fysiek geld in handen hebben. Je ziet je portemonnee niet leger worden. Om die reden raden budgetsadviseurs dan ook aan contant te betalen. Op die manier is het makkelijker om overzicht en controle te houden over je financiën.

Je bent dus sneller duurder uit wanneer je met een pinpas of creditcard gaat winkelen, niet in de minste plaats omdat het makkelijk is om rood te staan zonder je het te realiseren. Rood staan kost natuurlijk ook weer geld. Volgens het BKR heeft inmiddels bijna 8% van de Nederlanders een schuldenprobleem.

Er wordt geïnsinueerd dat elektronisch bankieren geheel risicoloos is. Dat is helaas allesbehalve zo. Het aantal slachtoffers van phising, skimmen, identiteitsdiefstal en online fraude is aanzienlijk en het worden er elke dag meer. De politie kan weinig met deze – vaak internationale – criminaliteit en accepteert in het geval van identiteitsdiefstal soms zelfs gewoon geen aangiftes meer. Het kan kloppen dat u daar relatief weinig over hoort. Banken houden de werkelijke cijfers over cybercrime namelijk liever stil en raden gedupeerden zelfs af om aangifte te doen.

Gedupeerden van cybercriminaliteit zijn niet alleen hun dag- of weekbudget kwijt, maar ervaren in tegenstelling tot slachtoffers van een ordinaire beroving soms duizenden euro’s aan schade achteraf. Gemiddeld is een slachtoffer van bankfraude bijna 2000 euro lichter. En mocht je denken dat banken die schade meestal vergoeden, dan moet ik je helaas melden dat ook dat een illusie is. De banken hebben net de regels voor klanten aangescherpt, om zo min mogelijk verantwoordelijkheid te hoeven nemen. Zo moet u kunnen aantonen dat u met regelmaat uw bankafschriften controleert en mag uw bankpas nooit door iemand anders zijn gebruikt. Niet altijd even handig in een gezinssituatie.

Ik durf te wedden dat een aantal Cyprioten en klanten van IJslandse banken het oneens zijn met de stelling dat je geld überhaupt veilig zou staan op een bank. Het feit dat Dijsselbloem instemde met de suggestie dat de bail-in een ‘template’ voor de rest van de EU is, stelde me nou niet bepaald gerust. (Hij nam de uitspraak later terug, deze zoon van een leraar Engels – en winnaar van de Duidelijketaalprijs 2013 voor zijn beheersing van de Engelse taal – wist volgens eigen zeggen niet wat het woord ‘template’ betekent).

De Deutsche Bank heeft zelfs al voorgesteld om private bezittingen van Europese burgers eenmalig te belasten in het geval dat een land in financiële nood zit. Zijn wij in de toekomst veilig voor de gevolgen van blunderende banken en overheden die in de problemen komen? Voor een heleboel Europeanen is hun bankrekening een dure grap geworden.

‘Veilig’

Onder leiding van minister van Justitie Ivo Opstelten, die zelf een week lang geldloos door het leven ging ter promotie van de pinpas, wordt het argument van veiligheid gepusht. Hiermee doelt men op de sporadische overvaller en tasjesdief. Dat is natuurlijk vervelend en zo’’ overval kan zelfs traumatisch zijn, maar een crimineel is niet alleen uit op cash en kan er ook vandoor met je horloge, designertas of mobiele telefoon. Sterker nog: een overvaller kan niet zien of je geld of pasjes in je tasje hebt zitten. Hiermee daalt het risico op een beroving dan ook niet.

I carry no cashDe meeste mensen zullen op een doordeweekse dag niet snel meer dan 250 euro contant op zak hebben en dat zal de financiële schade beperken. De enkeling die ik ken die overvallen is, maakte zich dan ook drukker om de schrik en om de last van het blokkeren van pasjes dan om het kwijtgeraakte geld.

Zelfs De Nederlandsche Bank waarschuwt voor ‘pin only’ met verwijzing naar het risico van cyberaanvallen en stroomproblemen. Ook het NIBUD instituut voor budgetvoorlichting adviseert om altijd contant geld achter de hand te houden. Als straks geen enkele winkel meer contact accepteert is zo’n voorzorgsmaatregel zinloos. Het is dus maar net hoe je ‘veiligheid’ bekijkt.

‘Privacy’

Je betalingsgegevens en alles wat deze vertellen over je persoon en levenswijze zijn op het gebied van privacy een van de weinige dingen waar we nog enige controle over hebben. Vorig jaar werd betalingsverwerker Equens al genomineerd voor een Big Brother Award vanwege het zonder medeweten of toestemming van klanten willen doorverkopen van transactiegegevens aan derden. Ook de NSA heeft interesse in het betalingsverkeer van de argeloze Europeaan. De EU heeft onder de noemer Terrorist Finance Tracking Program een overeenkomst met de VS om zonder morren betalingsgegevens van onschuldige burgers te verstrekken. (Europa geniet niet dezelfde rechten want omgekeerd is dat niet zo).

Wanneer contant betalen geen optie meer is gaan er geen dag voorbij dat er niet geregistreerd wordt waar je wanneer en hoe lang bent geweest. En die registratie duurt waarschijnlijk vanaf het moment dat je inkomsten krijgt tot aan het einde der tijden. Dat dergelijke informatie, en dan vooral big data, big business is voor veel partijen mag inmiddels duidelijk zijn. Adverteerders en veiligheidsdiensten zijn maar wat blij met al deze gegevens.

Ik denk bijvoorbeeld aan Ahold, dat niet alleen moederbedrijf is van de Albert Heijn, maar ook van Bol.com, Gall & Gall, the Coffee Company (pin only) én, de meest interessante van allemaal, verzekeraar Ohra. Ik hoef niet uit te leggen dat bepaalde aankopen en leefpatronen erg interessant kunnen zijn voor je verzekeraar. Oh hey, en wat een toeval! ING bank is een groot aandeelhouder van Ahold, maar dat staat natuurlijk verder volledig los van dit verhaal. Or does it…?

Daar zijn wetten voor, om ons te beschermen, zegt u? Zoals beveiligingsexpert Jacob Appelbaum mij vertelde in een interview: “Privacy by policy is no privacy at all.” Dit werd onlangs weer bevestigd toen de belastingdienst tegen de regels in parkeergegevens bleek op te slaan. Voor dat fenomeen bestaat nu al een een eigen term: de function creep. Wanneer beloftes eenmaal verbroken worden is het kwaad meteen al geschied.

‘Keuzevrijheid’

Wil je spontaan geld inzamelen voor Syrische kindvluchtelingen? Dan mag je eerst aantonen dat je geen terrorist bent. Dat ondervond een klant van de ING onlangs nadat hij een transactie van 15 euro probeerde te maken. Ook voor Myanmar, Noord-Korea, Soedan, Iran en Cuba worden transacties niet in behandeling genomen.

Voor de gemiddelde mens met een gewone baan en een comfortabel leven is het moeilijk voor te stellen, maar bijna 100 miljoen Europeanen zijn ‘unbanked’. Oftewel, deze mensen hebben geen bankrekening. Waarschijnlijk omdat je die simpelweg vaak niet kunt krijgen wanneer je schulden hebt of dakloos bent.

Het aanvragen van een pinpas kost geld. Tussen de 12 en de 200 euro. Zelfs voor het storten van geld krijg je een rekening gepresenteerd. Door over te gaan op een cashvrije wereld sluiten we deze armere bevolkingsgroep geheel buiten de maatschappij. Je zou zelfs kunnen stellen dat we ze zo op termijn de criminaliteit in drijven. Deze discriminerende klantonvriendelijkheid lijkt me principieel een slechte zaak.

Zowel kennis als geld zijn macht. Beide ongelimiteerd overdragen aan de bancaire industrie, en ze daarmee dus nog veel meer macht in handen geven, is iets waar we vraagtekens bij moeten blijven stellen.

Beschik je eigenlijk nog wel echt over je eigen geld? Niet als er een bankencrisis uitbreekt, dan mag je slechts 100 tot 200 euro per dag opnemen als het aan Europa ligt. Dit om het ‘eigen’ vermogen van de banken te beschermen in noodsituaties. Afgelopen week werd het zelfs bekend dat banken steeds vaker om de reden en ‘bewijs’ vragen wanneer je geld, JOUW geld, wilt opnemen, aldus de BBC.

‘Maatschappelijk verantwoord’

Leuke gedachte, maar hoe maatschappelijk verantwoord is de bankenindustrie waarvan we onszelf daarmee afhankelijk maken? De beslissing om cashvrij te gaan uit naam van gebruiksgemak is wellicht wat ongelukkig getimed gezien de gebeurtenissen van de afgelopen vijf jaar. Het ene na het andere bankschandaal volgde elkaar in rap tempo op. Na de kredietcrisis van 2008 zouden we toch beter moeten weten.

Terwijl ons verteld wordt dat contant geld voornamelijk zwart is en wordt gebruikt door criminelen voor belastingontduiking, wast de bankensector zijn handen zelf schoon met een boete’tje hier en een verontschuldiging daar. Ondertussen wordt er nog steeds net zo hard geld verdiend met dubieuze praktijken en worden er bonussen uitgekeerd met het geld van belastingbetalers.

Recent kwam in het nieuws dat de Schotse bank RBS zelfs opzettelijk goedlopende kleine ondernemingen failliet zou hebben laten gaan om zo goedkoop beslag te kunnen leggen op hun bezittingen. Bankgigant HSBC verzorgde transacties voor wapenhandel, drugskartels en terroristische organisaties. Klokkenluiders, zoals de Duitse Gustl Mollath, worden linea recta naar de psychiatrische inrichting verwezen als ze een boekje open doen over de praktijken.

Zelfs onze eigen vertrouwde Rabobank is niet langer schandaalvrij na Libor en ook de zogenaamde ethische Britse bank Co-op moest zich uitleggen naar aanleiding van een drugs schandaal van hun CEO. Om nog maar te zwijgen van Standard Chartered. JP Morgan, Citibank, Barclays, Mizuho, UBS, enzovoorts. Maatschappelijk verantwoord? Nee dus.

‘Duurzaam’

Ook met oog op duurzaamheid is meer macht voor banken een slecht idee, het is niet voor niets dat de bank Triodos de enige is die zich kan profileren als duurzame bank. Bij elke andere bank kun je er van uit gaan dat je geld wordt gebruikt voor ‘duurzame’ projecten als kernwapens.

Hebben banken ons grenzeloze vertrouwen wel verdiend? Moeten we ons financiële leven nu helemaal aan ze uitbesteden? Voor zoiets belangrijks als levensvoorzieningen word ik liever niet volledig afhankelijk van de grillen van de bankenindustrie.

Tot slot mijn favoriete argument voor Pin Only, namelijk ‘hygiene’: Het is aangetoond dat té hygiënisch leven de kans op allergieën, zoals de potentieel dodelijke pinda-allergie, kan vergroten. Dus in die zin zou je kunnen stellen dat Pin Only zelfs dodelijk kan zijn. Ok, dat is wellicht wat kort door de bocht, maar met alle bovengenoemde argumenten hoeven we het verder niet meer over dit onzin-argument te hebben, lijkt me.

Daarom is verplicht cashvrij een weg die naar minder vrijheid en meer risico’s voor burgers leidt. Het einde van contant betalen. Het is vrij bizar dat we door het ene bedrijf gedwongen worden klant te zijn van een ander bedrijf. We raken opgesloten in een systeem waarover we langzaam de controle kwijtraken.

Dus lieve ondernemers, doe ons allemaal een lol: “Shut up and take my money!”. Kijk ook eens op Waroncash.nl

Ancilla van de Leest – Lijsttrekker Piratenpartij Nederland

33 reacties

 1. Schijnbaar hot item het afschaffen van contant geld.
  In mijn overtuiging broodje AAP verhalen en waarom?.
  Simpel veel met rijke en voor rijke lieden arbeid en bodedienst verricht.
  Helaas deze lieden gebruiken bankgeld via automatisch afschrijven en overboeken VERDOMD weinig en de rede is even simpel, zij willen niet dat er maar 1 wezen op aarde is die hun handel en wandel kunt controleren.
  En laat het nu toevallig zo zijn dat deze lieden feitelijk over 98% van het beschikbare kapitaal beschikken.
  Neem simpel het land waar ik al 10 jaar woont Polen hier heeft 50% niet eens een bankrekening.
  De meeste salarissen worden handje contant uitbetaalt.
  De oorzaak ervan ligt aan het einde van het communisme en de aanvang van het kapitalisme en dan is er even een macht en controle vacuüm.
  Dan is het resultaat dat zogenaamde handige lieden daar even gebruik van maken en alle fondsen en banktegoeden zich toe-eigenen wat dan ook geschiede.
  Al het volk was plots zijn bankrekening geheel LEEG gemaakt door de naam is HAAS.
  Overigs lieden die verplicht hun salaris op een bankrekening verkrijgen halen dit er dan ook direct weer eraf de volgende dag.

 2. Mocht t de psychopatische, zich godswanenede club ooit lukken cash geld uit te bannen zullen zich lokale , andere, ruilmiddelen manifesteren. Dit gebeurt nu ook al op kleine schaal overal ter wereld. Daarbij zullen fysiek goud en zilver hier wel bij varen en zeker wbt de gemanipuleerde waarde hiervan tov het fiatgeld.

  We zullen het streven naar werkelijke vrijheid als weldenkende mensen nooit opgeven, tenminste ik niet, en ik hoop velen met mij.

  https://www.youtube.com/watch?v=mxgFKSCtIeo

 3. Stelt u zich voor :U loopt op straat en wordt door 2
  individuen een steegje ingeduwd en in een hoekje gejaagd met de eis dat
  ze in uw portemonnee mogen kijken om er een gedeelte uit te halen
  waarvan zij denken dat ze er recht op hebben, want daar gaan ze u later
  weer mee helpen.
  De politie bellen is geen optie. Ten eerste geen
  tijd voor en ten 2e zijn die druk bezig met de boetequoata te halen door
  met hun flitscameraatjes anderen te beukeren wanneer die 3 km per uur te
  hard rijden…als cynisch voorbeeld dan.

  Is dan geweld toegestaan? Het zij gepast geweld.

  Is dit niet precies tzelfde wanneer cash wordt uitgebannen?
  En heeft de overheid een monopoly op ‘gepast’ geweld wanneer u weigert ‘hun gedeelte’ af te staan aan hen?
  In welke vrijheid leeft u eigenlijk? Dat u ,onder de belofte er ooit wel
  eens wat van terug gaat zien in welke vorm dan maar ook, uw door eigen
  arbeid vergaardde resultaten geheel of gedeeltelijk afhandig worden
  gemaakt.

  Wel eens over nagedacht? Maar nee, dat hebben we zo met
  zijn allen afgesproken.. jaja. Was u daarbij? Heeft u een keuze? Waar is
  uw vrijheid wanneer u geen keuze heeft. De illusie van vrijheid. de
  mafia is er niets bij.

  https://www.youtube.com/watch?v=seC7HPMdhqM

  1. haha werd aangemeld als spam bij dickskuss. Enger en enger wordt t. hehe

   Prachtig om tezien hoe de verdediger van de ‘democratie’ steeds roder en kwader wordt , hahahahaa

 4. Maar nog even dieper gravend op geld in het algemeen, of t nou digitaal of cash is…
  zouden we daar eens mee moeten beginnen? Wie er achter deze sceme zitten…
  De oorzaak, niet de gevolgen.
  Het goedje waar u uw kostbare levenstijd voor verruild, elke dag opnieuw…

  Waar komt geld vandaan, wie creert t en waarom?

  Speciaal voor meneer m.h. die niet gelooft in complotten, denkende dat de onderdrukkers een samenwerking zou zijn van geweldadige criminele groepen, haha. En ook hulde aan money as debt die hier ws zijn nick aan onltleent,

  https://www.youtube.com/watch?v=4AC6RSau7r8

 5. Het gaat er op lijken dat wij burgers net als bij de invoering van de euro ook nu massaal worden gedwongen om mee te doen in een cashloze maatschappij. Dus na het verdwijnen van de harde gulden, verdwijnt zo dadelijk ook de kontzak op onze broeken. Wellicht houden we er één over voor onze mobiel. Als makke schapen worden we om de tuin geleid met mooie praatjes dat een cashloze samenleving veiliger is. Als we eens goed kijken naar alle cybercriminaliteit, het hacken van mails, het storingsgevoelige internetbankieren en het constante aanscherpen en wijzigen van de internetveiligheidsprotocollen, dan vraag ik mij echt af of we gelukkiger gaan worden zonder contant geld. Ik durf stellig te beweren dat velen er doodongelukkig bij worden. Enorme toename van rood staan en aanverwante budgettaire problemen. Veel minder bedeelden loggen meerdere keren per dag in op hun internetbankrekening om te zien of er nog genoeg saldo is voor een boodschap.

  Het grootste gevaar is de totale controle van banken en overheid over onze geldstromen. Een totalitair systeem zal dan eenvoudig kunnen ontstaan met alle gevolgen van dien. Het wordt nodig tijd dat er campagne wordt gevoerd door de tegenstanders van het afschaffen van contant geld. Ik zie bij onze politieke partijen, behalve dan de Piratenpartij, niets hierover in hun verkiezingsprogramma’s. Dat is zorgelijk omdat er nauwelijks een besef is over de nadelige gevolgen van een leven zonder cash. De mens is van nature lui en vindt het in de stress van het dagelijkse leven prima om snel af te kunnen rekenen met de pin of zelfs contactloos. Hoe sneller we het geld uitgeven, des te eerder zijn we slaven van het totalitaire systeem.

  1. Precies, en daarom is de vn er ook zo op gebrand om meer afrikanen te mengen met de europeese bevolking…of welke bevolking dan maar ook…

   Houd ze dom. Meng meer dommen, lees onwetenden, met de slimmen, die t door beginnen te krijgen.

 6. En hoe gaan we dit oplossen?

  Heel simpel, door die bloedlijnen die gaandeweg door de eeuwenheen in overlevering de mensen al onderdrukken, simpelweg buiten spel te zetten.

  Ik zou zeggen afknallen, maar ik geloof in karma, dus dat dan maar niet.
  Laten we ze gewoon, zoals ze vroeger deden met pek en veren insmeren en uit de stad zetten, of in deze mondiale samenleving.. op een eiland. Zodat ze elkaar daar kunnen overheersen.

  De meeste mensen hebben goede intenties, laten we dat niet vergeten.
  Maar we MOETEN afrekenen met de psychopaten die t nieuws nooit zullen halen.
  Dat is ons aller verantwoordelijkheid, tenminste die van de beseffenden.

  https://www.youtube.com/watch?v=4-l0o3tOXw0

  1. maar zoals altijd is t business as usual, op deze mooie maandagavond.

   Iedereen gaat morgen weer braaf naar zijn werkje in t werkepos.
   En zo is t ook business als usual voor de private bankers. Morgen weer vele leningen erbij dus vele slaven te bedienen.

   Want werken is goed. Werken , en presteren, dan ben je iemand, zeker als je succesvol bent, als ondernemer vooral. want dat geeft zoveel vrijheid en voordelen.

   Ik schijt op deze wereld, op dit weblog, en op alle gebruikers ervan. Piet Pineut wordt ontzien van mijn schijterij.

 7. Goed geplaatst dit item , alleen vaak begrijp ik de mensheid niet meer .
  Zijn de goedgelovigen nu zo in de war en simpel in de weer dat zij als versuften in de val lopen .
  Hoe simpel kan het zijn , a > geld pinnen en b > cashen voor een week of maand en binnen de lijntjes blijven van uitgave .
  Zo moeilijk is dat toch niet .
  Sorry dat ik dit moet gebruiken om een statement te maken voor het alternatief van cash lose geldcreatie met No Cash Only Pin .
  Winkeliers die dit zonodig willen “gewoon” negeren , eens kijken hoe gauw deze onzin stopt .
  En een winkelkar vol met boodschappen neerzetten en laten staan door het niet kunnen betalen met cash geld kan dan voor een stijf kwartiertje lol en volksvermaak dienen .
  Cash is overal een wettig betaalmiddel hoor .

  1. Helemaal met je eens en ik doe hetzelfde met de winkelwagen en schept me nog wat plezier ook.

   Mensen …. Zijn steeds meer hersenloze wezens die niet verder kijken dan hun neus lang is.
   Zolang ze hun spelen krijgen slikken ze alles.

   Ik ben jaren geleden naar het buitenland verhuisd waar cashless zo goed als onmogelijk is. Bij het invoeren zouden hier enorme volksopstanden plaats gaan vinden en de economie totaal instorten.
   Ik kon er niet langer tegen hoe beetje bij beetje onze vrijheid en privacy wordt afgepakt.

   In 2016 hebben meer dan 1 miljoen hoogopgeleide Duitsers hun land verlaten.

   Als je de mogelijkheid hebt dan verlaat het land en bouw een nieuw leven op in het buitenland.
   Het was mijn beste beslissing in mijn leven maar bereid het wel goed voor.

   1. Beste Rose , nieuwsgierig als ik ben , een land met een goed cash klimaat zou ik graag willen weten waar u dat vind of waar u nu verblijft .
    Is het nog in Europa of is het buiten de Europese grenzen .

    1. Ik heb veel over heel de wereld gereisd en heb na veel wikken en wegen een besluit genomen om ergens te gaan leven waar ik me thuis kon voelen. Een land waar 95% van de mensen geen bankrekening hebben en waar alles cash gaat .

     1. Fantastisch nu kan ik nog gaan raden ook , als het maar niet in de rimboe is , graag een aanwijzing .

  1. Wat een onzin… Landen worden uitgekleed.. Regeringen houden uitverkoop ! Zolang private ondernemingen opkopen wat regeringen moeten verkopen is het een ziek kapitalistisch systeem. De ” staat ” bezit bijna niets meer… Alles word verkocht en geprivatiseerd..
   Zolang alle reguleringen van nu ten koste gaat van de meerderheid en ten bate van de kleinste groep die daardoor weer een overrulende macht hebben over de politiek veranderd er geen biet..
   De politiek staat werkelijk in zijn hemd toe te kijken.

   1. Oh ja, nou ben ik overtuigd..;)
    Dat “alle reguleringen ten koste gaan van de meerderheid en ten bate van de kleinste groep” is natuurlijk niet het geval bij communisme. Regeringen zijn getrouwd met de grote corporaties…, noem het modern communisme..
    Maar blijkbaar ben je erg gefocust op “eerlijk verdelen”. Hiermee ben je feitelijk net zo beheerszuchtig omdat je voor iedereen wilt bepalen waar hij/zij recht op heeft. Ik kan bemoeizucht van zowel regeringen als jou missen als kiespijn, en zit niet op welke “religie” dan ook te wachten. Get a life… live and let live…

    1. Je begrijp me helemaal verkeerd en bepaal je voor mij mijn focus… ? Jij wijst me door je link op de info dat de regering als grote winnaar uit de bus komt door dat communisme.. Ik zeg dat dat helemaal niet het geval is.. in tegendeel zelfs.. Politiek heeft een knullig inkomen vergeleken bij DJ’s , TV presentatoren.., enz enz.. en dat noem jij dan weer modern communisme…
     Als regering niets te vertellen heeft en naar de pijpen danst van de multi- nationals kan je van een huwelijk niet spreken.
     Jammer dat je met je ” live en let live ” wel zooo makkelijk het een en ander bepaald voor mij.. en wat zit je er ver naast. alweer..

 8. Cashloos betalen, geen probleem. Globalisering ook niet.

  Alleen is de intentie verkeerd. Want de intentie is gericht op controle en daarmee dominantie (door een kleine groep psychopaten/sociopaten)
  Wanneer de intentie was om globaal samen te werken om t beter te maken voor allen, dan werk ik er graag aan mee. Maar dat is niet zo. Elk mens met boerenverstand kan dat zien, hoop ik althans.
  Er is een gebrek aan bewustzijn van wat er gaande is door de massa. En aan goede intentie van de overheerseres. En dit alles leidt/lijdt slechts tot slavernij van de grootste groep mensen hier op aarde. Mensen kunnen blijkbaar niet met macht overweg omdat ze al spoedig redenen gaan verzinnen waarom zij beter zijn dan de rest en daardoor recht hebben op een groter deel.

 9. Cashloos betalen, geen probleem. Globalisering ook niet.

  Alleen is de intentie verkeerd. Want de intentie is gericht op controle en
  daarmee dominantie (door een kleine groep psychopaten/sociopaten)
  Wanneer de intentie was om globaal samen te werken om t beter te maken voor
  allen, dan werk ik er graag aan mee. Maar dat is niet zo. Elk mens met
  boerenverstand kan dat zien, hoop ik althans.
  Er is een gebrek aan bewustzijn van wat er gaande is door de massa. En aan goede intentie vande overheerseres.
  En dit alles leidt/lijdt slechts tot slavernij van de grootste groep mensen hier op aarde. Mensen kunnen blijkbaar niet met macht overweg omdat ze al spoedig redenen gaan verzinnen waarom zij beter zijn dan de rest en daardoor recht hebben op een groter deel.
  Zo is alleen de reden dat je macht WILT hebben over anderen , ook al een
  signaal van je geestelijke instelling. Daar zijn dan ook verschillende
  geestelijke ziektebeeld-benamingen voor 🙂 Wanneer je 1 mens vermoord
  ben je een moordenaar… wanneer je er een miljoen vermoord een
  succesvol veroveraar.

 10. Cashloos betalen, geen probleem. Globalisering ook niet.

  Alleen is de intentie verkeerd. Want de intentie is gericht op controle en
  daarmee dominantie (door een kleine groep psychopaten/sociopaten)
  Wanneerde intentie was om globaal samen te werken om t beter te maken voor
  allen, dan werk ik er graag aan mee. Maar dat is niet zo. Elk mens met
  boerenverstand kan dat zien, hoop ik althans.
  Er is een gebrek aan bewustzijn van wat er gaande is door de massa. En aan goede intentie van de overheerseres. En dit alles leidt/lijdt slechts tot slavernij van de grootste groep mensen hier op aarde. Mensen kunnen blijkbaar niet met
  macht overweg omdat ze al spoedig redenen gaan verzinnen waarom zij
  beter zijn dan de rest en daardoor recht hebben op een groter deel.
  Zo is alleen de reden dat je macht WILT hebben over anderen , ook al een
  signaal van je geestelijke instelling. Daar zijn dan ook verschillende
  geestelijke ziektebeeld-benamingen voor 🙂 Wanneer je 1 mens vermoord
  ben je een moordenaar… wanneer je er een miljoen vermoord een
  succesvol veroveraar, tenminste voor t volk wat er van profiteert.

  En dan krijg je een standbeeld of wordt er een straatje naar je genoemd. Ter herinnring. Lycka till med det, nu ben je onsterfelijk, hehe.

  1. Democratie heeft uiteindelijk geen keuze. Ook al wordt t zo uitgelegd.
   Ik ben voor vrije keuze PER PERSOON.
   En dat zou t basisrecht moeten zijn voor ALLE MENSEN!

   Anarchie betekent ZELFBESCHIKKINGSRECHT!
   Het recht voor iedereen die geboren wordt om een keuze te hebben over zijn eigen leven, lichaam, geest EN de keuze om mee te doen aan groepsvorming om EVENTUEEL de vruchten van hun werk te delen met anderen voor algemeen belang.

   Hebben wij die keuze? Neen. Bent u vrij? Neen.
   We hebben t zo afgesproken met elkaar, ook al was niemand bij die afspraak.
   Net zoals niemand afschaffing wil van de uitbanning van cash geld. Of het oprichten van de EU of de euro. Om maar een voorbeeld te noemen.

 11. Bijzonder om mee te maken hoe men via de televisie , avond aan avond een willekeurige talkshow met zes man aan tafel en de onjuiste info word keer op keer herhaald terwijl de juiste info niet word genoemd..
  Het heeft niets meer met journalistiek te maken maar is pure propaganda.
  We stonden erbij en keken er naar..

 12. De drie-delige docu “De Prijsvechter ” is ook wel een aanrader.. Hoe dat we onszelf werkeloos shoppen.. De mega-toename van plastic spulletjes die door de Action of Primark bijna gratis weg gegeven worden.. Wat een beleid..
  Onder het mom van winst en omzet is de aarde een plastic bol aan het worden.. Geen enkel levend wezen is in staat om zijn nest zo te vervuilen zoals de mens daar nu mee bezig is..

  1. Ben ik volledig met je eens, niet schrikken, haha.

   Dit was 50 jaar geleden ook niet nodig, ik haalde voor mijn moeder bij de kruidenier, bakker en melkboer boodschappen op en deze waren allen verpakt in papieren zakjes.
   Niks geen conserveermiddelen, kleurstoffen, geurstoffen, antioxidanten, een hele batterij aan E-nummers en houdbaarheidsdatum.
   Gekochte producten droogde al in, in hun papieren verpakking, een natuurlijk houdbaar gevolg met het aanwezige zout.

   Bij de grote supers staan biologische artikelen ( met grote letters er op )in het schrap, waar een hele batterij E-nummers in zitten, als je de ingrediëntenlijst leest.
   Dit staat volledig haaks op het begrip biologisch, de samenstelling er van en het aanbieden hiervan aan de consument voor een toegevoegde prijs voor een biologisch product.

   Ik ben me volledig bewust van het begrip ‘eerlijke handel’, maar dit is eerlijke handel onwaardig en toont totaal geen geen respect voor de consument die bewust biologische producten wil kopen.

   Zelf in dit segment van de consumenten markt word je nog voortdurend misleid en van je duur verdiende geld afgeholpen door de gewetenloze industrie schurken en de achterlijke en nalatige politiek.

   Sinds de chemische industrie een veel te grote vinger in de pap heeft gekregen van de voedingsmiddelen industrie, is het 1 grote onbeheersbare bende geworden.

   De plastic, kunststof en synthetische rubber afval berg neemt al jaren zorgwekkende vormen aan.
   Niet alleen op het land, maar ook de oceanen.

   Door middel van al die toegevoegde chemicaliën in ons voedsel, wordt ons lichaam elke dag belast en vergiftigd met die chemische troep,slecht en te veel belastend voedsel voor ons lichaam.
   De voedingsindustrie zal het een zorg zijn ( die gaat het alleen om de winstcijfers, aandeelhouders ) en de regeringen houden zich alleen bezig met internationale onzin en partij politiek.

   Waar kan je je dan nog op verlaten?, precies, op je eigen bewustzijn en gezond verstand.

   Even een algemene melding, omdat ik het goed met iedereen voor heb en waardevolle kennis wil delen.

   Voor dit jaar en vele jaren daarna, heb ik een hele goede aanrader;
   https://www.bol.com/nl/p/tijdloze-geheimen-van-gezondheid-en-verjonging/9200000035923877/

   Als je gezondheid en verdere leven in betere gezondheid je lief is, dan schaf je je dit boek aan.
   Het is de aanschafprijs meer dan waard en het is tevens een naslagwerk en zal je bewustzijn en kennis aanzienlijk versterken.

   Zelfs bij de grote supers staan biologische producten ( met grote letters erop ) in de schrappen, waar een hele batterij E-nummers aan toegevoegd zijn.

   Het zal die producenten een zorg zijn ( die denken enkel aan de winst en aandeelhouders ), de politiek heeft het te druk met andere onzin en partij politiek in aanloop naar de verkiezingen en struisvogel politiek.

   Ik ben me terdege bewust van ‘ eerlijke handel ‘, maar voorgaande heeft te maken met misleiding, oplichting, diefstal, arrogantie en respectloos behandelen van consumenten en burgers.

   Dit alles zal niet zonder gevolgen zijn, de geest is uit de fles ( wereldwijd ) en ze kunnen hem er niet weer in krijgen.

   De grootste Italiaanse private/zaken bank is in feite failliet, zij zullen velen met zich meesleuren.
   De ECB heeft al een rood signaal afgegeven voor mogelijke nieuwe kapitaalverschaffers.
   Het is trekken aan een dood paard.

 13. Goed artikel maar een belangrijk onderdeel werd vergeten.

  Als er alleen nog met pinpas betaald kan worden ……. Hoe makkelijk is het voor de politiek om mensen die tegen het beleid zijn hun pinpassen te blokkeren !

  Als er geen cash geld meer is , zullen banken rente gaan rekenen over u spaargeld. U kunt hier niets meer tegen ondernemen. Banken sluiten een kartel dus naar een andere bank overstappen heeft geen zin meer en u kunt het geld ook niet meer van de bank halen.

  Ik denk dat het ook in tegenspraak is over de definitie wat geld is ?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: