Wat als het Coronavirus Nederland bereikt?

Zijn we daar als natie op voorbereid? Maken we ons er eigenlijk wel zorgen om? In ieder geval toont Google dat Nederlanders tien keer vaker de term opzochten sinds het virus buurland Frankrijk heeft bereikt. En waarom zou het in korte tijd berucht geworden Chinese Coronavirus niet ook deze grens oversteken? Gevallen van besmetting zijn ondertussen in wel 26 landen opgedoken. Met de eerste dode buiten China: op de Filipijnen. De trieste stand d.d. zondag 2 februari is trouwens 304 overledenen en 14380 besmette personen in China alleen al. Een greep op YouTube in de afgelopen week tot zondag 2 februari 2020 over het Coronavirus en Nederland:

https://www.youtube.com/watch?v=t-Ys_5d-C10

En u, maakt u zich persoonlijk zorgen om uw welzijn, uw gezondheid? Kent u de symptomen? Voelt u zich afdoende ingelicht over de ziekte? Denkt u dat het Coronavirus ook ons land gaat aandoen? Heeft u vertrouwen in onze overheid in deze, dat zij voldoende voorbereid is op wat komen kan? We vernemen het als altijd graag…!

12 reacties

 1. Ik vind dat die drukte/media-gekte aangaande het wuhan-virus/corona-virus werkelijk hysterische proporties heeft aangenomen. Ik maak me totaal geen zorgen over dit virus.

  1. Het griezelige aan deze drukte en paniek rondom dit virus is, is dat dit kan leiden tot de complete crash van het financiële systeem, de economie en ook de gehele samenleving. Omdat dit ook met vertrouwen te maken heeft en als burgers in paniek raken, kunnen zij hele rare dingen gaan doen.

   Overheden kunen niets anders doen dan burgers gedwongen thuis te laten zitten en het internet volledig platgooien om de paniek rondom dit virus te beteugelen, waardoor fabrieken stilvallen, supermarkten niet meer bevoorraad worden en nutsvoorzieningen massaal uitvallen.

 2. Zal dit virus door de elite soms ‘de oplossing’ kunnen zijn tegen de vergrijzing en de daarbij behorende zorg- en uitkeringskosten?

 3. Toch heb ik veel vertrouwen in het Nederlands medische apparaat. Ook zal onze overheid beter in staat zijn om de juiste maatregelen te nemen om uitbreiding van besmetting te voorkomen. In China heeft men de uitbraak te lang verzwegen, hier kunnen zien we het aankomen. Hoe langer het duurt voordat China de boel onder controle krijgt hoe spannender het wordt op de financiële markten. Door de globalisering is veel productie verplaatst naar China. Daardoor worden noodzakelijke onderdelen met vertraging geleverd voor de (auto)industrie in EU en VS. En niet te vergeten dat de groei in China sterk kan terugvallen naarmate het virus langer stand houdt. De mondiale verstrengeling is zo enorm dat de financiële markten met hun beleggers nerveus worden.

  Omdat er een enorme bubbel is opgeblazen in aandelen en vastgoed door de stimulerende centrale banken(ECB en FED), kan het virus de trigger zijn die de hele santenkraam mee trekt de dieperik in. Zojuist zie ik beelden voorbij komen van de Chinese staats-TV van genezen patiënten die de ziekenhuizen verlaten. De aantallen patiënten die worden aangevoerd blijven echter buiten beeld. We moeten het doen met de vaak onbetrouwbare filmpjes op sociale media. Daarom blijft er te lang onzekerheid hangen boven de financiële markten. Beleggers houden niet van onzekerheid. Benieuwd hoe morgen de beurzen zich gedragen. Vergeet niet dat de impact van crashende beurzen op de maatschappij door de massa wordt onderschat. Kapitaalvernietiging raakt de onderkant van de kapitalistische keten juist harder dan de bovenkant.

   1. Op https://www.telegraaf.nl/nieuws/702143035/who-het-sluiten-van-grenzen-werkt-niet “WHO: ’Het sluiten van grenzen werkt niet’”.

    Kunnen we nu echt de totale crash van het huidige financiële, monetaire en economische systeem verwachten wanneer de coronaviruscrisis zich maar om zich een blijft grijpen? Zo erg dat banken en bedrijven massaal omvallen, supermarkten leegraken, nutsvoorzieningen uitdoven en burgers uit angst voor besmetting maar massaal thuis blijven?

    De vorige crisis van 2008 t/m 2014 werd bestreden door QE’s en stevige bezuinigingen, hervormingen en lastenverhogingen, maar tegen een gevaarlijk en een besmettelijk virus sta je als overheid en centrale bank compleet machteloos.

  1. Vertrouwen in het Nederlandse ‘apparaat’?
   Nou, lees dan maar eens even terug in de jongste vaderlandse geschiedenis over besmettelijke ziekten, bv. de bacteriologische Q-koorts crisis.

   100.000 Landgenoten besmet, 74 overledenen, blijvende (chronische) klachten en een ontkennende, verdoezelende overheid en medisch ‘apparaat’. Beschamend voor een land met ‘de beste gezondheidszorg’. Pas 10 jaar later kregen getroffenen een pleister op hun ellende door een officiële erkenning van de dier op mens besmetting en een gedeeltelijke, financiële ‘schadevergoeding’.

   “De ombudsman concludeert in zijn onderzoeksrapport dat de overheid het vertrouwen van de burgers ernstig heeft geschonden doordat er onvoldoende aandacht was voor voorlichting over het besmettingsgevaar en gezondheidsklachten niet of te laat werden erkend. Ook hekelt hij het feit dat oplossingen op maat zijn uitgebleven en de verantwoordelijke ministers niet hebben willen aangeven een en ander te betreuren”.

   Laten we het dus vooral niet altijd schijnheilig hebben over ‘tekortkomingen’ bij anderen, zoals in dit geval China.

 4. Wat niet mag worden vergeten is dat virusinfecties als deze, die iedereen kunnen treffen en die niet of nauwelijks te genezen zijn, evenzoveel tests zijn van ons afweersysteem, c.q. aanslagen op onze immuniteit.

  Om dergelijke ziekten te kunnen doorstaan is een goede lichamelijke en geestelijke weerstand nodig, waarover een groot deel van
  de wereldbevolking niet beschikt.

  https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/502025/Corona-Virus-ist-ein-Weckruf-Nur-Widerstandsfaehige-sind-Viren-gewachsen

 5. Wat ik zo vreemd vind dat je vrijwel niets hoort over de situatie van dit virus in India of in Afrika waar het natuurlijk veel beter zou gedijen dan in europa of de VS. Ik vrees dat vooral de media aandacht mensen ziek maakt. Er is al een goed anti virus op de markt nl corona bier.

  1. Sinds 1976 heeft Afrika te kampen met het Ebola-virus met een mortaliieit (sterftecijfer) van 50% (!). Een bestrijdingsmiddel schijnt nog steeds niet te zijn gevonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.