History Doesn’t Repeat Itself, But It Often Rhymes” – Mark Twain. Wordt 2021 beter of (nog) slechter dan het bijna afgelopen 2020? Kan het eigenlijk nog erger dan dit jaar is verlopen. Corona is wel het eerste woord dat over de lippen komt (die, als het goed is, willens nillens bedekt zijn met een mondkapje). Jawel er bestaat een vaccin, meerdere zelfs, maar daarom zijn wij Nederlanders nog niet ingeënt. En nog een hele poos niet, zo lijkt het. https://www.parool.nl/nederland/kabinet-wil-ouderen-veel-sneller-vaccineren-maar-ggd-is-er-nog-niet-klaar-voor~beac62ae/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F. Misschien eerst nog wat palaveren, debatteren, discussiëren…tot we een ons wegen? Nou, zo ver zal het waarschijnlijk niet komen. We veronderstellen dat u ook alles al in huis heeft voor het feestdis vanavond. Of misschien gaat u wel uit, dat kan zeker alleen…waar naartoe dan? En als u dat van plan bent, doe het dan toch vooral veilig. Mondkapje, afstand houden, handhygiëne, you know the drill… https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel

Arm

Intussen woedt het Coronavirus, COVID-19 (heeft nooit lekker gebekt) lustig verder. Met een tweede variant, of een derde. De trieste stand van slachtoffers en overledenen in de wereld treft u hier aan: https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries. Arme wereld, arme landen (!), zeker ook arme Amerikanen, en dat mag je figuurlijk en letterlijk nemen. Daar debatteren ze dan weer of die 600 dollar per Amerikaan als Corona Relief Aid toch geen 2000 dollar moet worden. Zeshonderd, tweeduizend…met de levensduurte aldaar zijn het nauwelijks meer dan peanuts.

The good doctor

Dr Ron Paul kijkt ook al uit naar 2021 in zijn Liberty Report. ´2021: What can we expect?´ vraagt the good doctor zich af. ´By definition, future human actions and the motivations behind those actions cannot be known ahead of time, or predicted with pinpoint accuracy. However, an understanding of immutable economic laws and the principles of Liberty can shine a light as to the general direction that we’re heading in. Join us on what to expect in the coming year.´ In ieder geval nog meer dollar-printing, dat lijkt wel een logische veronderstelling. Radeloos proberen een probleem ontstaan door teveel schulden op te lossen met…nog meer schulden. Je moet het ze nageven die Amerikanen, het zijn volhouders op dit gebied. Echter wel dit: de definitie van waanzin is steeds hetzelfde doen, maar toch telkens weer een andere uitkomst verwachten. Geeft te denken? Watch and learn: https://www.youtube.com/watch?v=755MsvqHW60

´t Valt niet mee voor XRP

Deze dappere dokter-politicus zal totterdood blijven strijden tegen funny money en voor gezond geld. Zo noemt hij goud, en zelfs digitale munten als de enige reddingsboeien die de Onverenigde Staten nog resten. Misschien biedt ook een digitale dollar soelaas? Maar op gebied van cryptocurrencies en blockchain technologie heeft deze administratie (de volgende vanaf 21 januari 2021 is alsnog een groot vraagteken) toch nog veel te leren. Anders zou je niet de huiskip-met-digitale-eieren naar de slachtbank leiden, toch? We bedoelen natuurlijk het Californische Ripple Inc. met haar XRP munt. Elf cryptobeurzen en -makelaars hebben XRP nu al gedelist, de notering geschrapt of hebben dat aangekondigd. Waaronder de allergrootste zoals Coinbase en Binance. Wel voor de Amerikaanse klanten. De rest van de wereld kan er voorlopig nog in handelen. Wat nog zopas geschiede is wel bedenkelijk: een Amerikaanse klant van Coinbase spant daar tegen een rechtszaak aan. In de VS zijn ze immers dol op procederen; het lijkt ze daar wel in het bloed te zitten. De cryptobeurs wordt ervan beschuldigd XRP te hebben verkocht aan hem, terwijl dat ´illegaal´ is, of verondersteld te zijn: https://coingape.com/breaking-coinbase-sued-over-illegal-xrp-sales/

De anti-dollar

Nou ja, we spotten er nu wat mee (nog ééntje om het af te leren: ´Money printer go brrr…´). https://www.youtube.com/watch?v=WEMCYBPUR00 Maar geef toe: kunnen ze anders? Natuurlijk niet, daarvoor is e.e.a. al veel te lang gaande, en omkeren op deze weg, die een doodlopende weg is, kan niet meer. Daarvoor is-ie te eng. Eng! Wie dit maar al te goed beseft koopt blijkbaar bitcoin, zullen we die cyrptomunt de anti-dollar noemen? Zoals weer een institutioneel, een van de Grote Jongens (en Meisjes) met diepe en gevulde zakken. Het begint als blasé aan te voelen, de ene volgt hier de andere. Net als de ene recorddag voor bitcoin, BTC, op de andere volgt. Bijna 29.000 dollar op moment van schrijven! Dit keer ´Canadian Company NexTech AR Solutions has put millions into Bitcoin, expecting it to catch up with gold´, zo schrijft https://u.today/another-public-company-adds-millions-worth-of-bitcoin-to-its-treasury

De Bitcoin Familie – uiteraard al bitcoin wat de klok slaat

Didi Taihuttu van The Bitcoin Family bericht ons net over de stand van zaken wat bitcoin betreft. Gaat de koers van BTC, die wel dagelijks naar eindejaar een nieuw all time high record haalt verder omhoog…of eerder omlaag? Het zit allemaal in de grafieken zegt de globetrotter: https://www.youtube.com/watch?v=ddi9eF7xL-w

Wat brengt 2021 voor de economie?

´De coronacrisis is nog niet voorbij. En voor een finaal en globaal oordeel over de sociaal-economische impact is het nog te vroeg. Maar toch zijn er op macroniveau al een aantal belangrijke lessen te trekken.´ Het Belgische berushuis Degroof Petercam is hier aan het woord:


De redactie van Biflatie dankt u voor weer een jaar lang trouw komen lezen en bezoeken. Reageren en becommentariëren. Wij wensen u een gezellige, vredevolle, vreugdevolle, veilige overgang van Oud naar Nieuw. Tot volgend jaar!

11 reacties

  1. Het digitaliseren van alles en nog wat gaat een zeer koude, zeer onsociale en giftige omgeving voor bijvoorbeeld de liefde en affectie creëren, het drijft mensen overduidelijk uit elkaar. Relaties gaan straks meer en meer via het internet: profielen die je naast elkaar legt en niet kijken en aanvoelen of er “affectie” en “aantrekkingskracht” is tussen beide, iets wat je slechts in de “echte” wereld kunt ervaren. De omgedraaide wereld dus: eerst de data, dan de gevoelens. Een “match” maar in de praktijk niet heus. Waarmee ik niet wil zeggen dat dat niet zou kunnen werken maar men vergeet dat “aantrekkingskracht”, de basis is van iedere gezonde relatie, de natuur wordt aan de kant gezet. Betrek dit even niet alleen op jezelf maar van 8 tot 80.

    Kijk nu maar al: steeds meer “opgehokt” in je huis je taken uitvoeren, steeds minder contact met anderen, gaat dadelijk steeds meer de norm worden. Kassajuffrouw verdwijnt (zelfscan of bezorgen), bankmedewerker verdwijnt, servicemedewerkers verdwijnen bij allerhand bedrijven: behalve: toets 1, dan 4 neemt een keiharde vlucht. Geen collega zal het meer voor je op kunnen nemen als je weggewerkt wordt door je managment. Niet meer voldoen of luisteren: daar is de deur. (je hoeft niet meer “letterlijk” de deur uit, kunt je meteen registeren achter je pc bij het UWV). Plus, Rachid uit India kan ook gras voor je voeten gaan wegmaaien.

    1. De mens en deze aardkloot hebben veel transities door gemaakt. Momenteel zitten we in de energietransitie, tegelijk in de overgang van digitalisering naar robotisering, van mens naar supermens, enzovoort. Wie was dat toch die riep dat de aarde overbevolkt raakt?

      Wat minder liefde, wat minder seks, wat minder kindertjes komt goed uit, toch? Straks nog een klimaatlockdown en we lossen de overbevolking helemaal zelf op. Lijkt op een soort kringloop. Als de natuur het niet doet dan maar met behulp van de Big Tech. Ach, vergeet deze opmerking, lijkt iets teveel op complotdenken.

    2. Uitstekende inschatting @Modern Talking. Maar de digitale ‘ontmenselijking’ is een zeer kwetsbaar, iel koeienspoor, grotendeels afhankelijk van allerminst duurzame fysieke bronnen.

      Goed beschouwd helpt, nee, dwingt de natuur ons in een reactie tot een ‘intelligente’, tegennatuurlijke transformatie, waarmee we onszelf en ons ‘systeem’ onvermijdelijk de das om doen.
      Een min of meer geordend ‘menselijk plan B’ om het ‘systeem’ en de ‘aarde’ te redden is een utopie. Waarheen de chaos in de –nu nog schijnbaar gereguleerde- wildernis leidt, is niet moeilijk te voorspellen. De geschiedenis herhaalt zich weldegelijk, en hóe!

      1. Exact, helemaal mee eens. Zogenaamde “groene” en “duurzame” economie is een farce. Het is allemaal afhankelijk van fossiele brandstoffen (kolen, olie, gas) in meer of mindere mate en maakt in het geval van biobrandstoffen en bio energie de laatste resten natuur en grondstoffen naar de knoppen. Een doodlopend pad, wat de rijkste 1% gebruikt om er nog een poosje (voor zolang het duurt), probeert maximale winst uit te slepen. 90 % van de mensen slaapt en ziet het niet, die geloven alleen nog maar in “illusies”.

  2. ‘The Cater comes Later’ (volgens Jan met de Platte). Dat is waarschijnlijk het moment, waarop je ontdekt dat je beter op tijd een zak snoep had kunnen kopen, in plaats van niet bestaande, digitale dukaten. Wacht je totdat de schermpjes op zwart gaan, dan ben je te laat en de klos.
    Let op: dit is geen investerings- of beleggingsadvies!

    1. Haha! Very Britsh! Relativerende (galgen) humor en zelfspot zullen wij (en de Britten) in het nieuwe jaar hard nodig hebben.

  3. In deze nieuwsarme periode is het misschien goed om nog eens stil te staan bij de vraag of we naar grote deflatie gaan https://www.treasuryandrisk.com/2020/04/28/who-will-thrive-in-the-coming-deflation/ of dat inflatie de toon gaat zetten en er een nieuwe stierenmarkt begint in de grondstoffen https://www.crescat.net/december-research-letter/. Voor veel lezers zal het niet meteen nieuws zijn. Maar de artikelen die ik hierbij voeg zijn zeer toegankelijk maar daarom niet minder interessant. Hoe beschermen we ons spaargeld het beste?

    1. Mijn persoonlijke visie:
      De één voorspelt deflatie en de ander voorziet inflatie. Het kan beide kanten op. Eerst nog een klein poosje deflatie misschien en nadat de monetaire beleidsmakers inzien dat hun monetaire beleid faalt gaan we naar inflatie en hyperinflatie. Centrale bankiers zullen onder de huidige omstandigheden blijven doorgaan met opkopen van schuldpapier en de rentetarieven waarschijnlijk ongemoeid laten. Ze zijn bang dat rekeninghouders hun spaargeld weg sluizen. Dat gebeurt al een tijdje gezien de enorme belangstelling voor aandelen en staatsleningen, goud, zilver en crypto. We zien dus inflatie in harde assets en een beetje deflatie in de dagelijkse levensbehoeften, ondanks dat bijvoorbeeld gepensioneerden dat nauwelijks merken door gemis aan inkomensstijging.

      Voorlopig denk ik dat mensen hun hand op de knip houden waardoor de uitstaande spaartegoeden blijven toenemen. Dat is ongewenst, geld moet rollen om de bedrijvigheid te stimuleren. Tegelijk is de investeringsdrang bij ondernemers tot een dieptepunt gedaald, banken verstrekken maar mondjesmaat krediet. Opgeteld al 2 oorzaken die groei afremmen en een vertrouwenscrisis veroorzaken. Als banken minder uitlenen en meer spaargeld ontvangen tast dat hun verdienmodel aan. De negatieve (straf)rente van 0,5 procent die banken betalen aan de ECB voor hun overtollig saldo wordt dan problematisch. De ECB zal de strafrente moeten loslaten en nog meer schuldpapier gaan opkopen als de “non performing loans” op de bankbalansen oplopen. Maar de geldomloop zal niet toenemen, dat gebeurt pas nadat er echt geld bijgedrukt wordt en meer krediet wordt opgenomen.

      Het wordt pas spannend als er door overheden volop geleend gaat worden op de kapitaalmarkt. Alle landen zien enorme begrotingstekorten tegemoet door de aanhoudende steunmaatregelen. Dat wordt dringen op de kapitaalmarkt. Hoe het dan verder gaat durf ik niet te voorspellen. Zal de rente op obligaties nog verder dalen doordat beleggers massaal blijven vluchten in ‘veilig’ staatspapier, of zal de rente juist stijgen als niet aan de vraag om kapitaal kan worden voldaan. Nogmaals, er dreigt een vertrouwenscrisis. Kijk naar crypto, goud en zilver. Ondanks hogere beurzen kochten beleggers toch volop harde edele metalen en ontastbare valuta. Wantrouwen betekent onzekerheid. Dan kan het alle kanten op en als de boel uit balans raakt kan het snel gaan. We moeten alert blijven en daar worden mensen nerveus van. Onverwachte gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de gevolgen op de “WEF-Great Reset” kunnen paniekreacties veroorzaken waardoor beurzen de hik krijgen. Je hoeft geen econoom te zijn om in te zien dat er een grote maatschappelijke onbalans is. Die gaat een keer wankelen

      1. Daar kan ik weinig aan toevoegen. Maar we hebben de neiging teveel naar Europa en de VS te kijken en te weinig naar de opportuniteiten daarbuiten. Kijken we bijvoorbeeld naar de inflatie dan zien we in de VS een inflatie van 1,2% en in de eurozone een deflatie van https://tradingeconomics.com/euro-area/inflation-cpi Het effect van de negatieve reële rente speelt in de VS sterker dan in de eurozone en hierdoor zal de dollar minder aantrekkelijk worden. Dit kan in het voordeel spelen van de opkomende markten die worstelen met schulden die in dollars zijn uitgedrukt. https://seekingalpha.com/article/4396606-emerging-markets-trade-of-next-decade? En die opkomende markten met hun stijgende middenklasse zouden wel eens de helpende hand kunnen zijn voor de verslappende globale wereldeconomie. Ik probeer toch ergens iets goeds te zien al begrijp ik de pessimisten maar al te goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: