Wat is een CFD precies?

0

Advertorial | Veel beleggers hebben, naast het beleggen in aandelen, wel eens een uitstapje gemaakt naar derivaten als opties, turbo’s en speeders. Deze producten bieden, door hun hefboomwerking, de mogelijkheid een hoog rendement te halen. Sinds een aantal jaar is er een alternatief product op de markt wat veel voordelen biedt: Het CFD

cfd

Wat is een CFD?

CFD staat voor Contract For Difference. De naam zegt het al: het CFD is een contract. U gaat een contract aan met de broker om het verschil in prijs van een onderliggende waarde (bijvoorbeeld de AEX), tussen het openen van het contract en het sluiten ervan, contant af te rekenen. U kunt speculeren op een stijging of een daling van de onderliggende waarde, door respectievelijk een contract long of short aan te gaan. Het contract kent geen einddatum. U bent vrij om het na een paar seconde of na een paar jaar te sluiten. Maar door de sterke hefboomwerking (tot 1:200) wordt het meestal gebruikt voor de wat kortere trades.

Bij de betere CFD brokers, zoals bijvoorbeeld Plus500, kunt u in veel onderliggende waarden handelen. Het gaat dan om aandelen, indices, ETF’s, grondstoffen en valuta (forex). De hefboom waarmee u belegt is flexibel en kunt u zelf bepalen door te spelen met de grote van de in te nemen positie ten opzichte van uw kapitaal op de handelsrekening. Ook kunt u bijvoorbeeld limiet en stoploss orders inleggen (altijd doen!) en werken met een trailing stop. Al deze zaken zijn tussentijds aan te passen. Dat maakt het CFD tot een zeer flexibel instrument. Het geeft u als belegger meer mogelijkheden en controle dan bij het beleggen met een turbo, speeder of sprinter.

Een voorbeeld: Stel u verwacht dat het aandeel Apple de komende weken gaat dalen. U heeft de mogelijke weerstand en steunniveaus bekeken en u verwacht een daling van het aandeel van $119 naar $103. U kunt nu een shortpositie innemen. We gaan voor een shortpositie van 50 aandelen ter waarde van $5950 (4775 euro). Om deze positie te openen is een marge vereist van 239 euro. Dit moet u minimaal op uw handelsrekening hebben om de positie te kunnen openen. U legt de stoploss op $122. Dit levert een maximaal verlies op van 125 euro als Apple stijgt tot $122 of hoger. Uw positie wordt dan automatisch gesloten. Vervolgens voert u in dat de positie automatisch gesloten moet worden wanneer het aandeel Apple $103 aan tikt. In het handelsscherm ziet u dat dit een winst oplevert van 638 euro.

Risico en rendement

Uit bovenstaand voorbeeld blijkt duidelijk dat met het handelen met CFD’s bovengemiddelde rendementen tot de mogelijkheden behoren. Echter, waar hoge rendementen kunnen worden behaald zijn ook evenredig grote risico’s. Wees daarvan bewust en bescherm uzelf ten alle tijden voor te grote verliezen d.m.v. een stoploss. Voor beleggers met weinig ervaring met de handel in derivaten, is er de mogelijkheid om een tijdje “droog te oefenen” De meeste goede CFD brokers bieden namelijk de mogelijkheid om, geheel vrijblijvend en kosteloos, een demorekening te openen. Men kan dan oefenen in het handelen met CFD’s met fictief geld. Wel zo veilig natuurlijk.

Meer informatie

Bent u door dit artikel geïnteresseerd geraakt in CFD’s en wilt u er meer over weten? Neem dan eens een kijkje op www.cfd-handel.nl. Wij zijn de toonaangevende site in Nederland en België als het gaat om informatie over handelen met CFD’s