Wat gaat er volgens de goeroes gebeuren?

29

Jim Rogers, Willem Middelkoop, Peter Schiff, Rienk Kamer en Ron Paul zijn allen personen die de afgelopen crisis zagen aankomen. Wat gaat er volgens deze goeroes in de komende jaren gebeuren?

[youtube id=”sKGUhHS8EQ8″ align=”center”]

29 REACTIES

 1. Willem Middelkoop 2014 en goud. Ik hoor hem het nog zeggen dat je dat moet kopen terwijl de koers totaal instortte. Daarnaast heeft wel erg veel vertrouwen in het IMF. Dat terwijl de BRICS al met alternatieven komen.

  • Enorme vraag naar fysiek goud en zilver, en een dalende ‘prijs’ van haar 100 x leveraged papieren equivalent.

   Met fiat geld is het nog erger; haar oorspronkelijke gedekte voorvader is overleden en fiat geld kent slechts nog haar minderwaardige equivalent, opgebouwd uit 97% rentedragende schulden.

   Het is maar waar je voor kiest.

  • Mensen hebben de neiging om iets te kopen, als het hoog staat. De kans op instorten van de koers is dan heel groot. Nu goud iets lager staat, vluchten mensen er juist weer van, terwijl het nu een moment is om het aan te kopen.

   Overigens koop je goud ook niet voor de koerswinst; gecorrigeerd voor inflatie is die er nauwelijks, maar om je vermogen te beschermen.

 2. In grote lijnen sta ik achter hun visie.
  De moeilijkheidsgraad is echter de timing. Het is net als met de geboorte van een kind. De ” uitgerekende datum” is een indikatie. Meer niet. Het kan een paar weken vroeger worden, maar ook later.
  Een ding is echter zeker: het gaat een keer gebeuren.
  Zo ook met de verkeerde afloop van ons huidige systeem, wat kraakt in al z’n voegen.

 3. De doemdenkers krijgen vast en zeker gelijk.
  Economie stagneert en de schulden blijven oplopen door ongelimiteerd bijdrukken.
  Van terugbetaling kan dus geen enkele sprake zijn en het globale fiatgeld zal zijn vertrouwen verliezen.
  Uiteindelijk moeten de schulden worden afgeschreven, een einde komen aan de huidige waarde van het fiatgeld en/of een big reset om weer verder te kunnen.
  Timing blijft lastig.
  Goud wordt weer uit de kast gehaald en zal zegevieren.

 4. Ik denk dat de Derde Wereldoorlog op dit moment aan het uitbreken is. Een oorlog tussen het Westen (V.S. en Europa) en Rusland samen met de Arabische Landen. Rusland zal als ultieme sanctie heel Europa economisch compleet verwoesten door Europese banken en bedrijven failliet te laten gaan en door een energiecrisis in Europa te veroorzaken. Te lezen op http://www.zerohedge.com/news/2014-08-08/how-putins-advisor-sees-ukraine-crisis-playing-out en http://freedombytes.info/magazine/algemeen/oekraine-dreigt-russische-gasleveranties-aan-europa-te-blokkeren/

  • Volgens mij mis je hier iets. Ruslands enige echte bondgenoot in het MO is Syrie. Iran zou je een halve bondgenoot kunnen noemen. De meeste andere landen staan aan de kant van de VS.
   Totale economische verwoesting zal wel meevallen.
   Als je even het hele wereld toneel pakt heb je natuurlijk wel de BRICS maar die vormen toch minder een (economische) eenheid dan EU+VS (NAVO).
   Verwacht echter wel een economische oorlog tussen Rusland en EU+VS hoe dat gaat uitpakken is mij echter totaal niet duidelijk. Reagan heeft de USSR uiteindelijk economisch wel op de knieeen gekregen. Maar de tijden zijn wel heel anders, een land als China stelde destijds economisch nog niet veel voor.

 5. We zien het toch allemaal gebeuren? De rente naar het laagste peil gemanipuleerd en nog altijd oplopende staats- en private schulden. De rente- en aflossingsverplichtingen nemen een steeds groter deel in beslag van een economie die nog maar nauwelijks groeit. Logisch uiteraard. Banken worden steeds wantrouwender met uitlenen waardoor bijvoorbeeld een echte ondernemer met winstkansen geen lening meer krijgt. Teveel risico wordt gezegd. Dat is veel zeggend. Steeds minder investeren dus in renderende bedrijven. Logisch dat ons BBP wegzakt. We hoeven geen goeroes en analisten te raadplegen maar kunnen onderhand wel zelf inschatten dat de boel binnen afzienbare tijd gaat schuiven. We weten dat we op het randje van de afgrond lopen. Soms is een onverwacht rukwindje al voldoende om uit evenwicht te raken. Wat te denken van de enorme geopolitieke spanningen momenteel. En in het slechtste scenario een klap voor onze luchtvaart en wereldhandel als de Ebola-pandomie uitbreekt. Een ongeluk komt zelden alleen…

   • Door het samenvallen van diverse negatieve factoren, zoals de enorme schuldenberg, de te lage economische groei, de tapering van de FED, de verwijdering van financiële markten met de werkelijke economie, de manipulatie van de goudprijs, het vastgeklemd zitten in een muntunie(€), weggezakt vertrouwen in politiek, en nog zeker meer factoren, zal op bepaald moment door de enorme verwevenheid een klein zetje genoeg kunnen zijn om de boel te laten imploderen. Waar en wanneer zoiets gaat beginnen is niet te voorspellen. Dat moment kan er nu al zijn of over een paar jaar. Meestal wordt de directe aanleiding pas ontdekt als het te laat is en zullen de verschillende negatieve factoren een versterkend domino-effect sorteren op alle andere wankele elementen. En dominosteentjes zijn er momenteel meer dan menigeen denkt. De krimp die dan volgt is een optelsom van al de procentjes recessie die we na 2009 gehad hebben …

 6. Bijna alle aangehaalde sprekers,praten over geld,geld,geld en opbrengsten van investeringen en proberen ondertussen hun fortuin te vergroten.
  De enige die menselijke,normale en gezonde informatie ventileert is Ron Paul.
  In het tijdperk waar we ons nu in verkeren,zal geld plaats maken voor waardering.
  Diegenen,die nog steeds geld najagen,zijn in wezen dom en onwetend bezig.
  Wat ik voor mijn gezin/familie niet nodig ben,geven wij weg.
  De ontwikkelingen,zullen steeds sneller gaan in de tijd.
  Dus zal de bewust wording ook steeds korter worden in tijd.
  Wie niet bewust is van zichzelf en de wereld om hen heen,die zullen mijn boodschap ook nog/niet begrijpen.
  Vergaren is heel menselijk,maar delen is Universeel.

  • Het klinkt allemaal heel nobel, maar ik denk dat je visie wordt bepaald door diepe imprinting van het socialistische gedachtengoed, waarmee we allemaal zijn geindoctrineerd. Een gezonde vrije maatschappij heeft dit soort mensen nodig, die vervullen een essentiële functie. Herkennen van patronen, verschuivingen en innovaties, en vervolgens investeren in nieuwe initiatieven of zelf ondernemen.
   Dat ze vervolgens ook nog eens in het openbaar blootleggen hoe corrupt het financiële systeem is, getuigt van enorme moed. Ze kunnen net zo makkelijk stil blijven zitten in hun villa.

   • Toch apart dat mensen namen hanteren die het tegenovergestelde behelzen van wat mensen schrijven.
    In een stam delen mensen. Genetisch zijn wij nog steeds stamleden.
    In steden en grotere verbanden graaien bepaalde mensen en in hun kielzog de rest ook.
    Immers is er geen effectieve sociale controle.
    In tegendeel, het grootkapitaal heerst, simpel overleven van de sterksten.
    De rest kan niet anders dan rennen en alles voor zichzelf houden.
    Het systeem dienen wij aan te passen naar een duurzame welke welvaart eerlijk deelt. Als we dat niet doen gaan wij allen kapot.
    Er onstaan tekorten, prijzen gaan omhoog, vervuiling neemt toe, levensruimte neemt af en de welvaartskloof neemt toe. Dit is een recept voor revolutie.

    • We zijn het met elkaar eens dat we onze medemensen ook een goed leven gunnen, maar over hoe hebben we een andere kijk.

     Het is wel grappig dat kapitalisme vaak wordt geassocieerd met graaierij, terwijl alle huidige graaierij een direct verband heeft met de overheden. Banken krijgen van de overheid een enorm machtige positie waarbij winsten worden geprivatiseerd en verliezen gesocialiseerd. Het probleem ligt niet bij de banken maar bij de overheid. Want in een echt vrije markt kán zo’n idiote monopoliepositie helemaal niet voorkomen. De overheid kan gewoon zeggen: afgelopen hiermee, wij nemen de geldcreatie weer op ons en jullie banken mogen weer doen waar jullie eigenlijk voor zijn: bijhouden van de rekeningen en overschrijven van geld.

     Zelfde in de zorg, daar wordt ook geageerd tegen de vrije marktwerking, maar die is er helemaal niet. De overheid dwingt mij mee te betalen aan de verspilling in de IT en de farmaceutische industrie. Die zou nooit zo groot zijn als ze niet beschermd zouden worden door de overheid, die alternatieven gewoon verbiedt.

     Maar nee, als mensen de termen banken, industrie en grootkapitaal horen en al die zakkenvullerij, denken ze aan vrije markt economie. Kapitalisme krijgt nu de schuld van het falen van socialisme.

     Delen zit inderdaad in ons, maar wat nu gebeurt is niet delen, maar onder dwang stelen en het weg laten stromen naar vanalles en nog wat waar we niks aan hebben.

     • Die discussu\ie hebben wij al uitvoerig gehad.
      Daar kwam uit dat het geen zwart wit verhaal is.
      Ja er is kapitalisme en nee er is geen vrije markt maar…
      Probleem is juist dat overheid en kapitaal zijn verweven…

     • Volgens mij een goede inschatting Oerwouter. Kapitalisme is een vorm van ‘gespaard hebben’. Grootkapitalisme is dus een vorm van ‘veel gespaard hebben’. We weten zo langzamerhand dat kapitaal (sparen) naast arbeid en grondstoffen belangrijke factoren zijn in de economie.
      Maar als kapitalisme betekent geld confisceren of printen om iets te doen, gaat er ergens in die gedachtegang iets goed fout. Het was juist het gewogen samenspel van die drie factoren die de economie bepalen. Nu staan ze als drie vijanden tegen over elkaar. Maar wellicht de belangrijkste factor in dit samenspel hoort de integriteit van de mensen te zijn en precies die is allang zoek.

     • @ oerwouter

      “Kapitalisme krijgt nu de schuld van het falen van socialisme.”

      Over welk falend socialisme heb je het in vredesnaam? In de USA zijn de inkomens- en vermogensverdelingen terug op het niveau van de jaren ’20.

      Termen als ‘socialisme’ of ‘kapitalisme’ zijn termen die meer verhullen dan verduidelijken in deze tijd waarin de relatie tussen staat en grootbedrijf beter aangeduid kan worden als ‘corpocratie’ ofwel corporate fascime: een ongezonde verstrengeling van politiek een bedrijfsleven.

      Zie je gekke Guy en korporaal van Baalen nog staan op dat plein in Kiev? Vuistjes omhoog en een achtelijk ‘we have won’.

      Vandaag kunnen we lezen:

      “Parlement Oekraïne voor sancties gas Rusland.Het Oekraïense parlement heeft dinsdag in eerste lezing ingestemd met een verbod op de doorvoer van Russisch gas naar West-Europa.

      De Europese Unie had de regering in Kiev dringend opgeroepen van die strafmaatregel af te zien. Donderdag moet de maatregel definitief worden vastgesteld in tweede en derde lezing.”

      http://www.nu.nl/buitenland/3850391/parlement-oekraine-sancties-gas-rusland.html

      En Gekke Guy beunt toevallig wat bij als bestuurder bij Exmar, een rederij van gastankers.

      http://www.demorgen.be/dm/nl/5036/Wetstraat/article/detail/1096751/2010/04/23/Guy-Verhofstadt-wordt-bestuurder-bij-Exmar.dhtml

   • Hallo Oerwouter,

    Dank voor je mening en interpretatie en de anderen,maar ik hang geen etiket van een aardse Politieke ideologie of Dogma aan.
    Wanneer ik dit zou doen,zou ik ook een onwetend,bewuste loos individu zijn op deze planeet Aarde.
    Het herkennen van patronen en details in de samenleving en vooral in de natuur en de atmosfeer,is van grote betekenis.
    Want hiermee tel je je zegeningen.
    Sommige mensen denken,dat ze hun auto zijn,of hun bij elkaar geharkte geld.
    Maar dit is niet zo.
    Nobelheid,is iets wat uit je ziel komt en zeker niet uit je verstand.
    Bij de meeste mensen is het verstand vergeven en overbelast met ballast (b.v opvoeding,ervaringen ),leugens,misleiding,stress,moeten en een heel boekwerk van gedane handelinging uit het verleden.
    Wat gebeurd is,is gebeurd,daar kan niets meer aan veranderd worden.
    Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen denken en handelen en krijgt deze energie op een zeker moment weer terug geprojecteerd.
    Dit is een wet van het Universum.
    Als iemand het verleden niet kan loslaten,hoezeer de pijn en de wrok ook,dan zal diegene geen toekomst kunnen hebben.
    Loslaten, ALTIJD luisteren naar je intuitie en contact proberen te maken met je ziel en de bron van antwoord,zet het verstand ‘ALS EEN GOED STUK GEREEDSCHAP”en niet meer dan dat, op z’n plek,waar het hoort.

    groet aan allen.

 7. het meest positieve perspectief is het Japan scenario, blijven voortsukkelen,

  een van de meer negatieve het Weimar scenario inclusief mogelijke oorlog

  of we sukkelen voort en eindigen in een Syrië/ Libanon / Joegoslavië scenario, kijkende naar de geboortecijfers van migranten

  uitgaande van de tijdlijn van de beurscrash 1929 duurt het ongeveer 12 jaar voordat er oorlog is. 2008 + 12 =2020

  de toekomst wordt niet welvarender voor de gemiddelde burger, laten we een leuke hobby zoeken die geen of weinig geld kost, tweedehands boeken kosten tegenwoordig bijna niets meer

 8. Moet je het niet andersom zien? Dat oorlog geen gevolg is van economische crises, maar juist de oplossing ervoor? Zou me niets verbazen dat EU/VS aansturen op een nieuw spanningsveld tussen west en oost, om op basis daarvan eenheid aan onze zijde te creëren en zo de petrodollar een nieuw leven in te blazen.
  Middelkoop vind ik altijd erg sterk, maar hij heeft wel een dubbele agenda: zijn eigen parochie wordt nml beter van zijn voorspelling! 😉

  • Middelkoop richt zich op 1 ding; goud en zilver, het onderwerp mogelijke WW3 neemt hij nooit in de mond terwijl het een geloofwaardige mogelijkheid is.

   zelfde soort verhaal voor Kees de kort die zich op rente en consumenten/producenten cijfers richt voor zijn economie update, maar grondstoffen en hyperinflatie neemt hij nooit in de mond

   de mogelijke spanningen die in de toekomst gaan komen tussen moslims en niet moslims in het westen wordt vermeden, terwijl het geboortecijfer van migranten (voor zo ver ik weet) hoger is dan die van de autochtone bevolking, vroeg of laat gaat dit voor grote veranderingen in de samenleving zorgen, ik zie nog geen partij met voor alle partijen acceptabele / veilige oplossingen komen

   een totaal view voor de toekomst ontbreekt bij goeroes en politieke partijen, mensen als Soros zijn nog steeds gefrustreerd over WW2 en de bezetting van oost Europa door Stalin, terwijl het communisme / leninisme / bolsjewisme is allang weg in oost Europa, toch blijven die oude mannetjes hangen in hun eigen (rancuneuze) verleden. Het hele doordrukken van de EU is van hen afkomstig.

   kortom, de meeste goeroes kijken dus beperkt vooruit of heel eenzijdig vooruit,

  • @Olaf

   Las onlangs nog eens een artikel van Zbigniew Brzezinski in Uit 1997 alweer, maar nog niks aan actualiteit ingeboet. Wat snipjes:

   “America’s emergence as the sole global superpower now makes an integrated and comprehensive strategy for Eurasia imperative.

   Europe is America’s essential geopolitical bridgehead in Eurasia. America’s stake in democratic Europe is enormous. Unlike America’s links with Japan, NATO entrenches American political influence and military power on the Eurasian mainland. With the allied European nations still highly dependent on U.S. protection, any expansion of Europe’s political scope is automatically an expansion of U.S. influence. Conversely, the United States’ ability to project influence and power in Eurasia relies on close transatlantic ties.

   A wider Europe and an enlarged NATO will serve the short-term and longer-term interests of U.S. policy. A larger Europe will expand the range of American influence without simultaneously creating a Europe so politically integrated that it could challenge the United States on matters of geopolitical importance, particularly in the Middle East. A politically defined Europe is also essential to Russia’s assimilation into a system of global cooperation.

   Accordingly, NATO and EU enlargement should move forward in deliberate stages. Assuming a sustained American and Western European commitment, here is a speculative but realistic timetable for these stages: By 1999, the first three Central European members will have been admitted into NATO, although their inclusion in the EU will probably not take place before 2002 or 2003; by 2003, the EU is likely to have initiated accession talks with all three Baltic republics, and NATO will likewise have moved forward on their membership as well as that of Romania and Bulgaria, with their accession likely to be completed before 2005; between 2005 and 2010, Ukraine, provided it has made significant domestic reforms and has become identified as a Central European country, should also be ready for initial negotiations with the EU and NATO.”

   Europa is van uit Amerikaans perspectief niet meer dan een pion in het streven de globale hegemonie te behouden.

   http://www.foreignaffairs.com/articles/53392/zbigniew-brzezinski/a-geostrategy-for-Eurasia

 9. Dat onze huidige economie met een groot probleem zit is wel duidelijk geworden in 2008. Een nog groter probleem is dat er sinds 2008 nog niks veranderd is. Sterker nog, de problemen zijn nog een stuk groter geworden.

  Zolang de banken beursgenoteerd blijven, zullen ze iedereen blijven bedriegen om telkens hun mooie kwartaalcijfers te kunnen voor leggen. Ze kunnen het nu éénmaal niet maken om met slechte cijfers naar buiten te komen. Dan lopen alle aandeelhouders naar een concurrent die wel slechte leningen uitgeeft en hoge rendementen behaald. Dit systeem is een broeihaard voor bubbels en het is ondertussen onvermijdelijk om de komende crash tegen te houden. Er is maar één oplossing volgens mij.
  Laat de banken doen waar ze voor gemaakt zijn. Ons geld veilig beheren en de mensen die niks van financiën weten, adviseren. Elke effectieve euro op uw rekening moet een euro zijn die in een kluis opgeslagen ligt in de bank.

  http://www.bullionsam.com

 10. Wannabe goeroe houtskool zegt; perceptie als Black Swan; exponentiele toename van betaalbare fossiele brandstoffen om rupsje nooitgenoeg te kunnen blijven voeden.

  Goodbye paper assets, iou’s en andere bullshit.

  ‘Overnight’ biflaten.

  http://srsroccoreport.com/the-unknown-factor-how-the-global-financial-system-will-collapse/the-unknown-factor-how-the-global-financial-system-will-collapse/

  Het is u toch ook wel opgevallen dat OVERAL de pleuris uitbreekt as we speak?

  Groei valt weg, en DUS de biljoenen aan beloften die hun bestaans’recht’ ontlenen aan GROEI.

  EROEI, biflaten. Duh….

  • In de link van houtskool vallen mij een paar dingen op:

   “South Africa produced a staggering 1,000 metric tons (mt) of gold at its peak in 1970. This translates to an amazing 32.1 million oz of gold in one year. Here are the top three gold producers in 2013 (according to GFMS 2014 Gold Survey):

   China = 438 mt

   Australia = 266 mt

   Russia = 249 mt

   Total = 953 mt”

   de top producerende landen op goud gebied zijn china/rusland/australie
   waar blijft de VS? recent heeft de VS al zijn eerste militaire basis gevestigd op noord Australisch grondgebied,

   het zal niet lang duren en de soevereiniteit van Australië zal ook gaan verdwijnen, de bevolking is te klein om dit tegen te gaan, ze zullen ook wel opgaan in een één of andere VS vrijhandelszone.

   ook valt op dat de apartheid pas is opgeheven nadat de goudproductie van zuid Afrika begon af te nemen, kijk naar de jaartallen genoemd in het artikel genoemd door houtskool,

   hetzelfde gebeurde met Suriname, pas toen de bauxiet productie instortte kreeg Suriname zijn zelfstandigheid, nu baalt Nederland weer, want in de Jungle schijnt nog een heleboel aan goud en andere grondstoffen te zijn.

 11. Iedereen doet alsof het geldsysteem een natuurwet is, maar het is gewoon een menselijk bedenksel dat ooit wel handig was toen het begon. Nu is het een karikatuur geworden die niet meer het doel dient waar het toen voor bedoeld was. Als je mensen laat sterven, omdat er geen geld genoeg is of oorlog voert om winsten dan is het stadium van waanzin bereikt. Het is net als het Monopoly spel: Als 1 speler de meeste straten heeft met allemaal hotels er op en de rest heeft geen geld meer. Dan houdt het spel op en ga je ganzenborden toch?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.