Wat gaat het goed: Recordaantal bedrijven failliet

16

Sommigen (zoals deze en deze en deze) gaan ervan uit dat de ergste economische problemen inmiddels voorbij zijn en dat de economie weer zal gaan aantrekken eind 2013. De laatste cijfers over het aantal faillissementen laten echter een heel ander beeld zien (net zoals de cijfers van de werkloosheid, het consumentenvertrouwen en de huizenmarkt overigens). In februari 2013 zijn een recordaantal van 755 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dit zijn gemiddeld 25 bedrijven per dag. Dit is hoogste aantal ooit in een maand. Ook in januari gingen er in Nederland veel bedrijven over de kop (734).

faillisseenten record

Het aantal in een bepaalde maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Dit kan van maand tot maand sterk fluctueren. Voor een beter beeld van de ontwikkeling wordt daarom doorgaans gekeken naar de ontwikkeling van het voortschrijdend driemaandsgemiddelde van het aantal faillissementen. Het voortschrijdend driemaandsgemiddelde kwam in februari uit op 680. Dat is de hoogste stand sinds de start van de reeks in 1981. Voor de piek in februari schommelde het driemaandsgemiddelde een half jaar rond de 600, aldus cijfers van het CBS.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie