Wat gebeurt er met ons geld ? (1)

9

De financiële crisis, de schuldencrisis, de eurocrisis, noem ze allemaal maar op, drukken nog steeds hun stempel op het nieuws en verkiezingen. De crisis werd werkelijkheid in de periode 2007-2008 en zou volgens de deskundigen en politici nu onderhand over moeten zijn. Toch blijkt dit nog lang geen realiteit te zijn. Beloftes en voorspellingen komen steeds niet uit en mensen beginnen in toenemende mate hun geduld te verliezen. Politiek draagvlak neemt in rap tempo af. Voor veel mensen is de crisis iets mysterieus, iets ongrijpbaars. Door wat of wie is het veroorzaakt? Waarom wordt het niet snel opgelost?

Om deze vragen te beantwoorden is het nodig om af te wijken van het geijkte pad. De verhalen die politici, bankiers en zogenaamde experts ons vertellen zijn vaak gebaseerd op theorieën die slechts een eenzijdig verhaal vertellen. Met deze serie is het onze bedoeling om helderheid te verschaffen voor mensen die voelen dat er iets mis is, maar door de stroom van tegensprekende informatie hierop maar geen vat kunnen krijgen. We zullen hier niet beweren dat we de wijsheid in pacht hebben om de crisis op te lossen, maar wat wij wel van belang vinden is dat er niet alléén met een Keynesiaans perspectief naar de problematiek wordt gekeken. Er zijn ook andere economische theorieën, die vaak rechtvaardiger zijn. In deze serie zullen wij een perspectief hanteren die niet wordt geleerd op Nederlandse universiteiten en vaak met een schamper oog wordt bekeken door veel economen. Ook kranten en andere grote nieuwskanalen zullen u deze informatie niet snel aanbieden. Toch denken wij dat het perspectief van de Oostenrijkse School voor veel mensen een nieuwe blik kan geven op de problematiek die volgens ons noodzakelijk is om de crisis te begrijpen. Deze crisis heeft veel verschillende namen, maar uiteindelijk draait het allemaal om geld.

Lees verder op Solidor.com

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie