Wat hebben centrale banken en Big Farma gemeen?

Het is een rommeltje met de financiën van menig armetierige burger die niet meer begrijpt hoe het staat met “ons geld.” Ik zou ONS GELD in hoofdletters willen typen om er extra nadruk op te leggen. Het geld dat wereldwijd circuleert als betaalmiddel en ten dienste staat van iedere wereldburger om er spullen mee te kopen, dan wel om reserves aan te leggen voor uitgestelde duurzame aankopen. Chartaal geld is een algemeen wettelijk betaalmiddel, maar er is meer.

Geen cent waard

Geld kwam in de plaats van de uitruil van producten zoals het ooit in de oudheid werd gedaan en nog wordt gedaan in landen waar hyperinflatie is ingetreden. Sinds de intrede van de coronacrisis zijn dat er steeds meer. Landen waar anarchie heerst doordat overheden de weg kwijt zijn geraakt door wanbeleid en schuldcreatie. In Latijns Amerika, in Zuid-Afrika, in Libanon, Iran, Tunesië en nog wat derde wereldlanden wordt de economische crisis onbeheersbaar en zijn plunderingen aan de orde van de dag. Geld is daar geen cent meer waard en mensen leven in de overlevingsmodus. Gezondheidszorg is ingestort omdat een besmettelijk virus z’n rondje doet. Een ongeluk komt zelden alleen. Ontwikkelingslanden ontvangen het afgedankte overschot van coronavaccins uit westerse economieën en moeten zich behelpen met primitieve medische hulpmiddelen. Financiële steun en voedselhulp komt slechts mondjesmaat aan. Het papiergeld gaat door de hyperinflatie in kruiwagens naar het kampvuur.

Alternatieve betaaldiensten

Kijken we naar onze situatie in het ‘rijke westen’ dan hebben we geen klagen. Ik weet zachtjes aan niet meer hoe ik in de winkel wil betalen. Zal ik cash aftikken of voor het gemak maar een scan met de pinpas. Onderling afrekenen na gezamenlijk borrelen op een terrasje doen we met een tikkie. Een bedrag overmaken bij de aankoop van luxe artikelen, automobiel, of internationale transacties doen steeds meer consumenten met bitcoins. De keuze is reuze. In de westerse economieën duiken steeds meer betaalmogelijkheden op. Over een paar jaartjes komt de digitale euro van de ECB, de CBDC(Centrale Bank Digitale Currency), er nog eens bij. Daarmee zijn we er nog niet, er is nog meer in aantocht. De stichting “Ons Geld” introduceert samen met de stichting “Stro” een nieuwe alternatieve betaaldienst. Het gaat om de inrichting van een coöperatieve kredietinstelling die renteloos krediet verleent. Zij doet dat op basis van een eigen betaalmiddel, dat inwisselbaar is voor euro. Binnen deze coöperatieve structuur kunnen lokale gemeenschappen ook een eigen betaalmiddel opzetten. Zo zouden gemeenten en regio’s in Nederland eigen munten kunnen voeren, die onderling gekoppeld zijn.

Er gaat een lampje branden

Waarom zouden private stichtingen er heil in zien om naast de al bestaande valutasoorten en betaalmogelijkheden nog andere vormen van circulair geld in omloop te brengen. Bij mij gaat dan een lampje branden, hoewel dat brandde al enige tijd sinds de opkomst van cryptovaluta, sinds het langzaam verdwijnen van contant geld en sinds de aanhoudende negatieve rentestandaard. Het lampje brandt steeds feller. Niet vanwege het slechte weer van de laatste tijd maar door de foute signalen die ik zie. Signalen die aangeven dat ons huidige fiduciair geldsysteem, dat onder beheer staat van centrale banken, staat te wankelen. De banken die het betalingssysteem onderhouden en de geldhoeveelheid uitbreiden door middel van de uitgifte van krediet dreigen de controle te verliezen. Door de jaren heen is de rente op krediet systematisch verlaagd tot bijna nul voor de consument en zelfs negatief voor banken die hun overtollig kasgeld stallen bij de ECB. Tegelijk is de mondiale schuldenberg tot op crashniveau gegroeid, een fenomeen waarvoor collega Joost van Buuren en ondergetekende al vele malen hebben gewaarschuwd. Het einde van het huidige fiat geldsysteem is in zicht. Als banken zien dat er steeds meer alternatieve betaalmogelijkheden worden ingevoerd dan zal ook bij de centrale banken een lampje moeten gaan branden.

Waar heen met je geld?

Waar gaat dit naar toe. Waar moet ik mijn geld kwijt dat ik vooreerst niet denk nodig te hebben. Op de spaarrekening teert het in door bankkosten en inflatie. Rente is taboe. Teveel geld op de depositorekening(hoezo te veel?) betekent een strafrente van 0,5 procent. Hoezo betalen voor geld dat we uitlenen aan de bank? Dit verhaal van interen kennen we zachtjes aan maar al te goed. Niet voor niets bereiken de beurzen recordstanden. Particuliere depositohouders trekken hun spaarrekeningen leeg en beleggen het geld op de beurs, in cryptovaluta, in goud en zilver, of kopen een beleggingspand voor de verhuur. De ondergang van het fiat geldsysteem is gaande. We staan er bij en kijken er naar. Wie redt ons uit deze misère? Bij het stellen van de vraag schiet mij het antwoord al te binnen. De coronacrisis is of was(?) een gezondheidscrisis en wordt opgelost met vaccins van Big Farma. De bevolking wordt massaal geïnjecteerd en daarmee wordt corona opgelost.

Lang leve de nep

Als het fiat geldsysteem ziek raakt zullen centrale banken het systeem genezen. Dat doen ze nu volop door het injecteren van vers geld in het financiële systeem. Hun kwantitatieve geldverruiming(Quantitative Easing), is een noodmaatregel om prijsstabiliteit te bewerkstelligen in het mondiale financiële systeem. Net zoals Big Farma nu mondiaal het menselijk immuunsysteem injecteert. Net zoals Big Tech mondiaal de mensheid voorziet van AI(Artificiële Intelligentie). Kunstmatige intelligentie, kunstmatige inseminatie, kunstmatige injectie, kunstmatige geldcreatie, het is kunstig om in deze 21ste eeuw de mensheid overeind te houden met kunstmatige middelen. Lang leve de nep.

GW

Eén reactie

  1. Leugens, bedrog, oplichterij, diefstal, fraude en het moeten het hebben van hun status! Dat hebben banken en Big Pharma gemeen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.