Wat is de Dollar Milkshake Theory?/De injectiespuit en het rietje

De Dollar Milkshake Theory (DMT) is afkomstig van Brent Johnson. De CEO en Portfolio Manager van Santiago Capital in San Francisco, VS. Hij beheert vandaag het Santiago Gold Fund. Een hedge fund of hefboomfonds dat voornamelijk focust op fysiek goud en investeringen gerelateerd aan edelmetalen. Waar ´iedereen´ een (enorme) daling van de Amerikaanse dollar verwacht, gaat de DMT daar net tegenin. Wij houden van contrarians en denken dat Johnson enkele heel sterke argumenten hiervoor heeft. De koers van de USD is machtig belangrijk en zeker de richting die deze uitgaat. Voor de beleggerswereld maar zeker voor de reële economie. Tot nader order is het nog steeds de wereldreservemunt. Waar komt de Dollar Milkshake Theory op neer? Een gedetailleerde en bijzonder adequate uitleg hebben we nog nergens beter gevonden dan op Bestebank.org. We schetsen hier in het kort waar het eigenlijk om draait.

Nooit genoeg dollars

De milkshake slaat op de onvoorstelbare liquiditeit die sinds de Kredietcrisis anno 2008 door centrale banken in de markten werd gepompt. Zo´n 20 biljoen dollar tegenwaarde groot, een vierde van de wereldeconomie, and counting! Aan voornamelijk dollars, maar ook euro´s, yen, ponden, yuan,… En nog volstaat dit niet! We merken dat aan de bewegingen op de repomarkt, waar de Federal Reserve nog steeds regelmatig moet bijspringen met liquiditeit. (Collega Welbergen schrijft hier regelmatig en heel coherent over.) Die centrale bank is nu al overgegaan tot het opkopen van bedrijfsobligaties. Wat zal de volgende stap zijn: ook aandelen opkopen?! Stemmen die dit opperen kun je reeds in de verte horen… Nieuwe ´zuurstof´ aan de markten toedienen. Almaar meer dollars.´Despite all the talk about global de-dollarisation the USD currently facilitates a significant proportion of global trade. Moreover, the entire investment world currently depends on the dollar and its money flow. Put simply, global loans made in USD need to be paid back with interest in USD.´ Zo gezien kunnen er nooit genoeg dollars aangevoerd worden, omdat de dollar-genomineerde schulden almaar blijven toenemen. Dat moet dus in theorie leiden tot een steeds sterker wordende dollar vermits er steeds meer vraag naar komt. M.a.w. waar ´iedereen’ een zwakkere dollar verwacht, zou die heel goed kunnen sterker worden.

Explosie

Tot daar kunnen we de DMT bijtreden, maar deze gaat verder. Vroeg of laat zullen centrale banken die liquiditeit moeten minderen, en zelfs terug beginnen opkopen. Dan verandert de injectienaald (liquiditeit toedienen) in een rietje (liquiditeit terug opnemen, innemen). En dán zegt de DMT, is het hek van de dam. De rente zal fors stijgen, de schulden onbetaalbaar, niet meer te financieren worden. Het hele dollar gebaseerde monetaire systeem zal exploderen. Of imploderen? Vaste waarden zoals goud zullen dan ook reusachtig de hoogte ingaan. Tot daar de Dollar Milkshake Theorie. Deze kent heel wat bijval, maar eveneens veel tegenstanders. En u, beste lezer, hoe staat u tegenover dit alles? Wij vernemen het als altijd graag…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: