De wereld kan worden onderverdeeld in twee groepen landen: ten eerste de landen met een handelsoverschot, ten tweede de landen met een handelstekort. Landen met een handelsoverschot zijn netto exporteurs, ze exporteren meer goederen dan ze importeren. Landen met een handelstekort zijn netto importeurs, ze importeren meer goederen dan ze exporteren.

Grootste producent van schulden ter wereld

De grootste netto exporteurs zijn China en Duitsland voor de productie van goederen en het Midden Oosten voor de levering van olie. Ook de BRIC-landen kun je tot dit rijtje rekenen (BRIC = Brazilië, Rusland, India en China). De meeste andere landen zijn netto importeurs, waarvan de Verenigde Staten het meest in het oog springend is. De Verenigde Staten is de grootste ‘producent’ van schulden op aarde. De U.S. Treasury, die Amerikaanse staatsobligaties uitgeeft, is de grootste papiermachine van de wereld. Zoals we in het artikel over Triffin’s dilemma lazen, is dit echter ook wat de wereld wilde.

Eerder hebben we uitgelegd dat de prijs van obligaties stijgt als de rente daalt. Omgekeerd daalt de prijs van obligaties als de rente stijgt. Wat weinig mensen beseffen, is dat de prijslimiet van staatsobligaties bijna is bereikt: Staatsobligaties kunnen slechts blijven stijgen in waarde totdat hun limiet is bereikt, namelijk bij een rente van 0%. En met de sterk dalende rentetarieven in de afgelopen jaren door het monetaire beleid van  de centrale banken – 0% rente & opkopen van schulden – komt dat ultieme plafond van 0% steeds dichterbij.

Grootste bubbel aller tijden

De waarde van staatsobligaties kan dus niet meer verder omhoog als het plafond van 0% wordt bereikt. Op dit moment worden grote hoeveelheden geld als het ware samengeperst in de obligatiemarkt, tegen het plafond aan. Dat ‘samenpersen’ tegen het plafond kan nog een tijdje goed blijven gaan, maar niet eeuwig lang. Als je weet dat de Amerikaanse overheid in het geheel niet van plan is om deze schulden ooit terug te betalen (zeer zeker niet in dollars die dezelfde waarde hebben als toen je het geld uitleende), de rente nu extreem laag is voor dit grote risico en de limiet voor de prijs is bereikt, dan rest slechts een conclusie: De Amerikaanse staatsobligatie is de grootste bubbel aller tijden, een bubbel die op een gegeven moment onherroepelijk gaat barsten als het plafond het niet meer houdt; vanaf dat punt kunnen ze in prijs nog maar een kant op gaan: hard naar beneden.

De val van de dollar

Hoe lang de samenpersing tegen het plafond van 0% stand kan houden, weten we niet. Wel weten we zeker dat hoe meer geld er in U.S. Treasuries wordt geparkeerd en hoe langer deze samenpersing duurt, hoe harder de val naar beneden zal zijn. De samenpersing kan niet oneindig voortduren: je kunt geen rente onder de 0% aanbieden en je kunt niet eeuwig lang steeds sterker tegen het plafond worden aangedrukt. Zodra de bubbel van de Amerikaanse staatsobligatie barst, stort ook het dollarsysteem in elkaar; want de Amerikaanse staatsobligatie is de kern van dit systeem met de dollar als wereld reservemunt.

Op naar een nieuw geldsysteem?

Uiteraard zal Ben Bernanke, de baas van de Federal Reserve, geld blijven printen en gratis aan zijn primary dealers (de grote banken) blijven uitdelen om de bubbel zo lang mogelijk in stand te houden. Dat zal goed gaan, totdat de markt het niet meer accepteert. Of, zoals hedgefundmanager David Einhorn het onlangs zei: De Amerikaanse overheid moet niet denken dat ze een omgelimiteerde creditcard bij de netto exporteurs (China, Duitsland e.a.) zullen mogen blijven aanhouden; als de netto exporteurs bepalen dat de limiet van de credit card van Amerika is bereikt, wordt hij zonder pardon ingetrokken.

En Einhorn’s briljante slotconclusie: De hoeveelheid inkt van de geldpersen is dan wel oneindig, maar het geduld van de markten niet.

Zelf denken we dat de kans groot is dat er een nieuw geldsysteem komt, voordat het barsten van de bubbel in Amerikaanse staatsobligaties een feit is, of wellicht kort daarna. Wanneer het zover is, kunnen we niet voorspellen.

Bron: Nikolaos

14 Responses

 1. en als we het er over eens zijn dat de rente wel degelijk negatief kan zijn, dan houdt het verhaal over het plafond natuurlijk ook geen stand. Wat David Einhorn betreft, dat is natuurlijk een logisch verhaal.

 2. Als 0% wettelijk is vastgelegd en er niet met een negatief rentetarief gerekend mag worden dan houdt het denk ik wel op.

  Binnen 2 jaar is de wereld anders. Dus als je nog het e.e.a. wilt ondernemen dan is NU de tijd!

 3. Inderdaad, een grote reset en 1 wereldmunt, precies wat in europa gebeurd is, eerst 1 munt en dan de rest doordouwen. Wereldministeries van landbouw, olievoorziening, enz enz. De nwo, wereldwijd fascisme van 1 minitop die de volledige massa controleert. Iedereen een chip geimplanteerd voor uw eigen veiligheid natuurlijk. Zo kunnen we u altijd vinden wanneer u een lekke band heeft met uw fiets en kunnen we u meteen komen helpen.

  Precies wat Gaengphed zegt.. doe iets nu het nog kan.

 4. Gelukkig hebben we een ban op de CDS, die geven voorlopig geen alarmsignaal af waardoor het spelletje nog even kan worden gerekt. Als ik uitga van wat ik de afgelopen 3 jaar heb gelezen, en dat doe ik, gaat het stront regenen. Van hier tot Tokyo.

 5. @1 @2
  Ja joh, ik ga geld uitlenen aan Zwitserland, laten we zeggen honderduizend euro 5 jaar lang, en ik moet Zwitserland daarvoor 3% rente BETALEN. Gekke Henkie, dan koop ik wel goud en zilver. Die negatieve rente is beperkt, en voor kortlopend papier. Om even geld zonder risico te kunnen parkeren, zo rond Griekse verkiezingen enzo….

 6. Ik neem aan dat iedereen hier in een huis woont.

  Hoeveel luchtbalonnen kan een huis bevatten?
  Uiteindelijk , wanneer je er genoeg in je huis propt zal de een na de ander ploppen.
  Je kan je plafond misschien een of 2 keer kunstmatig ophogen maar dan is het klaar.

  We zullen dus maar afwachten he.
  Maar wanneer bubbles gaan knappen zullen er veel semi eilte poppetjes de lul worden door woedende mensen die hun woede op hen botvieren.

  Dit zal echter niks uitmaken want de machtige elite zal gewoon nieuwe poppetjes in het zadel zetten wanneer de woede van de massa bekoeld is.

  Dat betekent dat we 2 dingen kunnen doen….

  Of massaal onze woede uitten tegen de elite poppenkast , of ons onafhankelijk maken van de elite door ons te richten op de bronnen van moeder aarde.
  Dus door onszelf te voorzien van levensonderhoud door bronnen in de natuur.
  Dat neemt de macht weg van de elite.
  We moeten kiezen voor een weg die ons leid naar zelfvoorziening. Op wat voor manier dan maar ook.

 7. “Wat is de grootste bubble aller tijden?”

  Het geloof in de politiek, de democratie, het centralisme dat is de grootste bubble aller tijden. Ook deze bubble zal knappen.

 8. @eagle en Madman : De ’tulpenbollen-hype’ uit de 17e eeuw is trouwens anders ook de moeite van het vermelden waard, ik bedoel, voor sommige bollen die zwarte tulpen
  zouden kunnen voortbrengen, werd er toendertijd op het ‘hoogtepunt’ ook de equivalente prijs van een leuk grachtenpand in het centrum van Amsterdam betaald, oftewel een huidige marktwaarde van zo’n 1 miljoen €.

  Ik bedoel, allemaal voor een bloem die uiteindelijk maar zo’n 2 tot 4 weken zou bloeien-gn-gnn ..

  Toch ?

  Misschien ligt de ethymologische oorsprong van ‘bubbel’ wel in ‘bloembol’ ?
  In 17e eeuws nederlandsch, dan ?

  Vergeet niet dat er toen nauwelijks goede tandartsen waren die kiezen zonder stukjes in de kaak achter te laten konden uittrekken / -bikken, zodat een kwart van de toenmalige volwassen bevolking met een chronische kaakontsteking rondliep, wat de nodige spraakvervormingen met zich meebracht hihi …

  😉

 9. @KTM: ineens een helder moment: het woord fuck komt volgens mij voort uit een verbastering van het woord VOC. Ook uit die tijd.
  Goed laten we niet afdwalen. De grootste bubble allertijden is gewoon het wereldwijd uitgezaaide derivatenprobleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: